|

Задълбочаваме икономическото сътрудничество с Беларус

Над 70% ръст в двустранния ни стокообмен през тази година

Двустранният ни стокообмен с Беларус е нараснал със 70% през първите осем месеца на 2018 г. и достига 64 млн. щ. дол. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-беларуски бизнес форум. В рамките на събитието той и зам.-министърът на външните работи на Беларус Олег Кравченко подписаха Протокол от осмото заседание на Българo-белоруската междуправителствена комисия по търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество. Документът проследява българо-беларуските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

„Участието на бизнеса от двете страни днес е поредно доказателство за големите перспективи, които има между нашите държави в икономически план“, подчерта Манолев. Той посочи, че можем да изнасяме редица стоки в областта на хранително-вкусовата промишленост и оборудване за нея, изделия на електрониката, подемно-транспортни машини, облекло, металообработващи машини, електрически двигатели и генератори и др.

Според беларуската статистика в тяхната страна са регистрирани и работят над 70 български компании, като сред тях има сериозни български инвестиции в производство на млечни продукти, на препарати за селското стопанство и дори в ресторантьорския бизнес.

 

Китайска организация ще обучава родни компании за кандидатстване по програмата „Един пояс, един път“

Международната търговска камара „Пътят на коприната“ може да предостави експертна помощ на български компании за кандидатстване за финансиране или възползване от възможностите на инициативата „Един пояс, един път“. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с Жан-Гий Карие, изпълнителен председател на камарата.

„Един пояс, един път“ е икономическо-стратегически проект, чиято цел е свързване на Китай с пазарите в Азия, Африка, Близкия изток и Европа. В края на 2014 г. Китай обяви създаването на фонд „Път на коприната“, в който участва с 40 млрд. щатски долара. „Ние можем да насочим и подпомогнем компаниите, които имат интерес и потенциал да работят в рамките на инициативата“, посочи Жан-Гий Карие. По думите му те са на посещение за проучване на потенциални български компании, а на място активно си партнират с Българската търговско-промишлена палата, които са и техен член.

„Изминалата година бе много важна за връзките между България и Китай, като страната ни домакинства редица важни събития както за двустранните ни отношения, така и в рамките на многостранното партньорство“, посочи Манолев. Той акцентира, че редица български компании имат интерес и възможност да реализират експорт за азиатската страна в хранително-вкусовата промишленост, производството на вино, козметика и др.

Международната търговска камара може да помогне и за излизането на български компании на фондовата борса в Хонконг, стана ясно по време на срещата.

Международната търговска камара „Пътят на коприната“ (SRCIC) е основно съставена от национални търговски камари на страните от инициативата. Това беше първата транснационална бизнес конфедерация. В момента SRCIC има 129 членове от 77 държави.

 

Търговията между България и ОАЕ възлиза на $85.7 млн.

Разширяването на договорно-правната база между нашите две страни ще допринесе за активизиране и улесняване на контактите в много области. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с Н. Пр. Мариам Ал Мехейри, държавен министър по безопасността на храните на Обединените арабски емирства.

Министър Караниколов изтъкна, че за първите седем месеца на тази година стокообменът между България и ОАЕ възлиза на 85.7 милиона долара, от които българският износ е 66.8 млн. щ. дол., а вносът е 18.9 млн. щ. дол.

По време на срещата се обсъди и възможността за провеждане на Първата сесия на българо-емиратската междуправителствена Смесена комисия в София и съпътстващ двустранен бизнес форум през пролетта на 2019 г. „Съществуват широки възможности и желание както на български, така и на емиратски фирми за задълбочаване и диверсифициране на двустранното сътрудничество“, посочи Караниколов.

„За нас е много важно да създадем добри отношения със страни като България, от които да може да внасяме чиста храна. Износът на хранителни продукти от България представлява голям интерес за нас“, заяви Н. Пр. Мариам Ал Мехейри.

 

Оборотът на предприятия, произвеждащи облекло и обувки, надхвърля 3 млрд. лв.

Оборотът на предприятията в обувната промишленост и производството на облекло надхвърля 3 млрд. лв. през 2017 г. Това стана ясно по време на Национален семинар за сектор текстил, облекло, кожи и обувки.

„Редица български предприятия в сектора работят на най-високо ниво и изпълняват поръчки за водещите модни марки в света“, посочи зам.-министър Манолев и подчерта, че за миналата година браншът формира близо 8% от общия износ на страната. По думите му това е един от секторите, които се развиват устойчиво през последните години и е сред традиционните промишлени производства на България.

Браншът осигурява заетост на над 100 хиляди души, а в производството на текстил и облекло работят над 5000 фирми. Чрез европейските фондове редица предприятия в България са били модернизирани през последните години, а до края на 2018 г. предстои обявяването на процедура „Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. По нея могат да кандидатстват и предприятия, които произвеждат текстил и облекло. Общият бюджет на процедурата е 75 млн. евро.