|

Губернатор от АТАКА води китайски туристи в Софийска област

Тодоров акцентира, че най-високият връх на Балканите се намира в подопечната му област и може да е притегателно място за китайските туристи

Областният управител Илиан Тодоров се срещна с Чен Ксяопинг – зам.-генерален директор на туризма в провинция Дзянси. Тодоров представи туристическите възможности, които Софийска област предлага за китайските туристи. На срещата присъстваха най-големите туристически оператори на 450-милионната провинция.

Тодоров припомни, че най-високият връх в България и на Балканския полуостров – Мусала, се намира в Софийска област и би бил притегателно място за китайските туристи.

Двете страни се споразумяха през 2019 г. представители на най-големите туристически фирми в провинция Дзянси да посетят Софийска област и на място да се запознаят с отличните възможности, които областта предоставя на многобройните китайски туристи.

 

 

Тодоров и И Лиан Хонг подписаха намерение за сътрудничество между Софийска област и провинция Дзянси

Илиан Тодоров се срещна с губернатора на провинция Дзянси И Лиан Хонг

Губернаторът на Софийска област от квотата на АТАКА Илиан Тодоров посети китайската провинция Дзянси по покана на колегата си И Лиан Хонг.

Тодоров и Хонг подписаха намерение за сътрудничество между Софийска област и 45-милионната провинция Дзянси  в областта на инвестициите, търговията, селското стопанство, изграждането на основна инфраструктура, минно дело, горско стопанство, образование и култура. В областта на инвестициите намерението за сътрудничество предвижда осъществяването им в най-кратък срок.

По време на разговорите губернатор И Лиан Хонг подчерта своя сериозен интерес към Софийска област и заяви готовност за големи инвестиции.

 

 

Пред присъстващите Тодоров заяви, че ще положи всички усилия за успешното развитие на сътрудничеството в сферата на образованието

Изгражда се сътрудничество между китайски и български университети

В китайската провинция Дзянси губернаторът на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с Ванг Джунгхия – зам.-генерален директор на Департамента по образование. Обсъдени бяха както възможности за сътрудничество между университети и училища в Софийска област и провинция Дзянси, така и обмен на студенти, ученици и учители.

Акцент  беше поставен върху обмяната на опит, добри практики и образователни семинари. На срещата присъстваха представители на почти всички висши учебни заведения в провинцията.

По време на срещата от китайска страна бяха направени презентации на университетите, като беше заявен сериозен интерес за сключване на споразумения за сътрудничество с учебни заведения в Софийска област.

Тодоров заяви, че ще положи всички усилия за успешното развитие на това сътрудничество.

 

 

На срещата бяха обсъдени и възможностите за реализация на проекти в Софийска област по инициатива “Един пояс, един път”

Земеделски компании от КНР искат да инвестират в България

Губернаторът на Софийска област проведе работна среща и с представителите на Държавния департамент по земеделие на провинция Дзянси и на най-големите компании в бранша. На нея фирмите заявиха намерения да инвестират в Софийска област в производството на биочай, картофи и ориз. Обсъдени бяха и инвестиции както в отглеждането на животни за месо, така и в отглеждането на риба.

Една от най-големите китайски компании заяви интерес да инвестира в развитието на минералните извори, в сферата на недвижимите имоти и медодобива.

Обсъдени бяха и възможностите за реализация на проекти в Софийска област по инициатива “Един пояс, един път”.

 

По време на визитата си в Китай Илиан Тодоров се срещна с Шау И - вицегубернатор и главен секретар на Китайската комунистическа партия на град Фуджоу. Двамата обсъдиха възможности за сътрудничество в сферата на търговията, образованието, селското стопанство и туризма