|

Какво направи Волен през 2018 година

Януари

АТАКА спря Истанбулската конвенция

„Oбединени патриоти сме ПРОТИВ Истанбулската конвенция и няма да гласуваме за нея.“ Това заяви лидерът на АТАКА и председател на парламентарната група на ОП Волен Сидеров на пресконференция в НС в началото на януари, след като стана ясно, че правителството и парламентът са готови да подкрепят скандалния документ. Сидеров допълни, че решението е съгласувано с тримата лидери и депутатите от групата.

Седмица по-късно от ГЕРБ започнаха да се вслушват в думите на Обединени патриоти. Сидеров тогава каза, че на първо място е необходим широк обществен дебат по темата. За първи път от десетилетия Светият синод на Българската православна църква също изключително бързо излезе с крайна позиция по темата и заклейми т. нар. Истанбулска конвенция.

В средата на февруари премиерът Борисов се вслуша в гласа на Сидеров и нареди скандалният документ да бъде изтеглен от Народното събрание.

 

Язовир „Бели Искър“

Февруари

След намесата на Сидеров започна ремонт на опасните язовири

Преди няколко месеца окончателно беше създадено държавно предприятие под шапката на Министерството на икономиката, което се занимава със стопанисването на голяма част от язовирите у нас. То ще отговаря и за ремонта на водоемите, а правителството отпусна 500 млн. лв. за спешна рехабилитация на най-опасните към момента.

До всичко това се стигна в края на 2017 г., когато губернаторът на Софийска област от квотата на АТАКА алармира Сидеров, че стената на язовир „Бели Искър“ е в трагично състояние и е възможно да се скъса. Тогава от ГЕРБ искаха да прехвърлят собствеността на водоема на Администрацията на Софийска област и нейния принципал Илиан Тодоров.

След неколкомесечна сага вече са проверени над 6000 язовира, те са категоризирани, а за около 100 се оказа, че се нуждаят от спешен ремонт. Пари за това има, ще се изготвят и механизми за превенция на бедствия и аварии.

 

На последните парламентарни избори през 2017 г. активисти на Обединени патриоти блокираха границата с Турция и спряха изборния туризъм

Февруари

Патриотите спряха 2 млн. гласа за ДПС

През февруари от Движението за права и свободи предложиха промени в Закона за българското гражданство, което скандализира обществото и депутатите. Промените за щастие не бяха приети, и то благодарение най-вече на Обединени патриоти.

В мотиви към законопроекта беше посочено, че повече от 10 години след ратифицирането на Европейската конвенция за гражданство, която е в сила от 2006 г., Законът за българското гражданство съдържа дискриминационни разпоредби, обявени за недопустими от Конвенцията.

От парламентарната трибуна депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов заяви, че законопроектът няма нищо общо с „правата и свободите“. „Целта е в Турция да има още над два милиона български граждани, които да осигурят правителство на ДПС, с което да приключим българската държава“, възмути се той.

Според колегата му Павел Шопов с този законопроект ДПС прекрачва „червената граница на търпимост на българите“. „Ясно е за всички, че това, което се прави, е продължение на турската политика на Балканите за възстановяване на Османската империя“, допълни  Шопов.

„Няма как да сме „за“ да дадем българско гражданство на 2 млн. души, които са имали български корени и повече от едно поколение живеят в Турция. Има международен договор между България и Турция, в който тези неща са уредени“, подкрепи колегите си от студиото на Bulgaria ON AIR депутатът Николай Александров.

 

Проф. д-р Будин Михов благодари на лидера на АТАКА Волен Сидеров, който единствен оказа помощ за бъдещето на криминалистиката в България

Февруари

Лидерът на АТАКА помага на професор за първата ДНК лаборатория у нас

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров ще съдейства на проф. д-р Будин Михов за създаването на първата българска ДНК лаборатория. Това е изключително важно за разкриването на криминални престъпления и по-бързите съдебни процеси. Към момента дори за най-елементарна ДНК експертиза за криминално деяние плащаме десетки хиляди евро на САЩ и Германия.

