|

Министерството на икономиката кани китайски инвеститори

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и вицегубернаторът на китайската провинция Шънси Уей Зънджун обсъдиха възможности за по-добри търговски отношения

Възможностите за развитие на търговско-икономическото сътрудничество между България и провинция Шънси обсъдиха зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и вицегубернаторът на китайската провинция Уей Зънджун.

Борисов запозна китайската делегация с инвестиционната и бизнес среда у нас. Акцент беше поставен върху ускореното развитие на аутомотив-индустрията и ИКТ сектора в България. „Приветствам китайските компании от провинция Шънси, желаещи да разширят дейността си в Европа, да се възползват от предимствата, които страната ни предоставя, за да установят у нас свои производствени бази и R&D центрове“, посочи заместник икономическият министър.

Той подчерта, че в областта на търговията потенциал за широко присъствие на китайския пазар имат българското вино, розовото масло и киселото мляко. „Висококачествените български продукти могат да намерят добър прием в провинция Шънси, чието население достига 37 милиона души“, заяви Борисов.

Вицегубернатор Уей предложи да бъде организирано посещение на бизнес делегация от провинция Шънси в България, за да могат представителите на китайския бизнес да се запознаят на място с условия за бизнес и инвестиции във всички сектори с потенциал. Отправи покана за българско участие в четвъртото издание на изложбата „Пътят на коприната“, което се провежда в столицата на провинцията – гр. Сиан.

 

Зам.-министър Манолев подчерта пред директора на „Viafik” Кент Мосбек, че могат да разчитат на пълна подкрепа при реализирането на своя проект

Британска компания стартира ИТ проект за милион лева в България

Британската ИТ компания „Viafik“ стартира проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за закупуване на билети онлайн за тях. Инвестицията ще надхвърли 1 млн. лв., а страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление, като той ще обхване няколко държави в региона. Това стана ясно по време на среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията.

„Предвиждаме дигиталната система да бъде внедрена в пет държави – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия, като ще започнем от автобусните превози“, обясни Кент Мосбек, директор на компанията. По думите му след анализ те са избрали целият проект да бъде разработен и управляван от нашата страна заради много високото ниво на специалистите ни в ИТ сектора. Те ще бъдат базирани във Варна, а плановете са им до средата на тази година услугата им да се предлага за българските потребители.

Сегашният фокус на дигиталната система е основно върху междуградските и международните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да закупуват билети за автобусните направления изцяло онлайн, без промяна в крайната цена, и ще могат да предоставят билета си дигитално на мобилния си телефон или друго устройство на водача. По този начин ще се спести време, консумативи и др. От британската компания вече са провели предварителни разговори с някои от най-големите автобусни превозвачи, които са изразили сериозен интерес за партньорство.

Според разчетите на „Viafik“ годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства, а над 7,9 млн. са издадените кредитни карти. Същевременно над 3,9 млн. българи имат смартфони, което според тях е сериозна индикация за потенциала на бизнес модела, който са разработили.

Зам.-министър Манолев подчерта, че могат да разчитат на пълна подкрепа при реализирането на своя проект в нашата страна. Кент Мосбек благодари за цялата подкрепа, която до този момент е получил от Службата ни по търговско-икономически въпроси в Лондон, и подчерта, че е впечатлен от качеството на специалистите, с които си партнира в нашата страна.

 

 

Зам.-министър Манолев и колегата му Кире Наумов прерязаха лентата на търговското ни представителство в столицата на Македония

България откри търговско представителство в Скопие

България е сред шестте най-големи инвеститора в Македония. За последните 10 години българският бизнес е инвестирал над 800 млн. евро в македонската икономика. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по откриване на нова Служба по търговско-икономически въпроси в Скопие. Той заедно със зам.-министъра на икономиката Кире Наумов прерязаха лентата на търговското ни представителство в столицата на Македония.

„Още през септември тук пристигна първото ни търговско аташе и за този кратък срок мога да кажа, че интересът е много сериозен – както от страна на български компании, така и от македонски“, каза Александър Манолев. Той подчерта, че за 6 месеца през 2018 г. са инвестирани повече средства от български компании в Република Македония, отколкото за последните две години.

Интересът на българския бизнес е изключително голям, като най-много запитвания Службата ни получава от секторите: IT, аутсорсинг, хранително-вкусова промишленост, фармация, земеделие, строителство, туризъм. Няколко български медии също проучват възможността за разкриване на свои представителства в македонската столица, стана ясно от думите на икономическият заместник-министър.

По-рано същия ден зам.-министър Манолев присъства на откриването на двустранен бизнес форум с участието на над 100 компании от двете страни.