|

Волен Сидеров пред в. „Галерия“: Каракачанов върви по стъпките на Валери Симеонов

Бившият вицепремиер също говореше непремерено и накрая си подаде оставката

Петър митрев

 

- Господин Сидеров, гласуването за F-16 мина с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Възможно ли е това да е бъдещата управленска конфигурация?

- Тя едва ли ще се официализира, защото не звучи добре, но неформално си работи. По-важното е защо при гласуването за изтребителите две от партиите в патриотичната коалиция бяхме против. Темата какви самолети ще купуваме обсъждана ли е, или е стоварена ей така. Защото иначе, когато са нужни гласове, Цветанов си прави конфигурации и с „Воля“, и с ДПС. „Обединени патриоти“ отдавна не сме решаващи за кворума.

- Каракачанов бе разочарован от това, че не сте го подкрепили по циганския въпрос.

- Няма как да го подкрепя, защото не се говори по този начин, особено когато си държавник. През годините много неща съм казвал по темата, но никога не съм обиждал етноса. Не съм обобщавал, че всички цигани са нагли.

- Какво е решението на проблема?

- Темата за циганите има фундаментално обяснение. През 90-те години имаше външен натиск – от НПО-та и соросоидни организации, циганите да бъдат отделени в гета. Както ни разбиха индустрията, така ни разбиха като нация, създавайки малцинствата. Иначе ние сме съжителствали с циганите векове. Помня времената, когато те работеха и бяха интегрирани. Дезинтегрираха ги отвън. Но когато Каракачанов стигне до този извод, тогава ще му кажа за какво става дума. Иначе е много лесно да се изцепиш и да наругаеш целия етнос.

Мисля, че в момента се обсъжда вариант премиерът и правителството отново да се разграничат от свой вицепремиер, както беше с Валери Симеонов, по някои теми. Защото и той говореше непремерено и накрая подаде оставка. Каракачанов по неговите стъпки ли върви… Ако иска, добре. Ако не, да ме слуша.

- Смятате ли, че решението за F-16 се взе под натиск?

- Категорично! Преди бяхме под съветски натиск, сега сме под американски. Има обаче няколко съществени разлики. Във Варшавския договор България бе добре въоръжена. При натовския пакт е разоръжена и неспособна да се брани. Колкото и да бяхме сателит на Съветския съюз, на наша територия нямаше техни военни бази. Осигуриха ни техника, самолети и танкове, с които можехме реално да се защитаваме. Редовната ни войска наброяваше 150 хиляди души, подготвена и оборудвана… Не говорим дали е хубаво, или лошо – казвам факти. Помня как нарязаха ракетите земя-въздух под натиск на САЩ. А с тях можехме ефективно да се отбраняваме при нападение. Какво получихме от евроатлантическото партньорство? Не помня да са ни дали оръжие, техническо оборудване… Само се оплакваме как войската ни е много зле, флота и авиацията ги няма. Сега взимаме най-скъпите изтребители от тези, които ни се предлагат. Ако грубо струват 2 милиарда, един самолет излиза 250 млн. лева. Всички останали държави са договаряли същата модификация F-16 по-евтино. България плаща най-скъпо, 12 години дава безплатно бази на американците и това трябва да го отчетем като успех? Съжалявам, ама нямам как да подкрепя Каракачанов в такова нанасяне на материални щети на страната ни.

- Казвате, че не е имало натиск, но нали смисълът на това патриотични формации да са във властта е именно да не се поддават на натиск?

- Когато влизахме във властта, не стоеше въпрос за купуване на изтребители. Да бъде армията добре въоръжена, не означава да купим най-скъпата стока. От АТАКА предложихме да възложим на правителството да преговаря и с други държави. Не изключвам САЩ. Аз не съм американофоб. Напротив, ценя американската култура, мога лекции да изнасям за нея. Но в случая става въпрос за интереси. Ако имам възможност да говоря с Тръмп по тази тема, той ще ме разбере много добре, защото е прагматичен човек и знае какво е сметка. Ако му кажа: „Г-н Тръмп, ползвахте безплатно 12 години бази у нас. Това сметнато прави примерно 2,5 милиарда долара. За тези пари колко самолета може да ни осигурите с оборудване?“ Той ще ме разбере. Но такъв разговор мога да проведа аз, ако съм дипломат, премиер, външен министър. Тъй като на тези позиции са други хора, бъдете сигурни, че те няма да проведат този разговор. И ще остане щетата за България. В нея Каракачанов е участник. Доколко той е най-активният и от него зависи, е друг въпрос. Той пита защо не го подкрепяме – е, как, като от тази ситуация България губи. И той, вместо да каже: Сидеров е прав с неговото предложение, нека преговаряме и с други държави, нека видим коя оферта е най-изгодна за България… По тези въпроси ние не разсъждавахме.

