|

Човек на Костов хариза Ефир 2 на бТВ

История как отрязаха от държавата, за да дадат на частника

Боян Аспарухов

Как беше приватизирана Втора програма на БНТ, или как бТВ получава честотите за национално телевизионно покритие на Ефир 2 – вестникарска хроника. И още: Как БНТ бе поставена на колене, за да бъде даден старт на една частна национална телевизия, която да обслужва властта?

Практиката у нас показва, че за всяка успешна приватизационна сделка трябва да има няколко компонента: солиден политически гръб; човек отвътре, който да разполага с информация, с която другите участници в т.нар. конкурс не разполагат, и, разбира се, свободна ниша, където да се позиционира бъдещият участник в пазара. Приватизацията на Ефир 2 и метаморфозата й в бТВ протича по тази схема.

Всяко ново нещо в живота се появява след изчезването на друго. Това е неумолим природен закон. За да се появи бТВ, трябва да изчезне Ефир 2 на БНТ. Появата на бъдещата първа частна телевизия с национален ефир се осъществява първоначално благодарение на трусове в БНТ. Лили Попова е лицето, натоварено със задачата да разтърси предприятието с адрес „Сан Стефано“ 29. Тя е генерален директор на обществената телевизия, или телевизията майка, както е известна тогава БНТ. Какво прави тя? Въвежда конкурсното начало при изработването на телевизионния продукт. Обявява ценова листа, по която ще се плаща за предавания на външни продуценти. За сатирични предавания например цената е била 100 лв. на минута. „Цените, които предлага БНТ, са ниски. На такава цена „Каналето“ едва ли ще го има“, коментира тогава Камен Воденичаров. „Трудно е да се направи добро предаване за тези пари, коментира Иван Попйорданов, продуцент на „НЛО“. Да намалиш парите на служителите си за това, което вършат, има едно-единствено послание – търсете си другаде работа.

Освен промени в програмата Лили Попова прави промени и в рекламния отдел на БНТ. От там смятат, че след като се появи частна национална телевизия, ще трябва да се води битка за всеки работодател. В отдел „Маркетинг и реклама“ на БНТ е учреден нов отдел, наречен „Мърчандайзинг“, чиято задача е да продава продуктите на БНТ – документални филми, готови предавания. Второто ново звено в дирекцията е отдел „Външни услуги“, който започва да се занимава с отдаването под наем на техниката, на печатницата, на хотелите и т.н. Третият отдел на дирекция „Маркетинг и продажби“ ще продава материали от архива на БНТ. Според генералния директор Лили Попова целта е всичко, заснемано някога от камерите на държавната телевизия, да може да се гледа от хората и по други канали. Източването на кадри от фонда на БНТ към онзи момент вече е факт, но ръководството смята, че с тази мярка движението на архива ще бъде сложено под строг контрол. Дали става така обаче?

Лили Попова, шефката на БНТ, която изпълни поръчката да постави Ефир 2 на колене

Шетнята на Лили Попова в БНТ предизвиква недоволството на много от журналистите в медията. През втората седмица на юли 1999 г. в пресклуба на София прес уволнени журналисти от националната медия и синдикалисти устройват обществен съд срещу генералния директор на БНТ Лили Попова. „Това е граждански форум в защита на БНТ и този форум има една цел –

да направи критичен анализ на едно управление, което според нас е пагубно

за националната телевизия“, казва тогава синдикалният лидер на телевизията Чавдар Стойчевски. Хачо Бояджиев, като бивш генерален директор на БНТ, посочва тогава, че вина за случващото има НСРТ, защото оставал безучастен към случващото се. „Телевизията е заплашена да стане ретранслатор на чуждо влияние“, казва композиторът Найден Андреев. Синдикатът на телевизията праща писма с жалби до президента, министър-председателя, НСРТ и… къде ли още не.

Междувременно в НСРТ е създадена група, която написва наредбата, в съответствие с чиито текстове да бъде издаден национален лиценз на още несъществуващата бТВ. В тази група фигурират Александър Иванов, Нели Огнянова, Георги Лозанов и Иво Драганов. Според Лиляна Попова появата на първата частна национална телевизия ще изведе БНТ на пистата на състезанието в конкуренция за зрители и реклами.

Всички тези случки, събития и процеси не биха били възможни, ако я нямаше политическата воля. Въпросът за националната частна телевизия, която още никой не е нарекъл бТВ, се движи на най-високо държавно партийно равнище. С Решение № 559 от 30 юли 1999 г. МС приема предложението на Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД) да стартира процедурата по издаване на лиценз за ефирно разпространение на телевизионна програма с национален обхват, т.е. започва състезанието за честотите на Ефир 2. Така е даден ход на приватизацията на Втора програма на БНТ.

Вестник „Капитал“ от 24-30 юли 1999 г. пише, че процедурата по лицензиране на частната национална телевизия е в ръцете на вицепремиера Евгени Бакърджиев. В последната седмица на месец юли вицепремиерът Бакърджиев предлага ДКД да организира конкурс за частна телевизия с национален обхват в срок до 9 септември. Всички желаещи да се сдобият с честотите на Втора програма на БНТ трябва да подготвят документите си за участие през най-отпускарския месец – август.

