|

Разкриват 1000 работни места край Ловеч

Немска компания ще инвестира 15 млн. евро и ще разкрие 1000 нови работни места край Ловеч. „VOSS Automotiv“ планира да стартира производство до шест месеца. Това стана ясно по време на официалното представяне на компанията в България, на което присъства министърът на икономиката Емил Караниколов.

По време на събитието той връчи на Роланд Вайс, управляващ директор на компанията и д-р Щефан Ото, управляващ директор Удостоверение за предварителна административна помощ. С него на инвеститора ще бъде оказано пълно съдействие за получаване на документи, необходими за издаване на сертификат за клас на инвеститор.

Икономическият министър изтъкна, че над 170 фирми оперират в страната, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди, това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него“, допълни той.

 

Търговията с Китай се увеличава с 22% За първото полугодие

Подписан бе Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и Департамента по търговия на провинция Хънан

За първото полугодие на 2018 година търговията с Китай се увеличава с 22% спрямо същия период на 2017 г. и надхвърля 1.135 млрд. долара. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в изказването си по време на Четвъртата среща на местните лидери „16+1“, която се проведе в София. Форумът бе открит от премиера Бойко Борисов, а на него присъстваха представители на местните власти и над 300 представители на бизнеса от Китай, България и страните от Централна и Източна Европа. Срещата се организира от Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС и областния управител на Област София.

Министър Караниколов посочи, че за последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а през първите шест месеца на тази година нараства с още 10% спрямо 2017 г. и възлиза на 366.7 млн. долара.

„Вярваме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай“, изтъкна още Караниколов. Икономическият министър подчерта, че с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар България ще участва следващия месец в първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки, който ще се проведе в Шанхай. „Участие ще вземат 32 български фирми от секторите хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги“, допълни той.

По думите му страната ни може да предложи отлични условия за китайски инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др.

Министър Караниколов проведе среща и с вицегубернатора на провинция Хънан г-н Хъ Дзипин, на която бе подписан Меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и Департамента по търговия на Хънан. Документът ще положи основите на още по-активно сътрудничество с китайската провинция. Хънан е една от най-големите китайски провинции,  както и един от най-силните икономически центрове с население над 100 млн. жители.

 

Караниколов с план за привличане на инвеститори с над 1 милиард евро

До преди няколко години основните инвестиции в България бяха от банковия сектор, фотоволтаици и застраховането- там добавена стойност няма. Анализът, с който ще излезем, показва нещо друго – за последните 2 години, има ръст 9% в инвестиции на дълготрайни материални активи, което означава, купуване на машини и съоръжения. Тоест, инвестиции тук в България и това показва, че инвеститорите имат интерес да останат у нас, каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”, министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Само в началото на тази година, само реинвестициите в региони с висока безработица са 100 милиона, което означава, че тези фирми искат и ще останат там да се развиват. Има и фирми, които излизат извън България, но те си продават бизнеса. Направихме много сериозен анализ за преките чуждестранни инвестиции. Механизмите за привличане на тези инвестиции бяха следните: Първа беше приватизацията, която към момента за добро или лошо над 95 процента от дружествата са раздържавени и това означава, че това отпада. Второ е концесията, но те бяха по стария закон и са предимно за полезни изкопаемите. Другият момент е за насърчаване на инвестициите и Агенцията на инвестициите, която съществува от около 20 години. Анализът показа, че най-голямата инвестиция, която е правена по последния механизъм има 400 милиона евро, а ние търсим такива, които са над 1 милиард. Погледнахме другите законодателства в други държави на ЕС и се оказа, че техният закон е като нашия, но там идват стратегически инвеститори например в  автомоблиния сектор. Зададохме си въпроса „защо”, докладвах го на премиера, който ми каза да направя бърз анализ, който ще бъде готов до 2 седмици”, каза още той.

Стратегически инвеститори се намират по процедури, които се съгласуват с Европейската комисия и служат за държавна помощ. „Това, което направихме е ако търсим такива инвеститори – какво може да им се предложи – не само като терен, вода, газ, електричество, инфраструктура и цени. Анализирахме и директивите. За толкова години, България никога не е излизала толкова подготвена да търси стратегически инвеститор, колкото сега”, категоричен беше Караниколов.

Той каза, че първо смята да запознае колегите си в изпълнителната власт, след това ще се предложи и на НС, „защото за да търсиш стратегически инвеститор, ти трябва да имаш съгласието, включително това на обществото„. „Едни такива преговори са между 4 и 5 години, а инвестицията по етап е от 1 до 5 години”, информира още министърът на икономиката.

 

Над 50 000 българи работят в автомобилната индустрия у нас

Броят на заетите в автомобилната индустрия продължава да нараства, като надхвърля 50 хиляди. Общият приход, реализиран от сектора през 2017 г., е близо 2,5 милиарда евро и представлява 5% от БВП на България. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на международната автомобилна конференция „Automotive Forum Sofia 2018”.

Той подчерта, че към момента в България оперират над 170 фирми, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „През последния месец две компании от автомобилния сектор обявиха инвестиции за над 100 млн. лв. и се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места в региони с висока безработица“, изтъкна Борисов.

„През последните години автомобилния сектор в България отчете значителен възход и е обект на засилен интерес от страна на потенциални нови инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили“, уточни зам.-министърът.