- Патриотите не сте ли обсъждали темата?

- Имахме един коалиционен съвет, на който Каракачанов директно постави въпроса за F-16. Тогава аз поставих въпроса за бартера. Валери Симеонов нищо не каза. Тук е мястото да кажа, че идеята за бартер не е популизъм или голи приказки. Неотдавна САЩ са подарили 16 самолета на Египет и 24 на Индонезия. На нашия коалиционен съвет обаче се подразбра, че с американците не може да се преговаря. Аз мисля, че може с всеки да се преговаря, ако имаш достойнство и характер. Иначе васалната политика сме я виждали. България е водила такава и през двете световни войни. Сега, като гласуваха за F-16, мнозинството ГЕРБ – ВМРО – ДПС ръкопляскаше. Припомням, че така са ръкопляскали на 1 март 1941 г., когато Богдан Филов включва България в Тристранния пакт. Така че да не бързаме с ръкоплясканията, а да мислим повече. Не сме голяма държава, но може да си отстояваме интереса.

- Отново потъваме в скандали и интриги, а реформи, които да подобрят живота на хората, не се правят.

- Напоследък има мода всичко да се приписва на патриотите. Внушава се, че те правят скандали и затова не вървели нещата. Аз смятам, че се правят и положителни неща, но правителството няма добра медийна стратегия. Трябва да умееш да обясниш на хората какво си свършил. Иначе надделява критикарското отношение. Предложих помощта си, но те явно не се нуждаят от нея. Няма проблем, тогава ще се концентрирам в галерийната си дейност. Изкуството винаги е добра територия да се спасиш от злобното ежедневие на политиката. Но винаги съм на линия да помагам с опита и разбиранията си на всяко едно българско правителство.

- Да не обмисляте оттегляне от политиката?

- Какво значи оттегляне, днес всичко е политика. Въпросът е, че идеите, с които съм влязъл в политиката, сега стават модерни идеи на Европа. А ние в България пак сме една провинциална махленска територия, която закъснява и е встрани от световните и европейските течения. Опитвам се да отварям очи и да посочвам кое е правилното. Който има уши – слуша. Който има ум, разбира.

- Напоследък се твърди, че много искате да ходите в Брюксел, да сте водач на евролиста и че всъщност това ви желание е препъникамъкът пред общото явяване на трите партии в Обединени патриоти. Каква е истината?

- Това е типична фалшива новина. Никога в никакъв форум – коалиционен, малък, голям, не съм поставял този въпрос. А и няма как да го поставя, защото, преди да се говори за листи и водачи, трябва да е ясно дали ще се явим заедно на изборите. Още нямаме отговор на този въпрос. Валери Симеонов до Нова година казваше да не го притискаме, искал още време. Ами времето е пред него – когато иска, да реши. Абсолютно невярно е, че се състезавам с Ангел Джамбазки. Няма как да се състезавам с него, защото за мен той е прохождащ политик. Джамбазки какво може да отчете като политическа дейност зад гърба си? Това е все едно възрастен човек с дете да се състезава. Той трябва да порасне, да възмъжее. Трябва да минат още 30-40 години, за да стане политик, с който да се състезавам. Ще го изчакам, но сега няма как. Всичките тези внушения бяха пускани от ВМРО и лично от Джамбазки. Нека медиите, които ги лансират, да попитат Каракачанов и Симеонов – поставял ли съм въпроса да съм водач на листа. Ако някой потвърди, ще бъде лъжа.

- Трите партии сте много различни идеологически и гласуването за F-16 го доказва. Защо е този зор да се явявате заедно?

- Въпросът за явяването на избори мина през различни фази. Когато го поставих миналото лято, тази теза имаше друг смисъл. През това време се случиха доста неща – Симеонов подаде оставка, Каракачанов и ВМРО влязоха в сериозни драми с Агенцията за българите в чужбина. Общо взето, тази заедност има съвсем друга стойност вече. Затова аз си мълча и не настоявам за нищо. Не съм бойкотирал никакви съвети. Напротив, аз съм човекът, който събра тази коалиция, който се жертва за нея, който понесе щети и сега е с най-малко депутати. Няма логика да бойкотирам съвет, който трябва да изясни въпрос, за който настоявам от шест месеца.

- Има много спекулации за отношенията ви с Николай Бареков. Каква е вашата договорка?

Отношенията ни с Бареков опират до връзките ни с Консервативния алианс. Той е член на Изпълнителното бюро и покани АТАКА. Сега сме кандидат-член. Това не трябва да смущава никого. Къде ще членува партия АТАКА, си е наша работа. Участието в избори е друго.