В рамките на месец август кандидатите трябва да се регистрират като български юридически лица, само че съдът е във ваканция. Освен това няма никакви разписани правила как ще се проведе този конкурс, а Законът за радио и телевизия изрично подчертава, че правила трябва да има. Освен това кандидатите трябва да представят бизнесплан. Оказва се, че такъв бизнесплан никой не може да разработи, защото БТК е в процес на продажба и цените на таксите за ретранслиране още не са обявени. Вместо да са някъде на плажа през август, кандидат-купувачите на честотите на Ефир 2 за бъдещата частна национална телевизия трябва да изработят програмен профил, програмна концепция, програмна схема, програмен проект, инвестиционен план, структура на мениджмънта и организация на дружеството, по-важни етапи в темповете на развитие на медията, вид на използваната технология, да проучат пазара на реклама, законовите и подзаконовите актове, които уреждат тази дейност, и т.н. Навярно сами разбирате, че толкова работа не може да се свърши в рамките на един месец, особено ако месецът е август, когато всички са в отпуск.

През втората седмица на август вече са известни имената и на комисията, която ще проведе конкурса за издаване на далекосъобщителен лиценз на частната национална телевизия. В състава й влизат председателят на ДКД Веселин Стойчев и неговите колеги Емил Алтимирски и Добри Добрев; от НСРТ Нели Огнянова и Александър Томов, Антони Славински от Комитета за пощи и далекосъобщения и шефът на правния отдел на МС Елиана Масева. В комисията влизат още представител на МО, МВР и Министерството на културата. Според закона премиерът Иван Костов лично е определил членовете на тази комисия и техния брой. Комисията ще определи победителя в конкурса за получаване на далекосъобщителен лиценз. За да стартира частната национална телевизия, е необходим и лиценз за програмата, който се издава от НСРТ.

В интервю за вестник „Капитал“ Нели Огнянова казва, че НСРТ няма да открива процедура за програмен лиценз за бъдещата частна национална телевизия.

Кои са фирмите, които проявяват интерес към българския национален ефир

Възможност за инвестиране в българския медиен пазар вижда „Нюз Корпорейшън“ на Рупърт Мърдок. През лятото на 1999 г. империята Мърдок вече финализира сделка в Румъния за закупуване на румънската национална частна телевизия „Антена 1“. Кратките срокове, в които трябва да бъде подготвена документация за телевизионния конкурс, едва не отказват Мърдок от надпреварата за частна национална ефирна телевизия у нас. В края на август по медиите изтича информация, че „Нюз Корпорейшън“ се отказва от участие в конкурса, но пък друга компания – „Зееви Груп“, закупува документи за надпреварата.

Израелската компания току-що е приватизирала Авиокомпания „Балкан“ и е направила опит да купи част от акциите на Нова телевизия. „Интересува ни Ефир 2. Искаме да развием телевизионна дейност от национален мащаб“, заявява Барух Чакъров, представител на „Зееви Груп“ за България и директор на Авиокомпания „Балкан“, в интервю за пресата в началото на септември 1999 г.

Участие в конкурса заявява и „Юропиън Медиа Груп“ – българското дружество на американската компания „Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайсес“. Няколко месеца по-рано „Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайсес“ обявява сливането си със скандинавската групировка „SBS Broadcasting“, което обаче не се осъществява.

Участие в конкурса за частна национална ефирна телевизия заявяват и българските медии – Нова телевизия, Телевизия „7 дни“ и варненската кабеларка „Мустанг“.

В деня на конкурса документи подават: представител на „ТВ-2“ ЕООД, собственост на EBS (European Broadcasting Sistem). EBS е джойнт венчър между скандинавската SBS и Европейската банка за възстановяване и развитие. „Антена ТВ“ АД, собственост на гръцката телевизия „Антена“, „Нова телевизия – първи частен канал” АД, „Евроком корпорейшън“, „Болкан Нюз Корпорейшън“ и „Глобал“ АД. Като основни фаворити за лиценза на Ефир 2 се очертават „Болкан Нюз Корпорейшън“, дружеството на Рупърт Мърдок за България, и EBS като част от скандинавската SBS. Скандинавците заявяват, че могат да съдействат при присъединяването на България към ЕС.

В срок от един месец след датата 30 октомври НСРТ разглежда документите в частта, касаеща телевизионната програма, и се произнася кой от кандидатите може да получи лиценз.

След това комисията Костов има последната дума

Напрежението около надпреварата за лицензиране на първата частна национална телевизия нараства още повече с приближаването на датата на провеждане на местни избори – 16 октомври 1999 г.

В края на октомври става ясно и кои от кандидатите за частна национална телевизия минават на втори етап от конкурса. Това са „Болкан Нюз корпорейшън“, „ТВ-2“ ООД и инвестиционния посредник „Глобал“. Българското дружество на Рупърт Мърдок влиза в следващия кръг с най-големи шансове за успех.

