|

Красимир Гергов дърпа юздите на бТВ от самото начало

През 2000 г. Красимир Гергов е бил консултант и на двете чуждестранни компании, които са били в надпреварата за първа частна телевизия у нас

Рекламният бос все още е в Надзорния съвет на медията, дори след продажбата й

Боян Аспарухов

Част 2 

В предишния брой на в. „Атака“ и предаването „Капиталът“ ви разказах как стартира телевизия бТВ, която получава ефирната мрежа на държавната телевизия Ефир 2. Първата частна национална телевизия получава лиценз от правителството на Иван Костов на 20 януари 2000 г. Собственик е „Болкан Нюз Корпорейшън“, дружество, официално свързано с „Нюз Корпорейшън“ – медийната империя на австралийския магнат Рупърт Мърдок.

Българският филиал на „Нюз Корпорейшън“ си има директорски борд, който се председателства от вицепрезидента на компанията в Европа Мартин Помпадур. Той е собственик на една-единствена акция от „Болкан Нюз Корпорейшън“. Останалите акции са собственост на компанията майка.

В директорския борд на телевизията влиза Нели Огнянова, член на НСРТ, пряко участващ в подготовката и реализацията на конкурса за получаване на лиценз за национална телевизия. Огнянова е автор на медийния закон, разполагала е с информация за бизнеса и финансовото състояние на всички участници в конкурса. Според разследване на в. „Монитор“ от януари 2000 г. тя е посочена лично от Иван Костов и вкарана в борда на директорите на „Болкан Нюз Корпорейшън“. Като бивш член на НСРТ и на комисията, натоварена от премиера Костов да организира конкурса по даване на лиценз на първата частна национална телевизия, Нели Огнянова е сериозен източник на проверена информация от българския медиен пейзаж, която гарантира на бТВ добър и успешен старт.

През февруари

2010 г. бТВ е продадена на „Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайсес“

за 400 млн. долара. Две години по-рано тази компания купува „Ринг“ и „Про.бг“ срещу 175 млн. долара. През юни 2010 г. Красимир Гергов е представен като партньор на „Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайсес“. Десет дни по-късно вицепрезидентът по комуникационната политика на компанията Романа Томазова заявява, че Красимир Гергов е член на Надзорния съвет на „Би Ти Ви медиа груп“ ЕАД. Според в. „Дневник“ от 10 юни 2010 г. Красимир Гергов има връзка с офшорната компания „Top Tone media holdings“, която при сделката за бТВ получава 6% от новото дружество собственик на първата частна национална телевизия и място в борда. Според предварителния договор дружеството на Гергов има право да придобие допълнително 4% до 3 години, след като продаде дела си в „Про.бг“.

Точно десет години след старта на първата частна национална телевизия в България става известно как точно се появява бТВ. Рекламният бос Красимир Гергов разкрива собственото си участие в медията и подробности как стартира телевизията.

През 2000 г. конкурсът за лиценза на първата частна национална телевизия е спечелен от „Болкан Нюз Корпорейшън“, която се спряга за собственост на Рупърт Мърдок или по-скоро на фирма, регистрирана в офшорната зона Делауер, САЩ. Като обществена тайна се налага информацията през годините, че

реалният собственик на бТВ е Красимир Гергов

През 2000 г. бТВ получава лиценз и става първата национална частна телевизия у нас. Идва американецът Албърт Парсънс да я ръководи и взема за изпълнителен шеф Светлана Василева (вляво) и Люба Ризова за шеф на новините

Десет години никой не се наема да потвърди тази информация официално. Навръх десетата годишнина от старта на първата частна национална телевизия самият Гергов дава интервю за бТВ, от което става ясно, че той е собственик на телевизията. В него той се връща десет години назад и споделя, че в мандата на Костовия кабинет е бил най-сериозният играч на медийния пазар, но е трябвало да прикрива собствеността си, тъй като правителството приело закон, според който собственици на рекламни агенции не могат да придобиват дялове в медии. Гергов коментира, че законовото ограничение е регламентирано именно заради него. Това го принуждава да се представя през годините като консултант, който носи кафета на шефовете, доставя минерална вода или извършва шофьорски услуги за телевизията. Идва 2010 г. и шефът на бТВ в сянка Красимир Гергов излиза на светло. И го прави в интервю за бТВ, където собствената му телевизия го представя като партньор доскоро на „Болкан Нюз Корпорейшън“, а вече на „Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайсес“. Самият Гергов признава, че по време на конкурса за първа частна национална телевизия през 2000 г. той е бил консултант и на двата основни претендента в състезанието – „Нюз Корпорейшън“ и SBS. Печели първата, другата е класирана на второ място. Екипът, който подготвя документите за конкурса, влиза в мениджмънта на телевизията, признава Гергов.

