|

Ако има консервативна коалиция, Волен трябва да е водач на евролистата

Българите искат отмяна на санкциите срещу Русия, АТАКА печели и голяма част от русофилския вот, анализира „Сова Харис“

В предишния брой на в. „Атака“ ви представихме част от социологическото проучване на електоралните нагласи, направено от „Сова Харис“. От него стана ясно, че АТАКА и сама може да прескочи изборния праг за Европарламент. Коалиционните й партньори в Обединени патриоти НФСБ и ВМРО дори и заедно не могат да съберат електорална подкрепа, колкото има АТАКА самостоятелно.

От проучването, проведено по метода face-to-face сред 985 респонденти, става ясно още, че партията на Сидеров събира доверието на 1,7 на сто от гласоподавателите при 100% избирателна активност. При очаквана активност от 40% на евровота през май това означава, че АТАКА ще получи над 5 на сто подкрепа, което я доближава до самостоятелен евромандат. „При очертаващото се отцепване на АТАКА от НФСБ и ВМРО гласовете на поддръжниците на Обединените патриоти ще се разделят почти поравно с леко преимущество за партията на Волен Сидеров. Трябва да имаме предвид и факта, че твърдото ядро на атакистите е по-голямо. Очаква се и партията да придобие международна легитимация в патриотичния сектор благодарение на сътрудничеството й с партията на Николай Бареков и да привлече русофилски вот, което повишава шансовете за преодоляване на изборната бариера“, анализират от „Сова Харис“.

Сега ще разгледаме по-детайлно отговорите на анкетираните. На въпрос „Кой е най-подходящ за водач на листата на консервативната коалиция за евродепутати“ респондентите категорично посочват Волен Сидеров (14,3%). След него е председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки с 14% от изказалите мнение, а Николай Бареков е далеч зад тях, като събира само 5 на сто одобрение.

По темата за русофилските нагласи АТАКА е втора в допитването с 32%, а БСП изненадващо заема първата позиция с близо 55 на сто. По същата тема, но в личен план Сидеров събира 28% от общественото мнение.

Според запитаните основни каузи, които трябва да защитават бъдещите евродепутати, са да се защитават интересите на България и нейната независимост (11,7%), повишаване стандарта на живот на българите (8,3%), борба срещу закона на Макрон за българските превозвачи (7,4%), правата на българите в ЕС (5,3%) и подобряване икономиката на страната (4,7%).

На въпрос – какво трябва да отстояват родните евродепутати, респондентите поставят на първо място отмяна на санкциите срещу Русия (38,5%), а само 4 на сто се обявяват „за“ удължаване на санкционния режим.

По горещата тема за това – какви самолети трябва да купим за бойната ни авиация, САЩ и Русия са с изравнени позиции 21,9 към 21,1 на сто от анкетираните.