Също така Сидеров помогна на професора да издаде и своя фундаментален 30-годишен труд „Енциклопедия на молекулната медицина, химия, биохимия, патобиохимия, фармакобиохимия“. Всичко това събрано в 2 тома от по 1600 страници. Труд, за който нито Министерството на образованието, нито Българската академия на науките е помогнал да бъде издаден. Проф. д-р Михов изрази своята огромна благодарност към Волен Сидеров, който единствен оказа помощ и се застъпи за бъдещето на поколенията.

 

Февруари

Влязохме в топ 5 по икономическо развитие в ЕС

За 2017 г., когато АТАКА и Обединени патриоти влязоха във властта, сме в топ 5 по икономическо развитие в ЕС с ръст около 4%. Това е балансирано развитие, което е много хубаво за страната. За 2018 година се очакват горе-долу същите параметри, но още е рано за окончателните резултати.

През годината се наблюдава и засилен инвеститорски интерес към България. Това се доказва и от анализите, които излизаха през цялата 2108 г. Инвестициите се връщат като основен стълб в БВП. Реалното изражение е около 4.3%. Досега основни стълбове бяха износът и вътрешното потребление.

Малко по малко започват да се връщат и млади хора, излезли да работят в чужбина. През 2017 г. това са направили около 30 000 българи.

 

„Не, Левски не е извършил убийство, това вече е доказуемо. Всичко това трябва да бъде проучено от компетентна комисия”, категоричен бе лидерът на АТАКА

Февруари

Сидеров поиска контрапроцес за Левски

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров иска в НС да се създаде анкетна комисия, която да ревизира съдебния процес срещу Апостола, в резултат на който е бил осъден за криминално престъпление. Така ще се изясни истината за кончината на Апостола.

Това стана ясно от думите на Сидеров пред журналисти пред Паметника на Левски в столицата, където симпатизанти на партията по традиция почетоха паметта на Апостола.

„Предлагам да бъде направен символичен т. нар. контрапроцес, тъй като е минало много време, и да се изяснят правните обстоятелства на съденето на Левски. Да се изясни, че всъщност Левски е осъден за криминално престъпление, а не за това, че прави комитети и организация за революция“, уточни патриотът.

Той припомни, че когато се искаше канонизирането на Левски от Църквата, имаше аргумент, че той е извършил убийство. „Не, Левски не е извършил убийство, това вече е доказуемо. Всичко това трябва да бъде проучено от една компетентна комисия“, категоричен бе Сидеров. Той ще предложи проф. Станилов за председател на Анкетната комисия, ако такава се създаде.

 

Златна акция в енергодружествата за България поиска Сидеров

Март

Държавата да участва в ЕРП-тата, българският потребител да е защитен

Поддържам тезата, че държавата трябва да присъства в ЕРП-тата, не само в ЧЕЗ, и в другите, трябва да има блокираща квота. Не 33%, с които не можеш да направиш нищо, а 34% – така наречената златна акция, за да може да контролира реално ЕРП-тата и да имаме гаранция реално, че българският потребител ще бъде защитен. Това заяви председателят на парламентарната група на Обединени патриоти и лидер на АТАКА Волен Сидеров през март пред журналисти в кулоарите на парламента.

На въпрос дали подкрепя идеята държавата да си върне ЧЕЗ изцяло, Сидеров заяви: „Ако е възможно това, защото чух някакви дискусии колко ще струва. Трябва да си каже думата и финансовото министерство, Министерският съвет също. Но ако Борисов е стигнал до тази идея, аз мога само да го поздравя.“

Припомняме, че през пролетта стана ясно, че българска компания ще придобие енергодружеството, но скандалите около това провалиха сделката.

 

Тема на срещата в руския парламент беше и необходимостта от практическо и икономическо взаимодействие между московското кметство и областната администрация на София

Март

АТАКА призова да размразим енергийните проекти

През март в Държавната дума на Руската Федерация Волен Сидеров и народните представители от АТАКА Явор Нотев и Десислав Чуколов проведоха изключително ползотворна среща с представители на Комисията по външна политика.

