|

Волен Сидеров пред АЛФА ТВ: Атакисткото мислене обзема Европа и не трябва да пропускаме шанса си

Цялата политика на България се прави в американското посолство, категоричен е партийният лидер

Ивелин Николов

 

- Здравейте, г-н Сидеров. Първата тема на предаването е „В България власт се взима в американското посолство“. Да започнем обаче с това – какво представляваше АТАКА през 2006 г. и над 50-хиляден митинг, който не беше отразен от нито една казионна телевизия.

- Няма как да го нарека другояче освен заговор на монополните телевизии. Тогава телевизия АЛФА не съществуваше, съществуваше СКАТ, която би трябвало да е дала кадри от този митинг.

Тогава имаше камери на Нова ТВ, на бТВ и на БНТ. Трите основни, монополни телевизии, които и сега завладяват целия ефир. И всъщност от тях хората си съставят мнение за този или за онзи. Тези три телевизии присъстваха. Нито кадър нямаше. Във вечерните новини на 3 март – пускаш и няма това 50-хилядно море от хора (най-мащабния митинг на АТАКА от 3 март 2006 г.). Нямаше нито един кадър в БНТ, бТВ и Нова в същата вечер, както и следващите. Това събитие го нямаше.

За самия ден по-късно ми казаха хора, които са близки до средите на БКП-БСП, тогава нямаше ГЕРБ. БСП беше на власт чрез Тройната коалиция, заедно с НДСВ и с ДПС. Премиерът Сергей Станишев в този момент и висши другари от БСП са идвали като съгледвачи на този митинг силно уплашени от това какво се случва. Социолозите забавиха близо 2 месеца обичайните изследвания, които правят всеки месец за електорални нагласи. До 3 март нямаше такива изследвания. И в неформални разговори обаче, познавам се с повечето от тях, те ми казаха: „Вие догонвате БСП. БСП е основна сила в момента, вие сте втора“.

- На 12 март излиза проучване на „Галъп“, което показва това – АТАКА втора политическа сила при парламентарни избори днес. Но това е на 12 март. Над 50 000 души в центъра на София е явление.

- Дали това изследване е минало по големите телевизии и вестници, също е въпрос. Ако потърсим архивите, ще видим, че НЕ. Вестник „Атака“ тогава вече излизаше като всекидневник и отрази това. Даже направихме таблици, в които се обясняваше и се виждаше нагледно, че АТАКА е втора.

Да кажа и за медиите. Години след това с една от шефките на БНТ в приятелски разговор, беше някакъв светски коктейл и аз с чаша вино в ръка използвам момента, й казвам: „Защо така, какво стана?“ Ние, казва тя, шефовете на трите медии, забележете, значи става дума за БНТ, която е държавна и до ден днешен се издържа от републиканския бюджет, взехме общо решение да не пускаме кадри от митинга на АТАКА.

- Това е доста скандално, че трите медии се разбират да цензурират.

- При положение че двете са частни, а едната държавна. Можем да си представим какъв ужас е предизвикал този митинг на АТАКА 2006 г. И не само ужас, той предизвика директни ченгесарски и прокурорски действия.

Април месец аз обикалям страната и навсякъде правим такива митинги, в които обясняваме, че от АТАКА не искаме използването на български военни бази от американски военни части. Кондолиза Райс идва в България, президентът Първанов я посреща, премиерът Станишев я посреща, външен министър е Ивайло Калфин и всички те с усмивка и с голяма радост и с пълно съглашателство подписват договор с Щатите, който не е изгоден за България. Вече 12-13 години САЩ, най-богатата държава в света, използва четири военни бази в България, без да плаща стотинка.

Аз започнах да ходя по страната и почти всеки ден пътувам по различни маршрути. В едно от тези пътувания се случи известният случай „Магистрала „Тракия“, в който две коли ме засичат. Едната от тях така ни засече, че трябваше да се блъснем в мантинелата. Всичко това беше представено като мое хулиганско изпълнение и срещу мен започна дълъг съдебен процес, до края на 2008 г., който завърши с оправдателна присъда. Но беше съчетан и придружен от страшно много нерви и садистични изпълнения от страна на полиция, прокуратура и медии.

