|

България ще участва в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай

Министър Караниколов се срещна с Н. Пр. Рийм Ал Хашими, държавен министър по международното сътрудничество и генерален директор на EXPO 2020

Участието на страната ни в Световното изложение ЕКСПО 2020 в Дубай ще даде възможност на българските производители и износители за реализиране на продукцията им на международни пазари. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на среща с Н. Пр. Рийм Ал Хашими, държавен министър по международното сътрудничество и генерален директор на EXPO 2020. Икономическият министър подписа Договор за участие на България в EXPO 2020 с г-н Наджиб Ал Али, изпълнителен директор на предстоящото догодина в Дубай изложение.

„Избрахме да разработим българския щанд и цялостен образ в рамките на подтема „Мобилност“, в която смятаме, че понастоящем България най-добре се вписва, отчитайки нашето стратегическо географско положение, от гледна точка на транспортни коридори, достъп до пазари и културни влияния, както и утвърждаването през последните години на България като страна с висок технологичен капацитет“, каза икономическият министър след подписване на договора. Г-жа Рийм Ал Хашими приветства българската делегация, изразявайки благодарност за потвърденото участие на България в EXPO 2020. Тя подчерта, че изложението дава много добра възможност за популяризиране на страните участнички, имайки предвид очаквания посетителски интерес.

 

 

Министър Караниколов беше на двудневно посещение в ОАЕ, където посети националния щанд на България на Специализирания международен панаир за ХВП

Над 30 български компании участваха в международния панаир GULFOOD 2019

Министър Караниколов беше на двудневно посещение в Обединените арабски емирства, където посети националния щанд на България на Специализирания международен панаир за хранително-вкусова промишленост GULFOOD 2019, който се проведе в Дубай Уърлд Трейд Сентър.

Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия към Министерството на икономиката организира щанда, на който над 30 български компании представят богата гама хранителни продукти и напитки – млечни и месни продукти, замразени плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови консерви, захарни и сладкарски изделия, биологични продукти и др.

„Работим активно за насърчаване на българския износ към трети страни. Доказателство за това е и подкрепата ни за тези фирми износители от хранително-вкусовата промишленост, които участват на GULFOOD 2019”, изтъкна министърът на икономиката. Караниколов посочи, че участието на българските компании в панаири и изложения е възможност страните в региона да се запознаят с качествените български продукти, както и да разширим гамата от изнасяните за Емирствата стоки.

По време на официалната си визита в ОАЕ икономическият министър проведе среща и с Н. Пр. Султан бин Саед Ал Мансури, министър на икономиката. На срещата и двете страни заявиха задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. „Убедени сме, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни и важни и за двете страни области в сферата на взаимната търговия, инвестициите, туризма и селското стопанство”, посочи Караниколов.

 

 

Капацитетът за иновации на българските компании се е подобрил след присъединяването на България към ЕС, но въпреки това МСП срещат редица препятствия да станат иновативни, посочи Лъчезар Борисов

Предвидени са над 1,4 млрд. евро за развитието на иновациите

За периода 2014-2020 г. за развитието на иновациите съгласно Иновационна стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) са предвидени 1,415 млрд. евро в четири приоритетни области, в които България разполага с икономически, научен и технически капацитет за интелигентна специализация. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на събитие, свързано с проект „Подкрепа за растежа и управлението в регионите, чието развитие изостава“, организирано от Министерството на икономиката с подкрепата на Съвместния изследователски център (JRC) към ЕК.

По думите на Борисов капацитетът за иновации на българските компании се е подобрил след присъединяването на България към ЕС, но въпреки това МСП срещат редица препятствия да станат иновативни. В тази връзка той изтъкна, че основна цел в политиката на МИ е да създаде модели за преодоляването на тези пречки, като се даде възможност на повече фирми да станат иноватори и да са по-активно ангажирани в разработката на нови продукти и процеси.

Той подчерта, че България плавно достига основната стратегическа цел на ИСИС до 2020 г., а именно да премине от групата на “скромните иноватори” в групата на “умерените иноватори”, като към края на 2017 г. страната ни е достигнала иновационно представяне от 48% от средното за ЕС, при 40% през 2014 г. „В момента има неравномерно развитие на българските райони, като доминираща роля има Югозападният район, в който попада София. Приносът на Югозападния район в националния БВП (41,5%) е почти изравнен с приноса на останалите пет района, взети заедно“, поясни той.    И допълни, че устойчивото развитие на иновационната екосистема в страната изисква усилия и проучвания на нови форми на екосистеми във всеки от шестте ни региона.