|

Сидеров откри фотоизложба на събитията от „Кристал”

Лидерът на АТАКА и един от основателите на „Екогласност” Александър Каракачанов заедно откриха изложбата

На 26 октомври се навършиха 29 години от събитията в градинката на „Кристал“ в София. По този повод лидерът на АТАКА Волен Сидеров представи в парламента фотоизложба с кадри от събирането на подписката на независимото дружество „Екогласност“ по време на екофорума в София през 1989 г.

Към нея бяха добавени и снимки от демонстрацията от 3 ноември, в която участие са взели над 5000 души. Това е първата и толкова мащабна проява срещу комунистическата власт. Тогава шествието се насочва към Народното събрание, за да внесе над 10 000 подписа на граждани против проекта „Рила-Места“. „Ще поставим задача на Цвета Караянчева да я намери, да я извади или пък да установи, че е унищожена. Защото това е вече исторически артефакт“, каза пред медиите Сидеров.

За откриването на изложбата лидерът на АТАКА беше поканил Александър Каракачанов – един от основателите на „Екогласност“. „В България се създаде организирано дисидентско движение едва 1988 г.“, припомни гостът. По думите му дисидентите тогава са били едва 200-300 човека и са се преливали в 4-5 организации. „Най-дейната от тях беше „Екогласност“. Тя инициира първата открита подписка. Може би много от вас не разбират какво значи да излезеш по онова време да събираш подписи по какъвто и да е проблем – заставаш срещу властта открито. „Екогласност“ беше тази, която инициира първото свободно шествие. За първи път тогава чух да се вика на улицата „Демокрация“. Това беше нещо, което променя духа“, разказа Каракачанов.

Той посочи и част от най-важните дати, от които е започнала промяната. „Ние искахме да сменим режима, а режимът се сменя, когато хората излязат и поискат да се смени. И ние го показахме, че това е възможно. Датите може да не ви звучат толкова велики, но ето – 26 октомври, хора излизат, застават срещу властта; 3 ноември – 5000 човека на улицата; 7 декември, когато се учреди СДС, но не това СДС, което сега няма нищо общо. Демокрацията не се дарява, демокрацията се придобива от хората“, припомни Александър Каракачанов.

На въпрос какъв преход са си представяли тогава, той коментира, че преди 10 ноември никой не е предполагал, че системата ще рухне в близките поне 10 години. „Ако някой ви казва, че бил предвиждал, че се знаело, че някой бил подготвен – това са лъжи. А защо такъв стана преходът? Стана, защото нашият народ, за съжаление, не бе още узрял достатъчно за истинска демокрация“.

Шествие на „Екогласност” за внасяне на подписката пред храм-паметник „Св. Александър Невски”, 3 ноември 1989 г. На снимката от ляво надясно – Румен Данов, Кардашев, Красимир Кънев, най-вдясно Пирин Воденичаров

В заключение той посочи, че не трябва да се оплакваме толкова много, че не живеем достатъчно добре. „Ние сме в рамките на златния милиард, който живее най-добре, за разлика от другите 6 милиарда. Нека да бъдем хора със самочувствие, които се гордеят с това, което имат“.

Сидеров разказа още, че на самия 26 октомври, когато са ги качили в автобуси на милицията, той е носел в себе си касетофон, който му е бил даден от журналистката от адио „Свободна Европа“ Румяна Узунова, за да `и помага в отразяването на екофорума. „През ума ми мина само как ме хващат с касетофон на „Свободна Европа“ – вражеско радио, и как ме осъждат, примерно, за шпионаж“.

Спомените си лидерът на АТАКА продължи със заминаването на Румяна Узунова и предупреждението `и към него – „пази се“. Тя е била изтеглена от България веднага след 26 октомври, а шефът й в радиото, тогавашните американски служби, е казал, че в София ще става по-зле и по-страшно. „Нашият пример, беше пример за това как да даваме кураж на хората“, подчерта Сидеров.

