|

АТАКА предложи по-нисък праг за избор на евродепутати

ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и НФСБ го отхвърлиха

Парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс късно вечерта в четвъртък. Най-основните моменти бяха въвеждането на машинното гласуване, преференциалният вот, избирането на нов състав на Централната избирателна комисия, номерата на партиите в бюлетините, отпадане прага за евромандат и други.

Машинно гласуване

На евроизборите през май ще бъдат въведени 3000 машини за гласуване, а за местните избори през есента вече трябва да бъдат 6000, решиха депутатите. От 2019 г. пък всички избори ще се провеждат само машинно, но само на територията на страната. Изискването няма да важи за подвижните секции, тези с под 300 избиратели и урните в чужбина.

Припомняме, че въвеждането на машинно гласуване е кауза на АТАКА от много години. От партията на Сидеров са защитници на този вид вот, защото по този начин ще се ограничи възможността за фалшификации на изборните протоколи и оттам – изкривяване на окончателните резултати.

По темата за  преференциите

в бюлетините промените са съществени, но пък са по-честни спрямо кандидатите и се предотвратява възможността за феномени тип 15/15, които наблюдаваме последните години. Още повече, защитата вече е двойна, което я обвързва и с номерата в бюлетините.

За да бъде изместен по-преден кандидат, вече ще е необходимо да бъдат събрани преференции, необходими за спечелването на един мандат без значение от вида избори.

Отделно, номерата на партиите в бюлетините ще бъдат от 1 до 100, а тези на преференциите ще започват от 101.

ЦИК

Нов състав на Централната избирателна комисия на този етап няма да бъде избиран. Остава текущият поне до изборите за Европейски парламент на 26 май т.г. Това решиха народните представители по предложението на БСП за избор на ново ръководство на избирателната комисия.

Въвеждане на естествен праг за евромандат

Предложението на Волен Сидеров и депутати от АТАКА за отпадането на изкуствения праг от 5.88% за произвеждането на евромандат беше отхвърлено от ГЕРБ, БСП, ДПС и – странно, но факт – от коалиционните партньори от НФСБ и ВМРО. Последните две формации имаха пряка изгода това предложение да бъде прието, защото по този начин имаха по-реална възможност дори и самостоятелно да вкарат депутат в Европарламента.

Какво имаме предвид – Сидеров и неговите депутати настояха страната ни да спази европейския регламент, който е категоричен, че изборният праг не може да бъде повече от 5%. В момента България нарушава това правило на Съюза, като е заложен изкуствен праг от 5,88%. В мотивите си от партията на Сидеров посочиха, че „в момента Изборният кодекс противоречи на европейското законодателство и по-специално на Член 2А от Акта от 20 септември 1976 г. за избирането на представители в Европейския парламент чрез всеобщи преки избори“. Съгласно него държавите членки могат да определят изборен праг, но този праг не може да надвишава 5%. От АТАКА бяха категорични, че „действащият ефективен праг от 5.88% е в директно противоречие със законодателството на ЕС“. Затова те предложиха да бъде въведен естествен праг от 3% за възпроизвеждане на един мандат за Европейски парламент.

Въвеждането на електронно гласуване

на този етап се отлага и то ще бъде въведено експериментално при избори след 2020 г. Припомняме, че партия АТАКА е противник на този вариант за произвеждане на каквито и да било избори, защото възможността за фалшификации е огромна. В това число влизат контролираният и корпоративният вот, тъй като в определени малцинствени групи или предприятия у нас могат да бъдат събрани лични карти на стотици гласоподаватели и някой с компютър пред себе си да гласува вместо всички. Отделно са възможни и хакерски атаки и други варианти за манипулации.

Видеонаблюдение в секциите

няма да има. Няма да се огласяват и социологически проучвания в деня за размисъл и деня на вота, както е досега.

 

 

Партията на сидеров спря ДПС за агитацията на майчин език

Удържахме малкият брой секции извън ЕС и уседналостта да останат, както са досега, посочи Павел Шопов

Считам, че доста от нещата, които се приемат, са за по-добро и в насоката, в която АТАКА отдавна се бори. Това каза в кулоарите на Народното събрание депутатът от Обединени патриоти Павел Шопов във връзка с разискванията за промени в Изборния кодекс в четвъртък.

Той коментира, че ДПС пак са опитали да прокарат старата мечта на движението за агитация на майчин език, но с гласовете на АТАКА този им мерак е бил спрян отново.

„Успяхме да се противопоставим. Друг успех в тази насока е, че се удържа броят на секциите извън Европейския съюз на 35, както беше досега. Но тук ДПС хвърли огромни усилия и направи невероятни пазарлъци с БСП и с ГЕРБ да се пробие това правило. Остана си и уседналостта такава, за каквато сме се борили ние – 6 месеца“, допълни Шопов от АТАКА.

Той изрази съжаление, че не мина съвсем основателното и добре премислено предложение от партията на Сидеров за свалянето на прага за евровота. „Според изискванията в Европейския съюз прагът не може да надхвърля 5%. Сега той е 5,8%. Но явно няма политическа воля в Народното събрание в този му състав да бъдат доведени нещата дотам, където им е мястото и да се стигне до един справедлив праг. Защото от Европейския съюз е прието като справедлив праг да бъде числото 5%“, заяви в заключение депутатът от АТАКА Павел Шопов.