Живеех с тогавашната ми съпруга. Рано сутринта, може би 6 часа, се звъни и аз виждам през шпионката двама полицаи, камера на бТВ и призовкар. Всичко това се правеше с цел тормоз. Това нещо продължаваше 2 години. Тормозът беше и върху тогавашната ми жена, която също беше привлечена за обвиняем. Викат я да свидетелства, а тя не е присъствала. Вика я следователят и й връчва обвинение, т.е. семейството е обвиняемо. Това мачкане беше под диригентската палка на вътрешния министър тогава Румен Петков. Мачкане и полицейщина – това беше, което се стовари върху мен в продължение на 2 години. Защо? Ами защото тогава стана ясно, че АТАКА е втора сила и тенденцията е да стане първа.

Есента на същата 2006 г. имаше президентски избори, на които аз отидох на балотаж въпреки тези репресии и черната пропаганда, която се изсипа. Нямаше ден, в който вестници и телевизии да не излизат със заглавия аз какви хулигански действия съм вършил. Всичко възможно тогава е действало срещу мен, начело с държавната власт, полицейската, правораздавателната, медии. Всички те заедно се упражняваха върху мен.

- Тогава Георги Първанов дори отказа да се яви на дебат с вас.

- Абсолютно никакви дискусии нямаше. Цялата предизборна битка и самата изборна битка с Първанов беше неглижирана от медиите и коментаторите. Все едно не отивам на балотаж. Говориха за кой ли не друг, но аз не съществувах в коментарите, въпреки че отивам на балотаж.

- Докато това се случва с АТАКА, има и друг план, който през това време започва да се случва – възхода на ГЕРБ и Бойко Борисов. Дали са свързани сюжетите според вас?

- Това са комбинирани действия, защото, от една страна, имахме черната пропаганда и репресия върху мен и семейството ми. От друга страна, политическият отговор на статуквото или на тези, които обяздиха България през всичките тези години. Политическият отговор беше създаване на нова политическа сила, която да измести АТАКА, включително да пооткрадне някои тези.

И на фона на моя вече наложен от медиите черен образ в обществото почти всяка вечер по бТВ в „Шоуто на Слави Трифонов“ аз бях показван като фюрер с нацистка униформа. В моите книги, особено в „Бумерангът на злото“, съм изразил много ясно моето виждане за хитлеризма и нацизма, чий продукт са тези явления и тяхната антихристиянска същност. Но не пречеше аз да бъда представен като някакъв страшен хитлерист, който ще запали балканска война, оттам едва ли не отиваше и към световна.

Това шоу, което е всяка вечер, тогава се гледаше много повече, отколкото сега, и беше много силен инструмент за въздействие. Аз заведох дело за лъжа и клевета, защото те ми сложиха тогава в устата думите как аз ще правя циганите на сапун. Аз такова изречение не бях казвал никога. Заведох дело, спечелих го, осъдих Слави Трифонов на три инстанции. Някой да е разбрал това? Осъденият за лъжа, клевета и уронване на престиж продължава да си води. Нещо повече, те го обсъждат евентуално да поведе нова политическа сила. Човек, който е клеветник, с присъда от три инстанции, се явява ментор и нов лъч светлина за българския народ.

- В книгата си „Държавата – това съм аз“ проф. Кръстьо Петков е направил социологически портрет на Бойко Борисов. Споделя за свой разговор с тогавашния кмет на София Борисов: „Една от темите на нашата беседа беше за ГЕРБ и за предстоящото и очаквано влизане във властта. Попитах все още неформалния лидер по това време – защо избърза с преустройството на гражданското сдружение в партия“, пише професорът. „Стартирам партията по искане на американците, заради АТАКА. Някой трябва да я спре“, отговори моят събеседник. В хода на въпросния разговор Борисов споделя, че ако на предстоящите парламентарни избори се коалира с АТАКА, западняците щели да го разпънат на кръст.

- Сигурен съм, че сега има хора, които ще кажат – добре бе, вие като ги говорите тези неща, защо АТАКА е в управляваща коалиция. На което аз ще отговоря така – защото вие, скъпи мои сънародници, избрахте ГЕРБ да управлява през всички тези години. АТАКА през това време беше мачкана. Народът е избрал Борисов. Авторът на книгата е покойник и не може да каже дали този разговор се е провел, или не. Но логиката на събитията дава потвърждение в тази посока.