 

Арестите пред „Кристал“

СПРАВКА

ОТНОСНО: Демонстративна

проява на членове на неформални

групировки в столицата.

 

На 26.10.1989 г. около 10.00 ч. група от около петнадесетина лица, между които Александър Каракачанов – секретар на движението „Екогласност“ и Деян Кюранов са се събрали в района на I-ва градска болница, като са носели пропаганден плакат с протестен текст срещу проекта „Рила-Места“. По време на подготовката им за събиране на подписи срещу реализацията на проекта, към тях са се присъединили членове на „Независимото дружество“, сред които бил Константин Георгиев – секретар на Софийската група, както и западни журналисти. Групата се насочила по ул. „Раковски в посока комплекс „Кристал“. Около 200 метра след болницата по улицата лицата са били предупредени от служител на МВР да не провеждат пропагандни действия и да изпълняват разпореждането на СНС, т.е. да се насочат към Южния парк, мястото което им е определено за публични изяви. Каракачанов заявил, че събралите се няма да изпълнят нареждането и възнамеряват да организират дейност по събиране на подписи в района на градинката пред комплекс „Кристал“. Отделни лица скандирали: „Арестуват ни!“, „Снимайте!“, „Няма свобода и демокрация!“ и т.н. Част от активистите – Каракачанов, Кюранов, Кънев са били принудени да се качат в автобус на СГУ-МВР, който ги е закарал пред Южния парк. Останалите, към 11.20 ч. пристигнали пред комплекс „Кристал“, където били посрещнати от служителя на ОбНС „Средец“ Павел Спиридонов и подп. Петър Бонев – зам. Началник у-ние НМ при СГУ-МВР. Двамата предупредили членовете на групата, че всички инициативи, свързани с Екофорума трябва да се провеждат в Южния парк, а не в района на комплекс „Кристал“ и че за последиците от демонстративното им поведение ще бъдат виновни само те. В проведения разговор особено арогантно се държала Димитрина Петрова – член на „Екогласност“, която скандирала да се освободят задържаните и остро недоволствувала от действията на органите на МВР. Журналист от западна агенция правел снимки с фотоапарат по време на инцидента и след като граждани /по-късно установени/ направили опит да му попречат, апаратът паднал на земята и се счупил. Журналистът реагирал много остро и с поведението си активизирал действията на групата.

При създалата се обстановка, по разпореждане на ръководителите на оперативната група са задействани силите на СОМП /Специализирано оперативно милиционерско поделение/, които принудително настанили в автобус на СГУ-МВР някои от активистите: Константин Георгиев, Волен Сидеров /оказал сериозна съпротива/, Юрай Квака, Димитрина Петрова и др. Присъствуващият в групата Петър Слабаков доброволно се е качил в автобуса в знак на солидарност с останалите. Последните 5-6 човека /неустановени до момента/ останали и оживено коментирали случилото се. Те отказали да се отзоват на поканата да напуснат мястото и били откарани също в Южния парк. Целият инцидент е продължил около 15 минути.

Около час след това в района на комплекс „Кристал“ са забелязани няколко западни дипломати и колата на английския посланик.

Към 15:30 ч. са забелязани и членове на движението „Екогласност“, които са проучвали обстановката. Получени са данни, че същите имат намерение да проведат по-късно сбирка в района.

26.10.1989 г.

Факсимиле от първа страница на бр. 42 на „Литературен вестник” от 1992 г. по повод годишнина от събитията пред „Кристал” на 26 октомври 1989 г.

 

26 октомври

Ани Илков

Видях ги да се сбират пред „Кристал“,

обичаните от отец Неофит Бозвели,

заклетите от него да скърбят,

да страдат, но да пазят свойта майка.

 

България. Видях ги да се смеят,

да се разхождат и да спорят – да се чувствуват

добри деца на своята родина, поборници

събрани на Оборище, неофити на слънцето, водата.

