|

Министър Караниколов пред БНТ: Работим за привличане на големи стратегически инвеститори

650 лв. става минималната работна заплата до 2021 г., каза икономическият министър

Илия Илиев

 

- Големият въпрос е ще се пренаредят ли пластовете в управляващата коалиция след оставката на Валери Симеонов?

- Ще оставя политолозите да анализират. Искам да обърнем внимание, че правителството продължава да изпълнява заложените политики. Приоритети в политиките на правителството са образованието, социалната сфера, здравеопазването, увеличаване на доходите. Какво е направено – първо, за тази година имаме около 400 млн. лв. повече за образование за 23 000 деца в училищата. Това ще даде резултат след време, разбира се.

В социалната сфера имаме половин милиард повече. Ще обърна внимание на протестите на майките на деца с увреждания, не само на тези, които протестират. Те 20 години и повече не са видели решение на техните проблеми. В момента те виждат в това правителство решение, те не искат да се смени правителството и да дойде ново да реши техните проблеми. 150 млн. увеличение само за хората с увреждания. Затова този закон, който е внесен, трябва да работи. Той няма да реши всички проблеми.

Увеличаване на доходите – още миналата година заплатите в частния сектор се увеличиха с 11%. До средата на тази година имаме увеличение със 7%. Взе се решение от правителството от следващата година да се увеличат заплатите с 10% в публичния сектор, изключвам учителите, където заплатите ще се увеличат с 20%.

По темата доходи – работим за привличане на инвеститори в индустриалните зони. Независимо какво се случва, това правителство решава проблемите. И основни проблеми в момента са увеличаване на доходите. Правителството има управленска програма – там е казано, че минималната работна заплата до 2021 г. ще бъде 650 лева, средната работна заплата – 1050 лева. Тази година с новия бюджет ние увеличаваме минималната работна заплата на 560 лв. и вървим по изпълнение на програмата.

- Цените на горивата. Ясно е, министерството не се занимава с пазара на горива, но пък следи конкуренцията там. Доколко държавата може да влияе на тези цени?

- Министерството на икономиката не отговаря за конкуренцията, има Комисия за защита на конкуренцията. Министерство на икономиката чрез Държавната агенции по метрология и технически надзор контролира качеството на горивата. Само от началото на годината сме спрели от пазара 1 милион литра некачествено гориво. Проверките продължават и ние се занимаваме с това. КЗК следи дали няма картел, монопол или изкривяване на пазари.

- Цените паднаха, това вече се вижда от всички.

- Преди един месец петролът се търгуваше на около 80 долара, сега е около 67-68 долара, нормално е.

- Защо обаче това понижение не потушава протестите?

- Хората искат от по-евтини лекарства до по-евтино гориво.

- До смяна на системата, до оставки на всички политици.

- До смяна на системата, но каква да бъде тя? Никой не казва това решение. За съжаление ние нямаме магическа пръчка и никой не е обещавал нещо невъзможно, т.е. минимални доходи над 1000-1500 лв. Това ще стане с времето, започнахме от дъното. Малко по малко нещата се развиват. Икономиката ни върви. В топ 12 сме по икономическо развитие. Тази година също икономическото развитие ще бъде около 3.6% и пак ще бъдем в топ 12. Имаме много обвинения, че преките чуждестранни инвестиции се понижават за последните 10 години. Факт, който обаче се изкривява от 2006, 2007 и 2008 г., когато са последните големи приватизационни сделки – ЕРП-та, банките, застраховане. Реално от 2007 г. до момента средно инвестициите в България са 1.3 млрд. евро. Ако си спомняте, се говореше цялата 2017 г., че преките чуждестранни инвестиции са много по-малко от 2016 г. Тогава обяснявахме, че нормативно това са първоначални резултати, които по закон подлежат на изменение 15 месеца. Какво стана преди няколко дни? Излязоха резултатите и всъщност 2017 г. нетните преки чуждестранни инвестиции, и то след като се изчистят данъци, са почти 400 милиона евро повече от 2016 г. Обърнете внимание, първите 6 месеца на 2017-а бяха изборна година. Тоест инвеститорите изчакаха да видят дали ще има правителство, което да може да работи и да издържи.

