|

За засилване ролята на националните парламенти ще се бори АКРЕ в ЕП

Консерваторите са „разумният глас” между две екстремни политически визии – анти и про ЕС

Боян Аспарухов

 

Евроизборите безспорно ще са политическото събитие на 2019 година. Кои са политическите формации, които ще имат мнозинство в Европарламента, от кои среди ще се излъчи бъдещият председател на Европейската комисия, са въпроси, които вълнуват всички днес. За стола на Жан Клод Юнкер има много кандидати. Те ще бъдат излъчени от водещите политически сили в ЕС. Наречени са шпиценкандидати. Кои са те?

Преди това ще представя на вашето внимание едно интервю на председателя на Алианса на европейските консерватори и реформисти Ян Захрадил, което той даде за информационна агенция „Нова Европа“. В това интервю той представя част от политическата платформа на консервативния алианс за предстоящите евроизбори.

Какви са целите и задачи пред АКРЕ?

Захрадил е един от шпиценкандидатите, т.е. потенциален председател на ЕК, при условие че Алиансът спечели най-голям процент от гласовете на евроизборите. Партия АТАКА е кандидат-член на Алианса на консерваторите и реформистите. Предвид това за симпатизантите на партия АТАКА би било интересно какво е виждането на Захрадил за предстоящите евроизбори.

В интервю за “Нова Европа” председателят на АКРЕ споделя, че ще се борят за генерално преразглеждане на институциите на ЕС и за реформа на Европейската служба за външна дейност. Като първостепенна задача, която произтича от тези две цели, е изтъкнато засилването на ролята на националните парламенти, подчертава Захрадил. В интервюто си за журналиста Ирене Костаки той споделя, че избирателите трябва да разберат правилно целите на партията, която представлява, а именно, че АКРЕ е „разумният глас между две екстремни политически визии – „Анти ЕС”, от една страна, и фанатичните поддръжници на Съюза, от друга. „Искаме да бъдем нещо по средата, което да пасва повече на нуждите и желанията на европейските избиратели”, подчертава Захрадил.

Попитан дали би участвал в състезанието за шпиценкандидати, т.е. състезанието за избор на лидер сред водещите партии в ЕС, Захрадил отговаря отдалече, посочвайки, че от 2014 г., откогато е учреден този конкурс, Консервативният алианс само е загубил затова, че не е участвал досега. Според него от Алианса трябва да са по-силни и уверени, за да се противопоставят на ЕНП и ПЕС, и да излязат на предстоящите евроизбори със свой кандидат за председател на ЕК. Тук може би е необходимо едно уточнение.

Какво представлява шпиценканадидатът?

Това е позиция или по-скоро номинация за лидер, която всяка от водещите политически партии, парламентарно представени в европарламента, издига като кандидат за поста председател на ЕК. Т.е. кой ще е бъдещият министър-председател на ЕК – лицето, което ръководи изпълнителната власт в ЕС. Председател на Европейската комисия в момента е Жан-Клод Юнкер от ЕНП. Неговият мандат изтича догодина и за поста му ще се кандидатират няколко лица, които са наречени шпиценкандидати.

Сега се връщам отново на интервюто на Ян Захрадил за „Нова Европа“, в което председателят на АКРЕ посочва една съществена разлика между позициите на консерваторите и тези на другите големи политически формации в ЕП. За разлика от ЕНП и групата на социалистите и демократите, от Алианса на консерваторите и реформистите смятат, че Европейският съвет трябва да издигне бъдещия председател на ЕК, а не Европарламентът. Това убеждение на консервативния алианс произтича от написаното в договорите, а именно, че отговорност на Европейския съвет е да номинира кандидат за председател на Европейската комисия, а Европарламентът трябва да го одобри. Според Захрадил ЕП интерпретира погрешно това схващане на АКРЕ и подчертава, че де факто в момента е налице кражба на правото на Европейския съвет да номинира председателя на ЕК.

Според Захрадил

Европарламентът ще представи няколко шпиценкандидати,

от които трябва да бъде направен избор, но противно на разбирането на ЕНП, противно на групата на социалистите и демократите или на Алианса на либералите и демократите, консерваторите и реформистите твърдят, че Европейският съвет може да реши да номинира някой, който не е шпиценкандидат, и ЕП трябва да уважи това право. Възможно е да има сблъсък по този въпрос между двете институции – Европарламента и Европейския съвет, смята Захрадил. Попитан още веднъж дали ще се кандидатира за шпиценкандидат, Захрадил отговаря, че не се чувства по-малко опитен от Манфред Вебер, кандидата на ЕНП и вероятно наследник на Юнкер. Захрадил припомня, че е в Европарламента от 2004 г., преди това е бил народен представител в Народното събрание и съпредседател на Комитета по присъединяване на Чехия към ЕС. За себе си вярва, че има достатъчно експертиза по въпроса как работи ЕС. Той е председател на АКРЕ и съпредседател на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика към ЕП.

Европейската социалистическа партия излъчва Франс Тимерманс, бивш външен министър на Холандия. На 29 ноември социалдемократите, зелените и групата на обединените леви европейски сили излъчиха три номинации – на Удо Булман от социалдемократите, на Ска Келер от зелените и на Габи Цимер от обединените леви и зелени европейски сили. Шпиценкандидатът на ЕНП е германецът Мартин Вебер, на АКРЕ е председателят Ян Захрадил. Още едно име се спряга за шпиценкандидат – това на италианския вътрешен министър Матео Салвини. Той ще бъде номиниран за председател на ЕК, ако националистическите групи спечелят евроизборите. Това заяви самият Салвини още на 18 октомври тази година пред „Република дейли“.

Какви са прогнозите за евроизборите през 2019-а? 

Според прогнози, направени през октомври 2018 г., Европейската народна партия ще спечели 177 представителни места. Алиансът на социалдемократите ще получи, според прогнозите, 50 места по-малко в ЕП, отколкото през 2014 г., или около 134. Алиансът на европейските консерватори и реформисти се очаква да вземе около 50 места, което е с 23 по-малко, отколкото Алиансът спечели през 2014 г., но това е заради излизането на Великобритания от  ЕС. Въпреки това все още има време техните места да бъдат компенсирани от другите членове в АКРЕ, предвид засилващите се консервативни движения в страните от ЕС.