Междувременно става ясно, че БТК ще се продава на гръцко-холандския консорциум OTE KPN срещу 502 млн. долара, като опасенията са, че държавата ще трябва да върне обратно почти всички пари на купувача под формата на обезщетения и гаранции. Сделката се движи от вицепремиера Евгени Бакърджиев. Продажбата на БТК пряко касае даването на лиценза на Ефир 2 на частна компания, тъй като компанията е собственик на ретранслаторите, които ще трябва да се наемат от новия лицензиант на честотите на Ефир2.

В доклад до премиера Костов шефът на Агенцията по приватизация Захари Желязков пише, че според гаранционното споразумение, което е подписал Бакърджиев, рискът на инвестицията преминава изцяло върху държавата. Според него, ако се стигне до искове, съвсем възможно е държавата да бъде осъдена по договора за обезщетение. Държавата също така поема ангажимента да съгласува с OTE KPN законодателните изменения, свързани с интеграцията на страната ни в ЕС и НАТО. И още: дяловете на БТК в „Мобиком“, първия частен мобилен оператор, на практика се подаряват на гръцко-холандския консорциум.

Според анализ на столичен вестник от края на 1999 г. правителството е залагало на софийската Нова телевизия. Според публикацията софийският канал губи състезанието за лиценза на Ефир 2 поради неясноти кои са истинските собственици на Нова телевизия. Разпространената в медийните среди версия от това време гласи, че всъщност истинският притежател на Нова е бизнесменът Майкъл Чорни и близки до вицепремиера Бакърджиев адвокати. Любопитна подробност е, че в конкурсните документи от Нова ТВ не написали кои са нейните акционери. Другият фаворит, американската компания „Сентрал Юропиън Медиа Ентърпрайсес“ отпада на финалната права.

„Рупърт Мърдок още не е стъпил в България, но програмата на медията вече се запълва с продукция“, пише в. „Монитор“ на 6 януари 2000 г. Предаването „Хъшове“ е първо в списъка на кандидатите за предаване в частната национална телевизия.

Мистерията около медията на Мърдок е пълна

Не се знае кой ще я управлява в България. Имената, които се спрягат за бъдещ директор, са Стояна Георгиева, шеф на пресцентъра на кабинета Костов; Панайот Денев, шеф на БТА, Сашо Диков… Никой от тях не става. Едно друго лице обаче успява да се уреди добре в бТВ. По заслуги, разбира се.

Към 18 януари 2000 г. специалистката по медийно право Нели Огнянова напуска НСРТ. Слухът е, че го прави заради поети ангажименти към телевизията на Мърдок. Официално Огнянова заявява, че няма ангажименти към Мърдок и отрича всички слухове. В. „Монитор” посочва, че Огнянова напуска НСРТ по лична поръчка на Иван Костов. Тя е била член на комисията, назначена от премиера Костов за конкурса за частна национална телевизия.

След разкритията на „Монитор“ премиерът Иван Костов и президентът Петър Стоянов признават, че са лобирали за Нова ТВ и тя е трябвало да получи лиценза. Заради отпадането на Нова ТВ комисията решава да предложи на правителството да даде лиценз на Мърдок. Неофициално хората на Мърдок обещават да пуснат процент от акциите във фирмата „Болкан Нюз Корпорейшън“. „Най-вероятно Нели Огнянова ще получи българския пакет акции и ще стане член на управителния съвет на телевизията“, допълва „Монитор“ в януарския си брой през 2000 г.

Няма съмнение, че тя ще е човекът на Костов в първата частна национална телевизия. Нейната колежка Светлана Божилова още на следващия ден предлага промяна в Закона за радио и телевизия, според която бивши членове на ДКД, НСРТ или комисията, която дава лиценз, да не могат да започнат работа в медия в следващите 6 месеца след напускането си от контролните телевизионни органи. Напусналите могат да злоупотребят с информацията, която са имали.

На 20 януари 2000 г.

правителството на Костов дава лиценз на „Болкан Нюз Корпорейшън“

на Рупърт Мърдок. Тв операторът ще плаща годишен наем от 10 млн. лв. на БТК за ползване на съоръжения за излъчване. Стояна Георгиева е спрягана като консултант за новините в новата медия. Според неофициална информация президентът на „Нюз Корпорейшън“ Уилям Евънс е ходил лично при Иван Костов и му е заявил намеренията на Мърдок да инвестира в България. Като гаранция за бизнеса той поискал от нашия премиер да му посочи човек, на когото може да се вярва в бизнеса и да е специалист в сферата на медиите. Костов посочил Нели Огнянова и съответно тя си подала оставката от НСРТ.

Нели Огнянова – човекът на Иван Костов, който влезе в борда на директорите на бТВ

Няколко месеца по-късно

Нели Огнянова е избрана в борда на директорите

на „Болкан Нюз Корпорейшън“. За председател на борда е избран вицепрезидентът на News corp. Europe Мартин Помпадур. Той е собственик на една акция от дружеството „Болкан Нюз Корпорейшън“, останалите акции са прехвърлени на корпорацията майка News corp.

Това е накратко историята на приватизацията на Ефир 2 и началото на историята за Би Ти Ви.