По медиите излезе новата информация, която обаче, обръщам внимание, е първоначална, че към септември месец преките чуждестранни инвестиции в България са повече, отколкото към септември 2017 г.

- Големи инвеститори обаче се отказват.

- Проблемът какъв е – по българското законодателство за насърчаване на инвестициите ние привличаме инвестиции, но те не са стратегически. Не е примерно завод за автомобили, който освен инвестициите ще генерира и поне още 20 компании с висока добавена стойност. България използва процедура, наречена ад хок, т.е. преговори със стратегически инвеститор само по законодателство не се правят. Тези преговори се водят няколко години. Ние ще започнем такива преговори, защото България вече има потенциал. Но тук говорим за това, че те, след като сключим споразумение, то се съгласува с ЕК, защото там има много държавни помощи, както е направено в много други страни.

- Можем ли да кажем сфери?

- Автомобилостроенето. Производител, който е направил инвестиция за малко повече от 1.1 млрд. евро. Държавата реципрочно е отговорила с 200 милиона евро, дала е терен, дала е между 7000 и 8000 евро за всеки новоназначен служител, както и други стимули. Това е анализирано вече от Министерството на икономиката.

- Говорим за друга европейска държава?

- Точно така, членка на ЕС. Всичко това сме го анализирали и имаме готовност да започнем преговори.

- Можем ли да си го позволим?

- В никакъв случай за държавата няма да са проблем 200 милиона евро.

- Инфлацията тази година е на нивото на 2013 г.

- Цената на стоките и услугите се покачва, но се покачват и заплатите. Инфлацията в момента е 3,7%. Доходите трябва да растат повече, отколкото цените на стоките, и го правим.

- За да могат хората да го усетят.

- Да, за да могат да го усетят. Държавата може да направи вероятно много неща – да стопира увеличаването на цените, но това няма да са пазарни механизми. Те ще дадат временно резултат, но след това наистина може да стане по-лошо.

- Говорим за недостиг на специалисти, рекордно ниска безработица, от една страна, работещи бедни, от друга – има ли начин това нещо да бъде изравнено, да се коригира това неравенство?

- Това може да се случи само когато и държавата, и самият човек инвестират в образование. Най-ценната инвестиция е в образование. Трябва спешно да преквалифицираме първо работещите, за да може те да отговарят на изискванията на икономиката. Трябва да инвестираме в нашите деца. Това, което правим за образованието, е много добро, но то ще даде ефект след време. Важното е да инвестираме. Бизнесът вече го направи – направиха се центрове за преквалификация, центрове за дуално обучение, държавата също се включва. Имаме политика, която е насочена към българските малцинства и хората, които напуснаха България.

- Как да ги върнем?

- Ще ги върнем с увеличаване на доходите и с ясни политики, които се опитваме да направим. Ако дойде една голяма фирма, която се занимава с производство на автомобили, това ще ги върне, т.е. търсенето на стратегически инвеститори. Но най-важното е точна, ясна и прозрачна политика, която се стремим да направим.

- Как оценявате бюджета за 2019 г.? Бизнесът не го подкрепя заради изкуствено растящи доходи.

- Бюджетът е по-добър от тазгодишния, всички го казват. Има повече пари. Държавата отговаря както да създава условия на бизнеса, така и той да се развива, но държавата все пак носи отговорност примерно за социалната сфера. Тя трябва да се погрижи за социално слабите, т.е. даваме повече пари за енергийни помощи – 40 млн., увеличаването на пенсиите. Не можем да абдикираме от социалните проблеми. Този бюджет се опитва да реши и този проблем. Разбирам бизнеса, но, от друга страна, ние трябва да разберем и хората, които са в изключително тежко състояние, трябва да помогнем.

 

Участие на министъра на икономиката Емил Караниколов в предаването „Сутрешен блок“ на БНТ на 20 ноември 2018 г.