- Появата на Макрон е горе-долу по същия модел – правим Макрон да спре Льо Пен.

- Точно така. В неговата книга Макрон си казва – аз създадох „Движение напред“, за да спрем Льо Пен, която идваше на власт. Аналогично е и положението с АТАКА 2006 г. Въпросът е, че не я спряха нито американците, нито марсианците. АТАКА си съществува. Въпреки че половината от парламентарната ни група, именно в този период 2009-2013 г., в управлението на ГЕРБ 1, беше купена от брокери на ГЕРБ и беше разбита. Даваха на ръка пари, които се водеха като субсидия, и т.н. Това беше отговорът на ГЕРБ, когато аз започнах да критикувам тяхната политика през 2011-2012 г.

През 2009 г. АТАКА дадохме парламентарна подкрепа на ГЕРБ, като казвахме, че запазваме правото си на корекции, на критика и т.н. Тази подкрепа беше при едни много силно заявени националистически намерения на Борисов. Те касаеха и енергийни проекти, и производство, борба с монополите. Всичко това съвпадаше с нашите виждания. Минаха година-две и се видя, че те не само не поддържат това, което говориха, а и започнаха да завиват. Аз тогава оттеглих подкрепата си. Какъв беше отговорът – разбиване на парламентарната група.

Парадоксът беше, че тогава пък Валери Симеонов скъса отношения с мен и телевизия СКАТ започна да ме напада, ругае, плюе и клевети всеки ден с мотива, че съм дал парламентарна подкрепа на Борисов. Той тогава беше председател на Общинския съвет на Бургас и управляваше заедно с Димитър Николов, с ГЕРБ.

- Сещам се за интервю на Симеонов и Димитър Николов по бТВ, в което те казват, че моделът на управление на Бургас трябва да се приложи с национално значение.

- Какво излиза, послушах Валери Симеонов, стана национално, послушах и българския народ, който каза – не, Сидеров, няма ти да управляваш, няма АТАКА, защото сте крайни, а ще изберем Борисов, който е умерен и много по-приемлив от теб. Ще изберем партия ГЕРБ. И го направи през 2009 г., аз го приех и дадох подкрепа.

След това го избраха още веднъж през 2013 г., тогава не го приех, защото групата ми беше току-що разбита и виждах как всеки ден брокери на ГЕРБ привличаха мои хора.

Следващите избори – 2014 г., влязох обаче с 11 души. Значи виждате как се стопява групата ни – 23-ма през 2013 г. , 11 през 2014 г. Вместо това влиза Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО, с 19 човека. Ето ги гласовете на АТАКА. 19 + 11 са 30, т.е. вместо АТАКА да има 30 души, както е логично, това електорално поле е разкъсано на две. И тогава същият Валери Симеонов, който 2009 г. скъса отношения с мен под предлог, че аз подкрепям Борисов, даде своята парламентарна подкрепа на Борисов заедно с Каракачанов. Аз останах в опозиция през 2015-2016 г.

Пак аз бях този, който през 2016 г. каза „хайде да се обединим“ за президентските избори. Направихме го и имаше успех. Но би могло да има по-голям успех и да е успешно сега, ако имаше концепция. Т.е. за президентските избори имаше успех, защото те са мажоритарни. На парламентарните вече този резултат се стопи, защото имаше разни изпълнения и вместо 32-35 депутати ние получихме 27. За една бройка беше пак да сме четвърта сила и обединението на патриотите щеше да отиде на кино. Този успех дали още стои в този си вид от 2017 г., не мога да кажа, хората ще преценят и вече имаме всякакви отзиви. Влизането в управлението на НФСБ и ВМРО на най-високите постове, вицепремиерските, донесе повече негативи, отколкото позитиви. През цялото време повтарях и насочвах – дайте погледа към важните неща, те го приемаха като лично заяждане. Единственият смисъл в тези критики е да се насочи положителната енергия, защото загубим ли я, ще загубим въобще възможността националистическият вот да бъде добър и успешен в България. Иначе ще излезе, че това, което 2006 г. са казали – създайте партия, за да ударите АТАКА, най-после ще успее. Тогава, когато атакисткото мислене идва на власт в Европа, всичко патриотично ще бъде потопено, защото сме проиграли шансовете.