 

Тъй Каблешков (със своя френски), Волов –

възпитаниците на Изтока и Запада

се връщаха да изковават митове

и зейналите долове да пълнят

 

с възторженост. Видях ги да се сбират,

но Вас Ви нямаше, другарю Председател

на Българския парламент. Не сте ли знаели,

че те са тъй красиви (исторически!),

 

че, както през Възраждането казваха,

са идеалните работници. Не чухте ли?

Навярно не сте чули и не знаете.

 

Затуй са и поетите! – възпявам

Момичето със кожените дрехи! И Слабака!

Деян Кюранов с очилата! И Сугарев!

Младежа синеок с пребити бъбреци!

И възрастната дама с нервни жестове!

И Волен Сидеров! И Владко Левчев също!

И оня, със хусарската рулетка!

И другите, пребити на асфалта!

И третите, пребити в автобуса!

Четвъртите, достигнали небето

и връщани оттам – за да ги бият!

Възпявам Гео Милев и „Септември“!

Възпявам и Вапцаров! – и смъртта му!

Възпявам и побойниците? – ето!,

дори и тях аз ще възпея – братя,

мизерията ви е заставила навярно

с такава стръв да гледате към ножа,

но ножът е най-страшната мизерия!

Възпявам и мълчанието ви смело

Поети и писатели, о, птици (на страха!)

мълчание на Джагаров и Матев

мълчание на Левчев и Радичков

мълчание на Вазов и Величков

мълчание на Методиев и Голев

мълчание на Великсин и Пишурка

мълчанието на семейство Зареви

мълчание на Балевски и Колевски

мълчание на Райнов и на Райнов

мълчанието на Елин Пелин и Йовков

мълчание на Слав Христов Караславов

мълчанието на Михайловски (в гроба)

мълчанието на издатели, издайници

мълчание на хилядите страници (в архива!).

Мълчете още малко, още малко

и нека Тодоров (Цветан) осъжда Франция

и нека улица „Париж“ да бъде тайна

(оттам е входа за Народното събрание)

и нека тръгнат нощем камионите

и ето синилата ни – от бича

и ето ги следите от теглото

и ето ги жените изнасилени

и ето ги мъжете удушени

с жица! Другарю Председател,

 

пак ще повторя за България – тя няма

да бъде вече същата. Повярвайте,

младежите, пребитите младежи

преди Димитровден да дойде промениха

всеобщото Мълчание.

 

И вече

историята се събуди. Много хора

стоят край гробници и стели. И мълчат.

Мълчи страната с вопъл в гърлото. Чуй,

„О, скръбна Мати!“

На път към изходната точка за шествието на „Екогласност”. От ляво надясно: Петър Слабаков, Петър Берон, Александър Каракачанов (с подписката в чантата), Владимир Симеонов, Станимир Петров, Кардашев, Едвин Сугарев (носи транспаранта), Гергана Жулева, Красен Станчев, 3 ноември 1989 г.

Първи ден на подписката в градинката между сладкарница „Кристал” и Централния дом на армията. От дясно наляво са – Волен Сидеров, Георги Аврамов, Александър Каракачанов

Събиране на подписи в градинката пред „Кристал”, октомври 1989 г.

Демонстрация на движението „Екогласност” в градинката пред „Кристал“, 26 октомври 1989 г. На снимката от ляво надясно –Деян Кюранов и Петър Берон

Демонстрация на движението „Екогласност” в градинката пред „Кристал“, 26 октомври 1989 г. На снимката от ляво надясно – Константин Тренчев, Христофор Събев, Калин Янакиев и Соломон Паси

Шествие на „Екогласност” за внасяне на подписката пред храм-паметник „Св. Александър Невски”, 3 ноември 1989 г. На снимката от ляво надясно – Петър Берон, Волен Сидеров и Петър Слабаков

Демонстрация на движението „Екогласност” в градинката пред „Кристал“, 26 октомври 1989 г. На снимката от ляво надясно – Биньо Иванов, третият – литературният критик Михаил Неделчев