|

Pешено! Бедна България купува F-16 най-скъпо от всички

Ето как гласуваха депутатите харча на над 1.8 млрд. лв. народни пари

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО парламентът даде зелена светлина правителството да преговаря със САЩ за F-16. Групата на Обединени патриоти се раздели при гласуването. АТАКА и НФСБ гласуваха „против“, а хората на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов очаквано подкрепиха предложението на правителството за купуване на американските F-16.

Проекторешението бе прието с гласовете на 130 народни представители, 84 бяха „против“ и нито един „въздържал се“. Иначе казано, бедна България ще купи F-16 и то на най-високата цена.

По време на дебатите в пленарна зала лидерът на АТАКА Волен Сидеров предложи България да не се ограничава само до преговори със САЩ, а да поиска оферти и от всички възможни държави. Ако все пак правителството се спре на американската оферта, самолетите да ни бъдат предоставени безплатно, поиска още националистът. Мотивът му е, че Вашингтон вече 13 години ползва четири военни бази у нас, без да плаща нито лев наем за тях. „От 2006 г. Съединените щати, не НАТО, подчертавам, правителствата на САЩ използват в България четири военни бази безплатно. Най-богатата държава в света използва четири бази в най-бедната държава в Европа безплатно. Това справедливо ли е?“, попита от парламентарната трибуна Сидеров.

Народополезното предложение на лидера на АТАКА обаче не срещна подкрепа от депутатите и беше отхвърлено със 156 гласа „въздържал се“ и 40 „против“ (виж стр. 4-5). Подкрепа за постигането на по-добри условия по придобиване на нови изтребители Сидеров получи само от 15 народни представители. По този начин мнозинството от „уж“ много загрижените за по-добрия живот на българите депутати предрешиха избора на нов самолет и харча на над 1.8 млрд. лв. народна пара.

Честито!