|

Сидеров кани Захариева на уроци по геополитика

Кабинетът страда от лош PR, мога да им помогна

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров намекна за оставката на външния министър Екатерина Захариева. В парламента той коментира, че има теми, по които двамата има за какво да поговорят.

„Мога да й кажа как вървят нещата в света, защото имам чувството, че изпуска някои тенденции и да заемем една по-балансирана позиция”, уточни Сидеров, визирайки различната позиция, което външната комисия в НС зае по отношение Пакта за миграция на ООН. Припомняме, че в понеделник на Коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти беше взето решение България да не подкрепя пакта.

„Този Пакт за мигрантите не е подкрепен на първо място от САЩ, любимата дестинация на много колеги-депутати, министри и т.н., от Унгария, Чехия, Австрия и вероятно ще последват и други европейски държави. Този Пакт е опасен сам по себе си”, категоричен е Сидеров. Лидерът на АТАКА се надява Захариева да погледне по-балансирано на геополитическите тенденции в света, които отиват към повече консерватизъм, традиционни ценности, по-малко неолиберализъм и глобализъм.

На въпрос за протестите, които има в момента, Сидеров коментира: „Борил съм се за това българите да имат право на протест. Това е мое убеждение. Така, че ще продължавам да го изповядвам и смятам, че българите трябва да имат право на протест. Няма значение колко човека могат да излязат – 2-ма, 3-ма, 2000. Ние сме партията, която сме правили вероятно най-много протести в последните 14 години. Знаем какво е да събереш и 15 000 души на площада, но всеки има право да протестира”. Дали са платени протестите Сидеров каза, че на този въпрос трябва да отговорят самите протестиращи.

По темата за евентуални предсрочни избори, лидерът на АТАКА коментира така: „Те винаги са възможни, това е един обичаен инструмент на демокрацията. Ние не би трябвало да се плашим от такива. В момента няма желание за предсрочни избори”. И веднага сложи, НО. „Аз виждам, че има недоволство от управлението. Какви са причините? Опитах се на Коалиционен съвет да го кажа, но някак си, като че ли там обсъждането не вървеше толкова делово, колкото ми се иска. Предложих данъка върху старите коли да бъде оттеглен. Вижда се, че хората не го приемат. Заради 20 милиона приход в бюджета караме 2 млн. българи да се бръкнат в джоба, няма значение 5 лева или 2 лева. Всяко повишаване на плащане за българина не е добре. Не се вслушаха в този мой съвет”.

На въпрос дали е разклатено доверието между коалиционните партньори, Сидеров беше категоричен, че той е отговорен и няма да е този, който ще предаде „четата”, но поиска взаимно зачитане.

Той предложи и да бъде ревизирана ПР стратегията на кабинета, тъй като в момента не била добра. „Действително това правителство събира доста критики, но има и положителни неща, които са извършени. Въпросът е как се поднасят те. Смятам, че може би трябва да има по-единна визия и тактика при представянето на това какво си свършил”, заключи лидерът на АТАКА.