|

България откупи ценен портрет на Батенберг

Портретът на княз Александър I Батенберг е в резбована дървена рамка с позлатена корона. Платното е с размери 157 на 100 см и е рисувано с маслени бои

На търг бяха купени и дарове от обявяването му за княз

Българската държава откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на първия ни княз Александър I Батенберг. Културното наследство беше обявено на търг, организиран от аукционна къща във Виена.

„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория“, коментира след приключването на наддаването министърът на културата Боил Банов. Той отбеляза, че е било важно да придобием тези ценности за българската държавност, но и това да стане на разумна цена.

Портретът на княз Александър I Батенберг е в резбована дървена рамка с позлатена корона. Платното е с размери 157 на 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Началната му цена беше между 12 и 15 хиляди евро.

В аукциона участваваха и княжески регалии и дарове за възкачването на Александър I Батенберг на българския престол. Сред тях е овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписът „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 на 48 см. Началната му цена беше между 3000 и 4000 евро.

Колекцията включва още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на Берковица. Той е с размери 43.5 на 35.5 см и тежи 1450 г. В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена беше между 600 и 1000 евро.

Обявен за продан бе и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано: „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“ Подносът е с размери 76 на 48 см и началната цена между 200 и 400 евро.

Сребърен поднос филигран с гравирано посвещение „На княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица”. Той е с размери 43.5 на 35.5 см

Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението от турско робство. Той управлява от 26 юни 1879 г. до 26 август 1886 г., когато е свален от преврата на русофилите. По време на неговото управление се прокламира и извоюва Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885 г. След смъртта му Александър I Батенберг е погребан в мавзолей в центъра на столицата.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането му от Великото Народно събрание за княз на България.