Акцент в разговора бе темата за подновяване на строежа на атомна централа, както и възможностите за трансфер на руски газ през България след провала на „Южен поток“.

„Като част от управлението на България мога да допринеса за това българският интерес в сферата да бъде отстояван и в страната ни най-сетне да заработи газов хъб. От разговора с депутатите от „Единна Русия“ и наши домакини стана ясно, че те отчитат положителната промяната в политиката на българското правителство след влизането на патриотите във властта“, коментира още Сидеров.

От руска страна участие в срещата взеха първият заместник-председател на Комисията Светлана Журова, заместник-председателят и световноизвестен шахматист Анатолий Карпов, заместник-председателят и шампион по фигурно пързаляне Ирина Роднина, както и председателят на Групата за приятелство Русия–България Александър Василенко.

„Аз бях приятно учуден от промените в българския парламент, когато вие влязохте в управляващата коалиция. Това позволи малко да се промени съотношението, но аз почувствах влиянието“, посочи тогава Василенко.

Председателят на Групата за приятелство Русия–България подкрепи лидера на АТАКА за атомните и газовите енергийни възможности, които отново се откриват пред двете държави.

 

Март

Сидеров и депутати от АТАКА бяха наблюдатели на президентските избори в Русия

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров, зам.-председателят на НС Явор Нотев и зам.-председателят на партията Десислав Чуколов бяха сред официалните наблюдатели на президентските избори през март в Русия.

Тогава Сидеров посети и обща среща на международните наблюдатели на президентските избори. По време на срещата той разговаря с депутата от Държавната дума Леонид Слуцкий, един от инициаторите народни представители от цял свят да проследят отблизо избирателния процес в Русия. „В качеството си на наблюдател и лидер на ПП АТАКА разговарях с множество колеги от Германия, Франция, Белгия, Сърбия, Бразилия, Аржентина и други. Радвам се, че по покана на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин ще бъда част от демократичния процес по избирането на президента на Руската федерация“; написа през март в профила си в социалната мрежа Сидеров.

 

Да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с приказките за солидарност, призова тогава лидерът на АТАКА

Април

Премиерът се вслуша във Волен и не изгони руски дипломати заради „Скрипал“

През април гръмна поредната провокация срещу Русия. Тогава Лондон обвини Москва, че е отровила агента Скрипал и дъщеря му. Въпреки че нямаше конкретни доказателства за вина на Русия, както и продължава да е, редица държави изгониха руски дипломати в опит да накажат „лошия” Путин.

България беше готова също да се включи в тази акция, но Волен Сидеров реагира мигновено и призова ръководството на ГЕРБ, министрите, хората от парламентарната им група и екипа на Борисов да не правят грешни ходове и непремерени изказвания по отношение на случая и да не се експулсират руски дипломати.

„България трябва да има балансирана политика. Да не се правят резки ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с приказките за солидарност. Имаме един неизяснен случай, имаме липса на доказателства за участието на Русия“, коментира пред журналисти в парламента Сидеров.

Премиерът Борисов се вслуша в призива на коалиционния си партньор и страната ни запази неутралитет и показа, че е поне малко суверенна.

 

Април

България да е домакин на помирителна среща ЕС-Русия, предложи Сидеров

Малко след срещата ЕС-Турция, която се проведе във Варна през април, председателят на ПГ на Обединени патриоти предложи премиерът Борисов да опита да направи също и мост между Москва и Брюксел.

„Един такъв ход от страна на България е логичен и дори вече може би се очаква, включително и от европейските държави. Въпреки така представеното напрежение между западноевропейските държави и Русия. Аз съм убеден, че там има желание за нормализация на отношенията с Русия”, заяви в интервю за БНТ Сидеров.

