|

Путин подкрепи общоевропейска армия

Трябва да има Европа, която да се защитава, предимно самостоятелно, без Съединените щати

Пьотр Акопов

Руският президент подкрепя идеята за създаване на общоевропейска армия. Това заяви Владимир Путин в Париж, където беше на тържества по случай сто години от края на Първата световна война. Защо Русия, която два пъти бе нападана от армиите на обединена Европа, сега е за създаването на самостоятелни общоевропейски войски?

Присъствието на Путин на тържествата в Париж по случай сто години от края на Първата световна война беше закономерно – Русия е била една от най-важните участнички в нея и трябваше да стане победител.

Но в крайна сметка тя стигна до революция и безредици и едва не изчезна от лицето на Земята като единна държава. А след като се възстанови, вече след две десетилетия, се сблъска с нова, още по-страшна заплаха – нападението на обединената европейска армия, тъй като фашистка Германия през 1941 г. беше превзела по-голямата част от Стария свят и походът, започнал на 22 юни, с основание може да се нарече общоевропейски.

Като се има предвид, че преди това Русия вече се бе сблъсквала с подобно нещо през 1812 г. и отчасти през 1853 г. (когато по време на Кримската война срещу Москва бяха най-силните европейски държави при предателския неутралитет на останалите), самата мисъл за „общоевропейска армия” би трябвало да предизвиква у руснаците само негативни емоции. Но на 11 ноември 2018 г. Владимир Путин за пръв път публично подкрепи идеята за създаване на общоевропейска армия, изказана преди това от президента на Франция Еманюел Макрон.

Напомняме, че в началото на ноември Макрон заяви пред Радио Europe 1: „Ние не можем да защитим европейците, ако не решим да създадем истинска европейска армия. Трябва да има Европа, която да се защитава, предимно самостоятелно, без Съединените щати… Ние трябва да се защитаваме! От Китай, от Русия и дори от Съединените щати.”

Макар че Макрон и преди е говорил за нуждата от създаване на общоевропейска армия, а през последната година

Евросъюзът направи първи стъпки

в тази посока, макар и плахи, заявлението на френския президент предизвика недоволство във Вашингтон. Преди да отлети за Париж, Доналд Тръмп написа, че това е „много обидно, но може би Европа първо ще заплати справедливата си вноска в НАТО, която е значително субсидирана от САЩ!”

А вече в понеделник, след визитата във Франция и разговора с Макрон (по време на който френският президент уж казал на Тръмп, че предложението му не означава намерение да се изведе Евросъюзът от НАТО), президентът на САЩ отново се върна към тази тема, разказвайки за разговорите си с европейските лидери:

„Ние плащаме по-голямата част от разходите за военна защита на други страни, стотици милиарди долари, за да имаме великата чест да изгубим стотици милиарди долари при търговията със същите тези страни. Аз им казах, че тази ситуация не може да продължава повече… Огромни пари се харчат за защита на други страни,  а ние получаваме само търговски дефицити и загуби. Дойде време тези страни или да заплатят на Съединените щати за масираната военна подкрепа, или да се защитават сами.”

Тоест

Тръмп отново намеква: Увеличавайте военните разходи,

внасяйте по-голям дял в НАТО, или ние ще се откажем от Северноатлантическия пакт. И вие ще останете  лице в лице с бушуващия свят, в който има бежанци от Изтока, непредсказуема Русия и ирански ракети. Тоест целият този комплект от реални и измислени заплахи, с които плашат Европа атлантиците и англосаксите. Освен това, казват те, самостоятелната армия ще струва много по-скъпо на ЕС, отколкото сегашните разходи за НАТО, дори ако са увеличени до исканите 2% от бюджета. И наистина повечето европейски армии днес са доста формални образувания и за да се създаде реална общоевропейска армия, са нужни големи пари. И още по-голяма воля.

Европа има пари

Но относно волята съмненията са сериозни.

Именно затова Владимир Путин подкрепи самата идея на Макрон, напомняйки, че французите отдавна живеят с тази мисъл:

„Що се отнася до алтернативни въоръжени общоевропейски сили, това не е нова идея, сега президентът Макрон я реанимира, но за това ми е говорил един от предишните президенти, Жак Ширак, но и преди него имаше такива идеи. По принцип Европа е мощно икономическо образувание, мощен икономически съюз и като цяло това е напълно естествено, че те искат да станат независими, самодостатъчни, суверенни в сферата на отбраната и сигурността. Мисля, че това като цяло е положителен процес от гледна точка на укрепването на многополюсния свят. В този смисъл позициите ни с Франция са сходни.”

Ключовото в думите на Путин е подчертаване на независимостта на европейската армия, той три пъти повтаря различни синоними на едно и също понятие (самодостатъчна, суверенна). И обосновава необходимостта от нея с това, че тя ще помогне за укрепването на многополюсния свят. Тоест – ще има един център на сила  повече. А именно това е, което трябва на Русия и над което тя работи – формиране на нов, постатлантически, постамерикански, постанглосаксонски баланс на силите. И разделянето на неговия фундамент, тоест на Атлантическия съюз, на НАТО, е ключова задача.

Така че Путин подкрепя идеята за независима европейска армия, защото сега, в краткосрочна и средносрочна перспектива, това е изгодно за Русия

Може ли такава общоевропейска армия в дългосрочна перспектива да представлява заплаха за страната? На теория може, разбира се, но сега няма никакъв смисъл да се разсъждава за това. Защо?

Първо, защото, намираща се още в англосаксонски плен, Европа може да бъде използвана срещу Русия къде по-лесно и по-твърдо, отколкото една самостоятелна Европа. Дори и само поради факта, че на „островитяните” просто не им е жал за нея, а нееднократните опити на англичаните да се насъска Германия, тоест основата на Европа, срещу Русия са повече от успешни.

Затова независима Европа като съседка и историческа съперничка на Русия ще е много по-внимателна и предпазлива, отколкото Европа, управлявана и водена от сили, насочени към глобално господство. Варианти за появата на фигури в Европа с амбициите  на Хитлер или Наполеон в обозримо бъдеще има само на теория: европейците са слаби и са влезли в стадий на криза, при който не могат да отстояват дори собствените си интереси, камо ли да засягат чужди.

И именно това позволява на Русия да не се бои от обединена европейска армия. Нали за нейното създаване е нужна воля,

воля за реално освобождаване на Европа от англосаксонската опека и окупация

Самата поява на тази воля ние можем само да приветстваме. Както и всички свързани с нея процеси. Но създаването на европейска армия е възможно едва след освобождението на Европа от атлантическите окови, тоест тя ще бъде следствие от самостоятелността на Европа, а не  причина за нея.

Но за възстановяването на независимостта на Европа й предстои да измине още много дълъг път, връщайки си не само финансовата, кадровата, външнополитическата и най-важно – интелектуалната самостоятелност.

При всяко положение самият процес на получаване на независимост от страна на Европа е много важен и изгоден за Русия. И Москва желае на европейците успех по този безалтернативен за тях път. В новия, постатлантически свят Европа ще бъде просто един от центровете на силата. Не хегемон и не васал на хегемона.

 

Превод Тихомир Тодоров