|

Гласуването за Брекзит е тежък удар за Тереза Мей

„Твърдото“ излизане от ЕС ще нанесе непоправими щети на икономиката, предупреди Конфедерацията на британската промишленост

Най-важното за Великобритания гласуване най-накрая се състоя миналия вторник и както се очакваше, парламентът нанесе съкрушително поражение на премиера Тереза Мей, като отхвърли сделката за излизане от Евросъюза с 433 гласа срещу 202.

В обръщението си към парламента Тереза Мей продължи да настоява, че това е единственият възможен вариант и „решение, което ще определи бъдещето на страната за няколко десетилетия напред“. По думите й това е най-доброто от възможните споразумения с Европа.

Тя изключи възможността за провеждане на втори референдум за Брекзит, като определи това като предателство към избирателите и отказ да се изпълни тяхната воля. Мей заяви, че „твърдото“ излизане от ЕС ще бъде катастрофално. Но сключвайки предложената от нея сделка, „ще можем да положим основи за изграждане на една по-добра Британия“, заяви тя.

Преди нейното изказване лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че споразумението за излизане е скок в неизвестното. То може да доведе до това много компании да се изнесат зад граница, като вземат със себе си работните места и инвестициите. Според него премиерът Мей протака и цинично се опитва да окаже натиск на парламентаристите и да ги накара да подкрепят нейния вариант за споразумение. Трябваше, казва Корбин, да се отклони този план, да се отложи излизането от ЕС и да се насрочат нови парламентарни избори.

Дългоочакваният план за излизане от самото начало имаше слаби перспективи. Още много преди да започнат законодателите да обсъждат през декември предложения план на Тереза Мей, изглеждаше, че той е обречен. Но вместо тя да признае това, отложи гласуването с месец, тъй като се опитваше да постигне нови обещания от Брюксел. Но настроенията в парламента не се промениха. Членовете на Консервативната партия на Мей се разминават в мненията си, докато опозиционните партии с мнозинство се обявиха срещу плана.

Какво предстои?

Мей има време до понеделник да представи резервен план за сделка пред парламентаристите. Ако и тогава той бъде отхвърлен, но с малка разлика в гласовете, тя би могла да опита да получи от Брюксел няколко отстъпки и отново да го предложи за гласуване. Но това е малко вероятно, тъй като поражението от вторник бе съкрушително. При тези обстоятелства Великобритания ще излезе от ЕС на 29 март. Нито правителството на Мей, нито обединена Европа искат това да стане без заключително споразумение, а според експерти

„твърдият“ Брекзит ще предизвика хаос и ще нанесе щети на икономиката

Бизнесът губи възможност да получи ясна представа за случващото се. „Колкото повече продължава политическата драма с Брекзита, толкова по-малко привлекателна ще става Великобритания за инвеститорите“, каза миналата седмица Йън Андерсън, председател на управителния съвет на консултантската фирма „Cicero Group“.

Макар че много компании се готвят за най-лош сценарий, „твърдо“ излизане от ЕС, те също така предупреждават за сериозните последици от това.

„Не трябва да се заблуждаваме, излизането без сделка не може да бъде „управляемо“, предупреди миналата седмица генералният директор на Конфедерацията на британската промишленост Каролин Файърбайърн.

Сделката стана обект на критика от различни посоки, което значи, че

никакъв план за излизане от ЕС няма да получи подкрепата на мнозинството

Консерваторите, привърженици на твърда линия при Брекзит, твърдят, че в обозримо бъдеще сделката ще прикове твърде много Великобритания към европейските търговски правила. Мнозина твърдят, че за предпочитане би било излизане от ЕС без сключена сделка.

Белфасткото споразумение, благодарение на което се установи мир в Северна Ирландия, гарантира свободно придвижване на стоки и хора между тази част на Британия и Ирландската Република, която е част от ЕС. Сделката на Мей с Брюксел предвижда условия, според които Северна Ирландия ще е по-тясно свързана с ЕС, отколкото останалата част от Великобритания, а според критици това ще доведе до разделение в самата Великобритания.

В няколко партии има депутати, които са против Брекзит под каквато и да е форма и които искат провеждане на втори референдум. И Тереза Мей обвини опозиционната Лейбъристка партия в политически опортюнизъм, заявявайки, че лейбъристите са просто срещу всичко, което се опитва да направи правителството.

Брюксел наблюдава всичко това в тревожно очакване

Заради драмата с Брекзит, психологическа и политическа, лидерите на ЕС са се вцепенили от ужас. Никой не иска „твърд“ Брекзит, макар някои да смятат, че това може да доведе до паника на пазарите, което да накара Великобритания да преразгледа решението си. Брюксел е твърдо убеден, че предстоящите преговори са важни за дългосрочните отношения. Повечето европейски лидери искат Великобритания да остане в ЕС, но и са изморени от нерешителността на британците. И мнозина се страхуват, че Мей е изгубила контрол над ситуацията и резултатът вече не зависи от нея.

Всички внимателно следят реакцията на финансовите пазари. След отхвърлянето на плана за излизане от ЕС, предложен от Тереза Мей, инвеститорите насочиха вниманието си върху превеса на гласовете (433 срещу 202) и възможностите за „твърдо“ излизане на Великобритания от ЕС без сключване на сделка.

„Ако според очакванията на мнозина законопроектът не бъде приет, паундът и британските финансови активи ще останат най-вероятно непроменени – пазарите са отчели това и то вече е „включено в себестойността“, пише в аналитична дописка основателят на финансовата консултантска фирма „deVere Group“ Найджъл Грин.

Според Джордан Рочестър, аналитик от японската банка „Nomura“, при появата на признаци, че Великобритания ще излезе от ЕС без сключено споразумение, или че ще бъдат проведени нови избори, паундът може да пострада.

Ирландия се готви за най-лошото

Премиерът на страната Лео Варадкар заяви в понеделник, че е настроен оптимистично за постигане на споразумение за излизането на Великобритания от ЕС, но каза, че правителството му продължава да се готви за хаотичен „твърд“ Брекзит. Великобритания е най-големият търговски партньор на Ирландия и много европейски стоки идват в страната през съседката й. Най-деликатната част на плана за излизане на Мей е запазването на свободното придвижване на хора и стоки през границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Хората от двете страни на границата държат на тази си свобода, а един прибързан и необмислен Брекзит може да я постави под заплаха. Лео Варадкар потвърди пред журналисти, че при такъв вариант някои лекарства могат да станат дефицитни и че правителството трябва да е готово за това.

А същевременно по редица въпроси не се проведе очакваното гласуване. Парламентът трябваше да разгледа редица поправки към плана на Мей. Но в крайна сметка беше разгледана само една поправка, и то не много сериозно. Тя бе отхвърлена с 600 гласа срещу 24.

Представителите на бизнеса подкрепят сделката с Брюксел,

но казват, че правителството се нуждае от „план Б“. Конфедерацията на британската промишленост, представяща 190 хиляди компании, във вторник подкрепи плана на премиера Тереза Мей, но заяви, че очаква от правителството алтернативно решение, ако той не бъде приет. „Ние бихме искали този план да бъде приет. Но трябва да сме реалисти, малко е вероятно това да стане. И утре ще се озовем в нова ситуация. Това ще бъде ситуация на извънредно положение в страната. „Твърдото“ излизане от ЕС ще нанесе непоправими щети на британската икономика“, предупреди Джон Алън, президент на организацията.

Превод:Тихомир Тодоров