Тогава той похвали премиера Борисов за това, че води балансирана външна политика. Лидерът на АТАКА предложи тази среща да се инициира по време на европредседателството ни. Уви, идеята не се осъществи, но все още е на дневен ред. „Аз го виждам като домакинство, при което президентът Путин и Жан-Клод Юнкер, Туск, Таяни да се срещнат на българска територия. Смятам, че Борисов може да го направи. Той вече показа, че в тази насока натрупа опит. Показа, че умее тази дипломация. И това е следващата логична стъпка от страна на българското правителство“, подчерта Сидеров.

 

Основната заслуга е на общинските съветници Михаил Михайлов от АТАКА и Антон Андонов от ВМРО

Май

838 турски имена на местности стават български благодарение на АТАКА – Стара Загора

Над 800 местности в община Стара Загора ще имат вече български имена. Битката, която партия АТАКА води още от 2008 г. и която продължи цели 10 години, се увенча с успех. Всичките 838 топонима получават своя български еквивалент, за да отговарят на нашата история и традиции.

На заседание в края на май Общинският съвет в Стара Загора прие да бъдат преименувани 838 местности, които сега носят турско-арабски имена.

Припомняме, че през 2014 г. по предложение на общинските съветници от ВМРО и АТАКА местният парламент в Града под липите взе решение за преименуването на всички местности в 51 населени места на територията на общината.

С решението на общинарите от май месец бе завършен един процес, започнал още през далечната 1878 г. Основна заслуга за това имат общинските съветници Михаил Михайлов от АТАКА и Антон Андонов от ВМРО.

 

Юни

Благодарение на АТАКА България ще има АЕЦ „Белене“

Рестарт на проекта за атомната централа „Белене“. Това решиха депутатите по законопроекта на ГЕРБ и Обединени патриоти през юни. Със 172 гласа „За“, 14 „Против“ и двама „Въздържал се“ народните представители развързаха ръцете на правителството да стартира процедурите и да преговаря с инвеститорите.

„АЕЦ „Белене“ е национална кауза“, заяви по време на дебатите депутатът от АТАКА Павел Шопов и допълни, че осъществяването на проекта е въпрос на политическа воля. Той припомни, че партията на Сидеров беше и сред формациите, които през 2012 г. подкрепиха референдума за ядрената централа.

Изграждането и собствеността на новия АЕЦ няма да е 100% държавно. От ноември насам стратегически инвеститори могат да разговарят с енергийното министерство и да подготвят офертите си.

 

Факсимиле от поздравителния адрес, който Волен изпрати до фондация „Макгахан“

Юни

Партията на Сидеров инициира изграждане на паметник на Макгахан

Партия АТАКА ще настоява пред органите на местната власт и лично пред кмета на София за изграждането на паметник на Джанюариъс Макгахан – човека, разказал на света за геноцида над българите в Османската империя. Това написа в поздравителен адрес Волен Сидеров по случай 40 години от създаването на българо-американска фондация „Макгахан“.

„За мен е чест от името на ПП „Атака“, както и от свое име да поздравя всички вас за това, че пазите българския дух дори и в далечна страна като САЩ и отдавате почит на Макгахан.

Макар и чужденец, той е бил един от основните застъпници на българската национална кауза. Благодарение на него целият свят разбира за зверствата на турския башибозук в Батак… В резултат на това Русия обявява война на османците и освобождава българите от тежките окови на робството.

„Разказал на света за геноцида над българите в Османската империя, заслужава достоен паметник на централно място в София… Ще се радваме, ако фондация „Макгахан“ ни подкрепи в тази инициатива“, написа в поздравителния адрес лидерът на АТАКА.

Все още се очаква решението на Столична община.

 

Мобилните оператори и банките да изпращат съобщения само на кирилица, а писането на латиница да отпадне, са сред предложенията на ОП

Юни

Патриотите внесоха в НС Закон за българския език

През юни Обединените патриоти внесоха в деловодството на Народното събрание Закон за българския език. С него се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език.

Мобилните оператори и банките да изпращат съобщения само на кирилица, а писането на латиница да отпадне, са сред предложенията на ОП.