Какъв човек или по-скоро чий човек трябва да е Красимир Гергов, за да може да си позволи да бъде консултант едновременно на двете най-големи медийни корпорации, които идват в България, за да приватизират честотите на Ефир 2? От интервюто му десет години по-късно става ясно, че той е бил реалният собственик на бТВ, нищо че се представя през цялото време за съветник, партньор, доставчик и т.н. Освен това, ако имаме предвид информацията от 1999 и 2000 г., че правителството е лобирало Нова телевизия да вземе лиценза за първа частна национална телевизия, излиза, че тогава Красимир Гергов се е преборил с Иван Костов и с Евгени Бакърджиев. Нещо повече, той финтира правителството, защото кабинетът Костов не подозира, че Гергов може да е консултант и на двата основни участника в конкурса.

Правителството не му остава длъжно и приема поправка в Закона за радио и телевизия, според която собственик на рекламна агенция не може да има участие в медии. В интервюто, което дава през 2010 г., Гергов споделя, че често му се е налагало да ходи в прокуратурата, а накрая заявява, че в „България е комфортно да не си реален собственик на медии“. И така десет години.

Идва 2010 г. и парламентът приема поправка в Закона за радио и телевизия, с която отпада забраната собственици на рекламни агенции да придобиват дялове в медии. Поправката е внесена и Красмир Гергов излиза на светло.

Той е човекът, който

монополизира продажбата на рекламно време по телевизията

още в средата на 90-те години. Неговата фирма „Крес“ има договор с БНТ, според който тя и единствено тя има право да продава времето на медията. С времето Гергов изгражда мрежа от различни компании, които го превръщат в краля на рекламата у нас. Неговото име обаче не фигурира сред собствениците на тези фирми.

Въпреки че не участва открито в нито една рекламна агенция, контролираните от него компании определят пазара. Като консултант на двата основни купувача на честотите на Ефир 2 през 1999 и 2000 г. и спечелването на конкурса на една от тях, Красимир Гергов реално запазва монопола си върху продажбата на телевизионно време за реклама и върху частната национална телевизия. Той притежава и системата за измерване на аудиторията, наречена пийпълметрия, или TNS/TV, която е създадена от социолозите Мира Янова и Кънчо Стойчев, но е финансирана от Красимир Гергов. Пийпълметрията е метод за изследване на телевизионната гледаемост и е жизненоважна за рекламния бизнес и за телевизиите. Гергов става човекът, който определя пазара на телевизионни реклами. Де факто е човекът, който определя коя телевизия ще се гледа и коя не.

Гергов не се ограничава с българския медиен пазар, а върви нагоре

През 2013 г. той купува рекламната агенция на бившия кмет на Белград и лидер на сръбската Демократическа партия Драган Джилас „Дайрект медиа“. Според публикация във в. „Капитал“ от 12 октомври 2018 г. Гергов, чрез свързаната с него компания „Интерактив ТВ системс България“, придобива Би Ай Телевизия, а през лятото на миналата година е придобил 75% от унгарската медия „1080р“.

Според публикация на в. „Капитал“ от 4 юни 2010 г., веднага след като бТВ започва работа, на ключови позиции в нея са назначени хора, работили доскоро в рекламни агенции от орбитата на Красимир Гергов – Светлана Василева (зам.-изпълнителен директор на бТВ от 2000 г. до 2005 г.) и Люба Ризова, шеф на новините.

След 2005 г. Василева влиза в мениджмънта на „Фокс Интернешънъл“, после отива в ТВ 7, след това и в Нова. През 2014 г. става вицепрезидент на „Фокс Интернешънъл“ за Североизточна Европа. Между другото тя също не е случаен човек. Баща й е дипломат в САЩ, където тя учи от 3-ти до 7-и клас. Завършва английска филология в Софийския университет. Работи две години в ООН. Цялата й биография говори за предпочитание към англосаксонската култура. По отношение на твърдението, че Светлана Василева е приближена до Гергов, в едно интервю за списание „Ева“, публикувано на 17.11.2011 г. по повод директорското й назначение в Нова телевизия, тя разказва, че е имала преди години предложение от Гергов да се присъедини към рекламната му агенция „Крес“, но не приела, а започнала работа в телевизия „Триада“, която първа у нас излъчва програмата на CNN. Телевизия „Триада“ обаче е създадена от Красимир Гергов, така че Светлана Василева няма как да излезе от орбитата на Гергов.

В интервю на Георги Лозанов Красимир Гергов споделя, че е поел мениджмънта по подготвянето на документите за конкурса през 2000 г., а в екипа участвали Светлана Василева и Вики Политова. Василева подготвяла документите за SBS, а Политова – за „Нюз Корпорейшън“. След получаването на лиценза управлението се поема от Албърт Парсънс, казва Гергов. Парсънс е изпълнителен директор на бТВ от 2000 до 2009 г. В интервюто Гергов подчертава, че хората, които са били избрани в ръководния апарат на бТВ, по един или друг начин са работили за него преди това, т.е. преди конкурса през 2000 г., а след получаването на лиценза остават лоялни към него.

Минават години, а Василева, Ризова и Политова са наследени от други лица, но участието на Гергов остава. Това е накратко по-интересната част от историята на бТВ.

Справка в Търговския регистър към 16 януари т. г. показва, че Гергов е в Надзорния съвет на бТВ