- Въпреки ударите към вас заради критиките за спирането на АЕЦ „Белене“ и т.н., премиерът Борисов сега е стигнал до същото заключение, че там, където има ядрена централа, има тръба за газ, там войни не се водят.

- Той си го имаше и преди. Но пристига Хилъри Клинтън и казва – не. Пристига Маккейн – стоп. И Борисов да беше премиер, когато дойде Маккейн, да не мислите, че щеше да бъде друг резултатът. Пак щеше да бъде спрян „Южен поток“, т.е. изводът ни е, че политиката на България се прави в едно чуждо посолство, от-до. От това какви партии ще има на терена, до какви енергийни проекти ще има.

- Да погледнем към опозицията. Какво се случва на „Позитано“. Малко след избора на президента Румен Радев, на 7 декември 2016 г. от централата на БСП излиза американският посланик Рубин, това не е предварително обявена среща. На вас ви отказват каквито и да било срещи, докато ходят на крака на „Позитано“. На 7 юни 2018 г. г-жа Нинова пак се среща с Рубин, този път обаче съобщават за тази среща. На 12 октомври 2018 г. пак се срещат. Явно са регулярни срещи. Още една среща от преди дни – Рубин на крака в централата на ДПС при Доган и Карадайъ. Ахмед Доган отдавна не сме го виждали в медиите, но се появи на снимка с Рубин. Значи това е опозицията. И за опозицията е изключително важно мнението на американското посолство. С какво засега ГЕРБ е едни гърди пред БСП и ДПС? Ако кажем, че властта се взима от посолството.

- Каня Рубин да дойде в телевизия АЛФА. Отправям покана като народен представител да обсъждаме въпроси без никаква цензура и без никакви ограничения.

ГЕРБ е напред с това, че изпреварва времето. 2006 г. се появи, за да се спре АТАКА, както е казано в тази книга на проф. Петков. Направи това ГЕРБ и завладя пространството в местната власт, което е изключително важно и определящо вече, за да задържиш властта и централно. Както знаем, ГЕРБ имат преобладаващо присъствие – кметове, общински съветници, а това е определящо за избори, защото те се правят през общините, през кметствата, през полицейските управления. Всичко това е в ръцете на ГЕРБ. Не виждам лесен начин БСП да изместят ГЕРБ от властта. За да стане, трябва да се случи някакъв много сериозен катаклизъм.

А тези срещи са, както се казва, човекът да си пише докладите. Първата среща в БСП беше веднага след президентските избори. Той отиде, за да види какво ще бъде. Нов президент е избран, завършил е школа в Щатите. Нападат Радев, че прокарвал едва ли не руски интереси. Всъщност той е човекът, завършил американска академия, т.е. наш човек, надежден. Така че заместването на единия брат с другия голям брат е налице.

Въпросът е в идващата година, която според мен ще бъде година на катаклизмите, година на разместване на пластовете. Дали в тези размествания България няма да получи възможност леко да се освободи от хватката на Големия брат. Tакива възможности виждам и за Европа, защото там ще се разиграе битката за европарламента, сблъсъкът консерватизъм-неолиберализъм. И за тази битка не виждам готовност в България.

- Има ли някакво движение по темата за формата на явяване на Обединени патриоти за евровота?

- Този анализ го правя вече месеци наред и опитвам да го говоря на коалиционен съвет, заедно с ГЕРБ – че добър общ резултат би запазил и управляващата коалиция. До момента нямам това разбиране, в което да ми се каже – да, така е и ще действаме. От коалиционните партньори НФСБ и ВМРО нямам отговор. Доколкото чувам, не желаят да бъдат заедно с мен на избори. Но това го чувам като слухове. Колкото до ГЕРБ, тяхното виждане е да бият БСП. Сигурно от тяхна гледна точка е така, защото откъде накъде пък ГЕРБ да се грижат за нашето политическо здраве. Но би трябвало да имат по-стратегически поглед. Има време, може и да дораснат до него.

Времето до евроизборите не чака. Това са няколко месеца. Цяла Европа започва истинска кампания март-април. Ние нямаме време да решим каква точно Европа ще правим и оттам вече дали България ще остане държава, или ще е територия.

Интервю с лидера на АТАКА Волен Сидеров в предаването „На жълтите павета“, излъчено на 28 декември 2018 г. по АЛФА ТВ