„Институциите ще бъдат задължени да използват официалния език“, заяви  лидерът на АТАКА на брифинг в НС. Промените в законопроекта предвиждат смяна на всички държавни надписи, които не са написани на кирилица. Табелите по улиците да са изписани на кирилица, а също и надписите по униформите на служители, например полицаите. По време на брифинга Сидеров показа снимки, на които се вижда „абсурдът в нашата действителност“. На гърба на униформите на българските полицаи са използвани английски думи. В Гърция например освен на латиница пише „полиция“ и на роден език.

Освен това се предвиждат санкции от 1000 до 5000 лв. за всички служители на администрацията, които по време на работа в институциите не говорят на официалния български език, а на турски, цигански, английски или друг.

 

Юни

САЩ да ни подарят самолети вместо наем за базите, поиска Сидеров

САЩ да не ни карат да си купуваме тяхна военна техника, а да ни я подарят. Това предложи лидерът на АТАКА Волен Сидеров през юни. Мотивът му е, че вече 12 години Щатите ползват безвъзмездно четири военни бази у нас, без да са платили и стотинка наем.

По изчисления на партията на Сидеров сумата, която ни дължат, надхвърля 2 млрд. долара. Сега предстои да купуваме самолети и кораби за армията ни на сходна стойност, а САЩ ни натискат да купим морално остарелите им F-16. Ето защо и Сидеров предложи да си платят наема в техника.

 

Юни

Волен и МВнР ще облекчават визовия режим за руснаци

Председателят на ПГ на Обединени патриоти и лидер на АТАКА Волен Сидеров настоя през юни за законови промени, свързани с визите на руските туристи. Той предложени визите да се получават в България, а не в Русия, както е в момента. Според него това представлява сериозен проблем за руснаците и българския туризъм.

„Много добре знаем, че руските туристи са много затруднявани с визите, когато искат да идват в България, а те имат интерес да идват. Ще предложа съответните законови поправки да се направи така, че руският турист да получава виза тук. Пристига в България; на пункта, на който влиза, му дават визата, плаща си я и така. Хем да освободим от допълнителна дейност нашите дипломатически представителства, хем да улесним руските туристи и по този начин да увеличим притока. Отдавна трябваше това да се направи“, коментира пред АЛФА ТВ Сидеров.

В началото на есента външният министър Екатерина Захариева заяви готовност заедно с лидера на АТАКА да намерят вариант как руските граждани да получават по-лесно и удобно визи за България.

 

Юни

Националистите готвят закон за възрастните хора

Председателят на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров заяви пред медиите през юни, че патриотите подготвят сериозен закон за възрастните хора, в който не става въпрос за пенсии, а за статута на възрастните хора. По думите му те трябва да бъдат по-добре защитени, лекувани и уважавани.

 

„Винаги съм държал да се развива българско предприемачество“, заяви по време на откриването Сидеров

Юли

Лидерът на АТАКА и икономическият министър откриха бизнес инфоцентър в Ямбол

Лидерът на АТАКА и председател на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров и министърът на икономиката Емил Караниколов откриха през юли в Ямбол първия от поредица информационни центрове на Министерството на икономиката. В него експерти от Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Агенцията за малки и средни предприятия, Българската агенция за инвестиции, Българска банка за развитие и Агенцията за експортно застраховане ще запознават бизнеса в региона с възможностите за кандидатстване по проекти и финансиране на техния бизнес.

„Винаги съм държал да се развива българско предприемачество“, заяви по време на откриването Сидеров, който е избран за народен представител от родния си град Ямбол. По думите му след 1990 г. България е отворила широко врати за чужди инвеститори, които в някои случаи не са били добросъвестни.

„Участието на Обединени патриоти в управляващата коалиция дава вече резултат. Имаме обръщане към българския бизнес, към българското предприемачество и улесняване на неговия достъп до програми и пари“, отбеляза лидерът на АТАКА. Сидеров е на мнение, че България трябва да има собствена индустриална база, която да ни върне забравеното от десетилетия самочувствие на индустриална държава.

