|

Европа премахна последното препятствие пред „Северен поток 2“

Заплахите на Тръмп не могат да спрат строителството на газопровода, заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер

Олга Самофалова

 

Еврокомисията, която не обича особено „Северен поток 2“, излезе с важно изявление. Заплахите на Тръмп не могат да спрат строителството на газопровода, заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Така Европа отстрани последното препятствие на пътя на „Северен поток 2“. Не по-малко важен сигнал изпраща Брюксел и на Киев. Как проектът премина през седемте кръга на ада и какво очаква Украйна?

„Никога не съм бил привърженик на „Северен поток 2“. Но истината е, че газопроводът се строи отдавна и вече не може толкова лесно да бъде спрян. Заплахите на Тръмп не са повод за спиране“, заяви пред германското списание „Шпигел“ еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. По думите му важно е също и „Газпром“ да сключи справедливо споразумение за по-нататъшно използване на съществуващите газопроводи през Украйна.

Еврокомисарят на практика защити „Северен поток 2“

от заплахите на САЩ, които си дадоха право да въвеждат санкции срещу руския газопровод. Всички други препятствия „Газпром“ така или иначе ги е преодолял, оставаше само възможността САЩ да въведат санкции срещу газопровода. И Брюксел най-накрая затвори тази тема.

„Йотингер дава ясен сигнал, че ако САЩ се опитат да спрат „Северен поток 2“, това ще доведе до сериозен конфликт между САЩ и Европа. Европейците се правят, че са политически против, но в действителност са за реализирането на този проект, разбирайки всичките проблеми, които той ще разреши. Това е и падането на добива в Северозападна Европа, и рисковете за енергийната сигурност заради ненадежността на Украйна като транзитьор, защото там тръбите са на по 40 години и политиците искат неизвестно какво“, казва водещият експерт от Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков.

Освен това

европейците не ги устройва алтернативата на Тръмп

за „Северен поток 2“, а именно – да купуват по-скъп американски втечнен природен газ. На практика еврокомисарят казва, че наличието на американски втечнен газ не е причина да се отказват от руски газ и да увеличават разходите за енергия на европейската промишленост и населението.

Не по-малко важен сигнал за неизбежната поява на „Северен поток 2“ Йотингер дава и на Украйна. Да бъде готова за преговори с „Газпром“, да е по-сговорчива и готова на компромиси.  Защото през 2019 г. изтича десетгодишният транзитен договор между Москва и Киев.

Ако страните не подпишат нов договор минимум за една година, 2020, това ще бъде пълна катастрофа за самата Европа. Руско-украинските отношения са в задънена улица и дори самото сядане на масата за преговори е проблематично. През 2020 г. ще заработят „Северен поток 2“ и „Турски поток“, но поради редица обстоятелства те няма да могат да минат на пълна мощност. Според Юшков през Украйна може да се наложи да минават около 40 млрд. кубически метра и едва през 2021 г., ако всичко върви по план, за Украйна ще остане транзит от 15 млрд.

Вече е ясно за всички какво ще стане с украинската тръба. По-голямата част от украинската  газотранспортна мрежа ще трябва да се демонтира, заяви шефът на украинския „Навтогаз“ Андрей Коболев. При това той е сигурен, че алтернативните газопроводи, заобикалящи Украйна, ще доведат до нулев транзит на синьо гориво. На практика обемите украински транзит след 2020 г. ще зависят не от Русия, а от Европа: колкото по-голямо е търсенето от страна на ЕС, толкова повече газ ще минава през Украйна, казва Юшков. Защото обходните руски газопроводи ще задоволяват само договорените задължения, а всичко над тези обеми ще може да минава през Украйна.

И тъй като Брюксел не остави на САЩ нито един шанс да попречи на „Северен поток 2“, сега

всички американски сили ще бъдат хвърлени върху втората тръба на „Турски поток“,

чието строителство още не е започнато.

„Американците могат да се опитат да блокират проекта, като натискат отново България. От една страна, тя е по-несамостоятелна от Германия. От друга, София едва ли ще иска втори път да настъпва една и съща мотика. Първия път американците накараха България да се откаже от „Южен поток“, при което българите загубиха огромни пари и не получиха никакви бонуси от американците за този си отказ. Сега те имат шанс да си върнат  поне една четвърт от този проект. Затова този път на американците ще им е много по-трудно да разговарят с българите“, смята Игор Юшков.

Газпром предстои да защити и европейската част на „Турски поток“,

след като успя да преодолее серия от препятствия пред „Северен поток 2“.

Може да си спомним за три сериозни проблема, с които се справи Русия. Всички страни, през чиито териториални води минава маршрутът на „Северен поток 2“, бяха подложени на натиск от страна на САЩ. Всички те се опитаха да не дадат екологично разрешение за строителството на тръбата, макар че нямаше никакви проблеми с разрешенията за „Северен поток 1“. Правилата се променят в движение. „Газпром“ се нагаждаше към ситуацията и започваше да играе по чуждите правила. И това е единствено вярната позиция, която се оправда“, казва Юшков.

„Именно така бяха получени всички разрешения за строителство в акваториите на Финландия, Швеция и Германия. „Газпром“ подаваше стандартна заявка, която отговаря на юридическите изисквания, и страните не можеха да отказват разрешение. Те казваха като Йотингер, че може и да не им харесва проектът, но са длъжни да дадат разрешение“, казва експертът. Само датчаните сами се вкараха в клопка, защото не могат нито да дадат разрешение, нито да откажат. Впрочем Дания не е абсолютно никаква пречка на пътя на „Северен поток 2“.

Тази тактика сработи и при газопровода „Опал“, който е продължение на „Северен поток 1“, но вече на европейска територия. Европейците дълго не даваха право на „Газпром“ да запълва тръбата на 100%, а само наполовина, защото така изисква Третият енергопакет на ЕС. 50% трябва да се остави за конкурентите. И макар че няма кой друг да доставя газ по „Опал“, „Газпром“ основателно сметна това за абсурдно. Не само че нормите на Третия енергиен пакет на ЕС влязоха в сила, когато този газопровод беше почти построен, но и на другите тръби бе позволено изключение от нормите на Третия енергиен пакет, а за „Опал“ – не. Но още щом започнаха договарянията, ситуацията се разреши благоприятно. „Газпром“ подава заявка за мощности и европейските оператори не могат да откажат. Така ще бъде и с продължението на „Северен поток 2“ на европейска територия.

А украинският „Нафтогаз“ вече се жалва, че поради увеличаването на транзита през „Северен поток“ транзитът на руски газ през Украйна за Европа е паднал със 7% през периода януари – септември 2018 г. – до 65,4 млрд. кубически метра. Макар че няма големи основания да се оплаква, защото общият транзит през страната ще е дори с няколко милиарда повече, смята Юшков, тъй като търсенето от страна на Европа расте и „Газпром“ е доставил не 190 млрд. кубически метра газ като през 2017 г., а 200 млрд.

И най-накрая, с победа за „Газпром“ приключи и историята с опита от страна на редица европейски страни да блокират „Северен поток 2“ чрез нормите на Третия енергиен пакет на ЕС. Юридическата служба на ЕК даде отрицателен отговор  на запитването за блокиране, тъй като това би означавало юридическо варварство – че европейското законодателство може да излиза извън пределите на ЕС. Морският тръбопровод се строи извън зоната на ЕС и нормите на Третия енергиен пакет не се разпростират върху него.

 

Превод: Тихомир Тодоров