|

Цялото изказване на Волен Сидеров по темата за започване на преговори за закупуване на F-16

Дами и господа народни представители,

Темата е да вземем решение да възложим на правителството да преговаря с правителството на Съединените щати за закупуването на точно определен самолет. Това е темата на нашето обсъждане и ние трябва да решим дали да възложим на правителството, или да не му възлагаме. Всичко друго е патос и емоции.

Ще ви върна към прагматичността

В днешно време ние живеем в прагматичен свят. А начело на държавата, която беше най-често споменавана – САЩ, стои един много добър президент, Доналд Тръмп, който казва така: Което е изгодно на САЩ, ще бъде следвано като политика. А начело на другата велика сила – Русия, стои един много добър президент – Путин, който казва: Което е изгодно за Русия, ще го правим. Сега в Европа ние имаме остър дефицит от лидери, които да казват същото – което е изгодно за нас, за Европа, за европейските държави, ще го правим. Хайде да се приземим в България.

Кое е изгодно за България?

Дами и господа народни представители, понеже съм се занимавал дълги години с темата, ще ви кажа, че от 2006 г., вече 13 години, Съединените щати, не НАТО, подчертавам, правителствата на САЩ използват в България четири военни бази безплатно. Най-богатата държава в света използва четири бази в най-бедната държава в Европа безплатно. Това добре ли е, справедливо ли е, прагматично ли е? Оправдано ли е? Не знам. Може да се намерят такива коментатори, които да кажат, че това е оправдано, защото примерно получаваме, аз не знам какво получаваме, но може би има нещо, което не го знам. За мен обаче не е оправдано. И в тази връзка, за разлика от ораторите, които днес се упражняваха тук, говориха много разпалено, имаше много сериозни аргументи на това, което казахте, аз действам прагматично.

Тези неща се пишат като предложения. Аз предлагам следното: да възложим на българското правителство да преговаря с всички държави, които имат някакво предложение към нас. В тях включваме и нашите европейски партньори. Чухме аргументи, че някои от тях може да останат засегнати. Не, ние не искаме никой да остане засегнат,

искаме да преговаряме с всички,

освен със САЩ. Швеция не е член на НАТО, но тя е европейска държава, Италия, Португалия. Всяка държава, която има оферти към нас, да преговаряме. Също така внасям предложение да преговаряме и с Руската федерация, тъй като това е държава извън НАТО, но има чудесна техника и може да предложи оферти, които да са добри.

Ние сме Народно събрание и ние трябва да решим. Ние сме най-върховният орган. Хайде да се държим като такива, като отговорни. Не да се оплакваме, не да се жалваме, като лели на опашка, от това, което ни се предлага, а да възложим на правителството начело с министър-председателя Борисов да изпълни нашето решение и то да включва преговори с всички държави, които могат да ни предложат нещо.

Следваща точка, която предлагам, е в тези преговори да взима участие Народното събрание. Да излъчи по един представител от всяка парламентарна група и да участва в тази група, която ще преговаря със съответните правителства. Дали ще бъде със САЩ, Швеция, Италия, Португалия, Руската федерация, Китай, Индия, други производители, които могат да предложат нещо, но да участват представители на българския парламент.

Какъв контрол имаме върху нещо, което ще гласуваме?

Нямаме. Някаква работна група, в която има военни, има заместник-министри, но няма да има представители на най-висшия законодателен орган.

И следващото, което предлагам, е, когато се водят специално със Съединените щати преговори, да се вземе предвид, че от 2006 г. има безвъзмездно ползване на военни бази, на български военни съоръжения и обекти, и в тази връзка да се предоставят, ако се спрем накрая на тези въпросни самолети,

F-16, да бъдат предоставени безвъзмездно

По този начин ликвидираме всички въпроси, свързани с милиарди, и с чиста съвест можем да кажем на избирателите ни: ние спестихме тези пари и ще ги използваме по-добре, така както подобава и както изисква българският интерес. Дали ще бъдат в социална сфера, дали ще бъдат в посока на наши предизборни обещания, които сме правили. Защото ще ни натякват, имам предвид патриотите, ще ни питат какво стана с пенсиите, които ни обещахте. И ние ще трябва да мълчим. А по този начин аз предлагам нещо, което е разумно.

Аз подавам ръка и помагам както на моя коалиционен партньор министър Каракачанов, така на министър-председателя и на цялото правителство

Приемем ли тези предложения, то тогава правителството ще има козове, с които ще може да изисква. А ако гласуваме решението така, както е представено сега, ние се ограничаваме и предрешаваме вече една сделка, която не знам дали е добра. Аз не мога да кажа. Има един фолклорен израз в България – всички разбират от политика и футбол, сега разбираме, че всички разбират и от самолети и ракети.

Не разбирам от самолети. Но няма нужда ние да разбираме от самолети.

Въпросът е да разбираме от български национален интерес

Българският национален интерес казва така: сядайки да преговаряме с което и да е правителство, да изискаме максимално изгодните условия за България. Ако някой не е съгласен с това, да дойде да го каже от трибуната. Ние трябва да решим най-изгодния вариант за България. Нека да включим всички държави, с които да преговаряме, нека да включим и Руската федерация, защо не. Аз не мога да разбера защо като прокажени посочваме – не може да бъде. Турция, която е член на НАТО, купува руски установки. Нали така? Други държави, също членки на НАТО, мисля, че също имат такава техника. Т.е. въпросът е кое е изгодното, кое е ефективното. Аз не знам също така дали с изтребители ще се пазим по-добре, или, както каза тук колегата ми Симеонов, с установки земя-въздух. Нека да го кажат специалистите това.

Когато включим в преговарящата група по един представител от всяка парламентарна група, той ще си води експерти и те ще му посочват и ще го водят към правилното решение. Това е моето предложение. И ако някой от другите групи има нещо да каже, нека да го направи във форма на предложение. Сега имаме право на тази редакция.

Благодаря ви за вниманието.