Той каза още, че идеята за информационни центрове към Министерството на икономиката е разработена от него и министър Караниколов.

 

Юли

Сидеров изиска договора за златото, Валери го скри

През юли лидерът на АТАКА Волен Сидеров зададе парламентарен въпрос към вече бившия вицепремиер Валери Симеонов с искане да му предостави договора за златните концесии. Докато беше в изпълнителната власт, председателят на НФСБ отговаряше и за концесиите.

Отговор до края на парламентарната сесия не се получи, а остана за есента. Тогава Симеонов отказа да предостави контракта с измисления довод, че не отговарял той, и прехвърли въпроса към вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Сидеров посочи, че този договор не може да е търговска тайна и че той ще продължи да се бори да стане достояние на обществото.

По думите му концесионната такса е под 2 процента. „Т.е. имаме едно ограбване на България“, категоричен бе той

Припомняме, че Сидеров повече от 13 години води битка за разваляне на договорите за златото на България или най-малко за тяхното преразглеждане така, че страната ни да печели много повече от смешните 1-2%, които получава сега.

 

Според него Европа се променя и доза здрав национализъм трябва да има в поведението на всяка европейска държава

Юли

Лидерът на АТАКА: Европредседателството беше успешно, да спрем с мазохизма

„Европредседателство беше успешно, България се справи чудесно. Да излезем най-после от подвижните пясъци на българския мазохизъм.“ Към това призова от парламентарната трибуна лидерът на АТАКА през юли по време на отчета на премиера Бойко Борисов, който той даде за приключилото ни председателство на Съвета на ЕС.

„Нашето Председателство е процедура. То не е приказка с happу еnd“, припомни преседателят на ПГ на Обединени патриоти. По думите му, когато си председател на Съвета на ЕС, не може да поставяш интереси в твоя изгода и в изгода на твоята държава.

„Това Председателство ще покаже на Европа и на света, че тези партии, които бяха наричани несистемни, ще бъдат приети от Европа и ще се види, че управляващата коалиция ГЕРБ – Обединени патриоти не само работи, но и показва европейско поведение“, категоричен беше Сидеров. Според него Европа се променя и доза здрав национализъм трябва да има в поведението на всяка европейска държава. „Европа трябва да е съюз на отечествата“, припомни тезата си атакистът.

„Българският глас се чу по време на европредседателството. Имам предвид, че за първи път българското правителство посочи интереса на България и каза, че той е над нашето партньорство“, заключи тогава Сидеров.

 

Скопие да се въздържа от всякакви опити за спекулации, за обсебване и присвояване на исторически събития и личности

Август

АТАКА с анекс към договора с Македония

Лидерът на партия АТАКА Волен Сидеров изготви проект за анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, който ще представи пред Народното събрание скоро. В своя проект той предлага Македония да се въздържа в бъдеще от всякакви опити за спекулации, за обсебване и присвояване на исторически събития и личности.

„Пред мен е проект за анекс към Договора с Македония, който аз смятам да предложа в Народното събрание да приеме решение, че възлага на правителството да анексира договора с Македония. Ще предоставя работния проект на комисии, на специалисти, на министри да го прочетат, но аз съм го съставил. В него се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации, всякакви опити за обсебване и присвояване на последните исторически събития или личности“, заяви лидерът на АТАКА пред медиите в края на август.

В документа се изброяват владетели на първата българска империя от кан Крум до цар Владислав, всички исторически личности, свързани с националноосвободителна борба, всички исторически събития, свързани също с тази епоха, и т.н. „Тоест имаме едно подробно и конкретно наставление македонската страна да спре със свободни изявления, в които засяга нашата история, предизвикват се недоволства, обществен отзвук и т.н.“, посочи Сидеров.

 

Ямболии чакат тази болница повече от 30 години. Тя трябва да започне да се строи от началото на идната година, уточни Сидеров

Септември

Ямбол ще има нова болница, парите са в бюджета

Болницата в Ямбол ще започне да се строи от началото на следващата година. Имам категоричното уверение от премиера.“ Новината обяви в края на септември лидерът на АТАКА и председател на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров в с. Маломир, Ямболско.

