|

Министърът на икономиката: Започваме годината с разкриването на близо 2000 работни места

Всички трябва да работим в една посока – България да се развива и доходите на хората да се вдигат, категоричен е Караниколов

Цветанка Ризова

 

- Г-н Караниколов, Еврокомисията ще излезе с доклад за опасни схеми за купуване на гражданство у нас. Като опасната схема е, че богати бизнесмени си купуват гражданство срещу някакви инвестиции. Какви са тези инвестиции, защо сме в челната тройка на Европа по продажба на гражданство?

- Първо, този доклад няма да касае само България, а и доста други държави. ЕК анализира цялата тази информация. Нека да разграничим инвестициите. В случая ЕК и това, което се очаква от доклада, говорим за т. нар. бързи инвестиции. Знаете, преди няколко години в законодателството беше въведена възможност, когато вкараш в банкова сметка или в някакви акции около 1 милион, тогава това е основание да ти се даде гражданство. Има обаче и втори вид инвестиции. Тези, които са по-важните и за които считам, че няма да има проблем, са тези, които са в реалната икономика – инвеститори, които идват и изграждат тук производства и назначават работници. За тези инвеститори няма проблем. Относно първите аз също считам, че не е постигнат необходимият ефект и че могат да бъдат премахнати.

- Вие чували ли сте за схеми, че те перат пари, че те са международни измамници? Имате ли информация за профила на тези хора, заради които се тревожи ЕК?

- Законът за насърчаване на инвестиции в ЕС се припокрива почти едно към едно във всички държави. Дали има т. нар. мръсни пари, за това следят службите и Финансово разузнаване. Мога да ви дам и цифри за инвестициите, които са в реалния сектор.

2018 г. имаме 8 инвестиции за 485 милиона. Това са реални производства, където се плаща работна ръка. Какви са инвестициите в края на миналата година – открихме завод в Ловеч с 1000 работни места; откри се завод в Плевен – 2000 работни места; откри се завод в Русе, всичко това в автомобилния сектор, два завода за самолетни елементи, 700 работни места. Как започна новата година – инвестиция за 2 млн. лв. във Враца, ще започнат с 300 работни места, очаква се да достигнат до 1000 работни места. Хайде да изненадаме още малко Враца! Почти на 95% сме приключили преговорите отново с компания, която се занимава в автомобилния сектор, и се очаква инвестиция за 1000 работни места. В Димитровград също инвестиция от 8 млн. лв. и 150 работни места във високотехнологичния сектор. Тоест интерес към България има. Но нека да изчакаме коректно прогнозите и крайната справка, която ще излезе в края на тази година. Но съм сигурен, че инвестициите в България не падат.

- Добре. Ще изчакаме окончателните данни. Но международната конюнктура, изглежда, се влошава.

- Международните търговски отношения са сложни и те много влияят на икономическия ръст, но за съжаление България на високо глобално ниво няма как да участва. Да, в момента има спад на икономическия ръст, за криза още не можем да говорим, но това са първоначални сигнали.

- И сега за най-горещия закон, този за горивата, който предизвика пълно цунами в политиката и в бизнеса.

- Аз мисля, че щеше да го предизвика, ако законът беше влязъл в сила. За да получиш добър закон, трябва да има баланс. Той трябва да регулира сектора, не трябва да е за сметка на някой. Надявам се, че ще бъде спрян от Народното събрание с цел само и единствено да се съберем всички заинтересовани страни и да проведем преговори по определени текстове (Б. р. – интервюто е ден преди НС да гласува отлагането).

- Добре, а ще се намеси ли държавата, защото пък бизнесът е абсолютно обединен, защото със страшна сила лети нагоре цената на тока за бизнеса?

- Вие сигурна ли сте, че бизнесът е обединен и тук? Има законодателства – и наши, и на ЕС, че определени сектори могат да се компенсират. Министерството на икономиката ще помогне. Но поставихме едно искане към бизнеса – да кажат в кои сектори. Защото тази цена влияе на едни сектори, на други не. Преди години имаше подобна драма и тогава част от бизнеса спря едно законодателно изменение през Брюксел, чрез нотификация. Затова ние ясно казахме – готови сме, ще помогнем, но вие трябва да ни кажете за кои сектори.

- Струва ми се, че бизнесът има основание дотолкова, доколкото и нас ни засяга това. Ако те започнат да повишават цените на услугите, които ни предлагат, това ще ни засегне и нас. Има ли решение според вас?

- Има решение и то е да видим кой къде, по какъв начин може да бъде компенсиран, каквото е и законодателството, и се допуска и от Европа.

- Кога е тази среща?

- Първо бизнесът трябва да се уточни за кои сектори. Министерството на икономиката е с широко отворена врата.

- Вие сте в групата, която ще води преговорите за изтребителите. Сидеров е категорично против. Имате ли проблем с хората, които ви предложиха в кабинета?

- Нямам никакъв проблем с абсолютно никой. Икономиката е ресор, на който всички трябва да помагат. Мисля, че имам изключително добър диалог с всички на тема развитие на икономиката. Ако някъде съм сгрешил или колегите в министерството са сгрешили, сме готови да изслушаме. Но по темата икономика всички трябва да работим в една посока – България да се развива, доходите на хората да се вдигат, защото сме много назад. Дори да имаме повече инвестиции, те не са достатъчни. Ние трябва да работим много повече и наистина да бъдем по-иновативни в някои идеи, за да изпреварваме конкурентите.

Не мисля, че г-н Сидеров е казал, че е против. Той е казал, че трябва се преговаря с всички.

 

Участие на министъра на икономиката Емил Караниколов в предаването „Лице в лице“, излъчено по бТВ на 22 януари 2019 г.