„Ямболии чакат тази болница повече от 30 години. Тя трябва да започне да се строи от началото на идната година“, уточни Сидеров и допълни, че лично ще следи процеса по завършването й.

„Това да остане от моя мандат, ще бъде предостатъчно. Знам, че за Ямбол това е огромен проблем“, посочи още той. По думите му това нямаше да бъде възможно, ако АТАКА беше в опозиция. Сидеров обеща, че ще държи ямболии в течение за случващото се около проекта.

 

Волен Сидеров се снима с дошлите за откриването български олимпийски и европейски шампиони по борба

Септември

Сидеров финансира Музей на борбата в Маломир

Волен Сидеров откри Музей на борбата в с. Маломир, за който пое личен ангажимент преди време да финансира. Това се случи в края на септември. Селото е родно място на редица спортисти, прославили България по света.

На откриването присъстваха Александър Томов, 5-кратен световен, 5-кратен европейски шампион и 3 пъти олимпийски вицешампион по борба, Байо Баев, 4-кратен европейски, 2-кратен европейски вицешампион, 3-кратен световен вицешампион по борба от Маломир, Тодор Гълъбов, дългогодишен треньор на националния отбор по борба, който също е от ямболското село, и други шампиони.

„С този музей е нужно да запазим спомена у хората. Благодарим на Сидеров за помощта и че ни уважи на празника“, каза кметът на с. Маломир Йордан Маринов. Той обясни, че за музея са набавили снимки от архивите от последните десетилетия. В залата на славата са изложени медали и отличия на спортистите. В края на тържеството Сидеров се обърна към всички присъстващи с думите „Борбата продължава“.

 

Октомври

МЗ, а не здравни каси да отговарят за лечението на българите

Председателят на Обединени патриоти и лидер на АТАКА излезе с предложение Министерството на здравеопазването, а не здравни каси да се грижат за лечението на българите.

Тази идея дойде през октомври, когато се заговори за нова реформа на здравната система, която да демонополизира НЗОК. Това, което обмислят от здравното ведомство, е да се създадат още каси, а пациентите да избират къде и какво покритие на осигуровката да имат.

„Аз го предлагам като рационална идея, защото министър Ананиев се мъчи наистина да направи подобрения, обаче в една грешно построена система. Каквито и подобрения да направи, тя е сбъркана конструкцията. Защо да не помислим за това държавата да поема, не говорим да е безплатно, защото няма нищо безплатно, но да се включва здравната услуга, че да бъде наистина услуга. Защото това не е пазар, не може болницата да бъде търговско дружество. Не може всяка една доставка да бъде давана в ръцете на частна фирма. Защо нашите пари отиват в държавната, в Здравната каса, оттам отиват в частни фирми, които гонят печалбата си? Частна фирма ще доставя лекарства за хронично болни – защо? Нима не може това да го прави отдел или дирекция в здравеопазването, да има ясен контрол. Това е абсурдно“, коментира тогава Сидеров.

 

С това се дава възможност на всички патриотични формации в България, опирайки се на ПП АТАКА, да имат една по-добра позиция на бъдещите европейски избори, заяви в Молдова Сидеров

Октомври

АТАКА подаде документи за член на АКРЕ

Партия АТАКА официално подаде документите си за членство в Алианса на европейските консерватори и реформисти в средата на октомври. Това стана на форум в Молдова, където беше председателят на партията Волен Сидеров.

„С това се дава възможност на всички патриотични формации в България, опирайки се на ПП АТАКА, да имат една по-добра позиция на бъдещите европейски избори, да вкараме 4-5 човека в Европарламента. По този начин управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти ще бъде затвърдена и ще завърши спокойно мандата си. А утре ще участваме в управлението на Европа, което ще се състои от консерватори, националисти и дясноцентристи. Който не разбира това, е или глупав, или цели да саботира сегашната стабилност на държавата ни“, написа тогава в профила си в социалните мрежи Волен Сидеров.

ПП АТАКА получи подкрепата на президента на АКРЕ Ян Захрадил, който изрази готовност, че на редовната среща на съвета на АКРЕ през януари ще се обсъди членството на партията на Сидеров с останали партии в Алианса. От ръководството на АКРЕ са категорични, че сега е точният момент за създаването на консервативна сила в България и Алиансът подкрепя това.

 

Ноември

АТАКА каза НЕ на високия данък за старите коли

Този бюджет е каца с мед и вие сипвате две лъжички катран за няколко милиона лева повече. Това заяви депутатът от АТАКА Павел Шопов по време на гласуването на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане през ноември. Повод за изказването му е предложението, което беше прието, за увеличение на данъка за старите автомобили, предизвикало вълна от възмущение.

„Вие минимализирате ефекта от големия успех, който България постигна в последните години с рекордния си бюджет, със задържането на парите за данъци на едно ниво. Вие създавате впечатление, че увеличавате данъците. Това е провокация! Обединените патриоти сме във властта, за да се запазят данъците на това поносимо ниво, на което се намират“, посочи националистът по адрес на депутатите от ГЕРБ и вносители на предложението.

„Предложих данъкът върху старите коли да бъде оттеглен. Вижда се, че хората не го приемат. Заради 20 милиона приход в бюджета караме 2 млн. българи да се бръкнат в джоба, няма значение 5 лева или 2 лева. Всяко повишаване на плащане за българина не е добре. Не се вслушаха в този мой съвет“, коментира пред медиите тогава Волен Сидеров.

Депутатите от партия АТАКА гласуваха ПРОТИВ по-скъпия налог, но въпреки това той беше приет от мнозинството.

 

Първата изложба в галерията беше на Валентин Ангелов. На събитието присъства освен галеристаСидеров, а и неговата съпруга Деница

Ноември

Волен откри втора галерия „Стил“

Новата галерия „Стил 2“, част от веригата галерии „Стил“ на Волен Сидеров, бе официално открита в средата на ноември. В нея бяха изложени нови, непоказвани досега творби на талантливия български художник Валентин Ангелов. Експозицията беше озаглавена „Лято без край“.

На събитието присъства Волен Сидеров заедно със своята съпруга Деница, общественици, художници и културни дейци, народни представители и областни управители от АТАКА.

На 10 декември своя експозиция представи и Вежди Рашидов (виж стр. 16).

Галерия „Стил 2“ се намира на столичната ул. „Георги Раковски“ № 183А.

 

Декември

АТАКА спря Пакта за миграция на ООН

По инициатива на лидера на АТАКА и член на външната комисия към парламента Волен Сидеров се проведе среща власт – медии в зала „Запад“ на тема „Антиевропейският пакт за миграция на ООН“. Повод за срещата в началото на декември беше вялата информационна кампания от институциите за документа, като официален превод на пакта на български език дори липсва.

Сидеров посочи поне 10 притеснителни точки в документа, които отварят вратите на Европа за хора с неясни произход и цели и осигуряват пълния им финансов, културен и етнически комфорт.

Националистът посочи още, че пактът е напълно непознат за българската общественост. „Ако не беше участието на патриотите във властта, този пакт щеше да бъде подкрепен от България. Ако Реформаторският блок беше коалиционен партньор на ГЕРБ например, пактът на ООН и Истанбулската конвенция щяха да бъдат подкрепени от държавата ни. Ето я ползата от патриотите във властта“, категоричен бе лидерът на АТАКА.

Той припомни, че основни държави в Европа като Австрия отказаха да се присъединят. „САЩ също отказаха, но у нас имаше колебания и ако не беше нашето присъствие на Коалиционния съвет при премиера Борисов преди няколко седмици, щяхме да подкрепим пакта“, заяви Сидеров.

В края на срещата лидерът на АТАКА подчерта, че твърденията, че такъв пакт може да бъде полезен, са манипулация, както и че МВнР не е влязло в своите компетенции.