|

Волен Сидеров пред БНТ: Предлагам депутатите да не получават нито лев, ако не ходят на работа

Всеки е избран да защитава интересите на избирателите си, извън НС не може да стане

Даниел Михайлов

 

- След Коалиционния съвет заявихте, че ще докажете, че парламентаризмът няма алтернатива. Проблем обаче остава кворумът. Как ще работи парламентът, след като опозицията продължава да не влиза в зала?

- Излизането на БСП от зала е всъщност отказ от парламентаризма. Всеки е избран там – и опозиция, и управляваща коалиция, да представлява избирателите си, да защитава позициите си. Това няма как да стане извън парламента. Кворумът ще бъде осигурен. Говорихме по този въпрос. Даже за това – да се прекратят пътувания, които обикновено депутатите имат в международни организации. Смятам, че тези организации ще проявят разбиране. И друго, което споменах, може би пък парламентът да заработи по-делово, защото много често опозицията, разбира се, това е нейната игра, прави така, че вкарва едни дебати, които са извън същината на темата, протака се приемането на определени поправки и закони. А сега ще върви може би по-стегнато работата и ще се види, че със или без опозицията може да се приемат важни неща за България.

- Има един въпрос, който от няколко дни циркулира, наши зрители го задават – какво се случва с парите на депутатите от БСП. Те, след като не влизат в зала, получават ли заплати?

- При г-жа Караянчева имахме събиране и аз предложих, а и други колеги от нашата група са на това мнение, да се поправи правилникът така, че да не се получават никакви пари, когато не присъстваш – нито една трета, нито представителни, защото те продължават да си ги получават. Това не са малко пари, може би над 2 хиляди лева.

- Тоест, тях ги няма в зала, но заплатата си върви.

- Не, една трета от заплатата плюс тези, но пак получават много сериозни пари, за които много българи могат само да мечтаят. Не е коректно, не е честно, защото всеки ще се съгласи, че когато не работиш, не трябва да получаваш заплата. Така че ако ГЕРБ приеме тези предложения, те бяха малко в размисъл, но мисля, че трябва да се приеме и да стане ясно, че когато не присъстват депутатите от БСП или която и да е група, просто няма да получават пари.

- Важният въпрос за осигуряване на кворума е депутатите от цялата управляваща коалиция да са налични. Как вие като председател на парламентарна група ще гарантирате, че депутатите от Обединени патриоти са в зала и парламентът ще продължи да бъде работеща система?

- Имахме група и ясно казах, че Коалиционният съвет се е занимавал с тази тема и сега е важно, и се надявам на всеки един колега от групата от различните партии да си направи сметката и да прецени кое му е по-важно – дали планирано вече пътуване, или поддържането на кворума и стабилността на управляващата коалиция. Ние сме на едно мнение и трите партии, че каквото и да протече около евроизборите, то ние трябва да удържим мандата, защото сме подписали споразумение за управленски мандат 4 години. Нека г-н Борисов веднъж да си изкара мандата до края. И да се завършат заявените намерения, свързани с доходи, с икономически ръст, защото сега сме на средата. Този срок трябва да бъде осигурен. Аз мисля, че сме на едно мнение, въпреки останалите ни различия. И това вече задължава всеки един депутат да прояви съвест, да бъде на мястото си, да идва навреме, да стои в залата и т.н.

- По отношение на управленската програма на Коалиционния съвет взехте решение всеки министър да бъде изслушан в парламента. Притеснява ли ви нещо в изпълнението на тази програма от страна на Министерския съвет?

- Не е толкова до притеснение, колкото до публичност и прозрачност. Вие сам знаете, че в парламента всеки, който пожелае, може да влезе. В Министерския съвет, в министерствата е тихо като в храм. Там медиите влизат по специален режим. Тоест там, където е истинската, изпълнителната власт, защото там се разпределят парите, там се разпределят обществени поръчки, там се взимат административни решения, фактически прилагането на законите и движението на финансите, е в министерствата. Тези министерства трябва да са по на показ и да се отчитат, да бъдат изслушвани в парламента, да се задават въпроси, да видим как върви работата. Това е всичко. Аз мисля, че това е логично и досега не е правено толкова интензивно.

- Това изслушване ще бъде извън парламентарния контрол в петък?

- Да, извън контрола. Има го като процедура. Всеки един министър може да бъде изслушан и да видим къде и как вървят нещата. Защото понякога се къса връзката между изпълнителна и законодателна власт. И чак като се случи нещо, тогава разбираме, че този министър нещо не си е свършил работата или пък нещо не е наред. Така че по-добре е да са на показ и всяка седмица да имаме и поглед върху това как върви работата.

- Горещата тема в последните дни – промените в Изборния кодекс. Защо се налага приетите миналата седмица промени през тази да бъдат променяни наново?

- Вдигна се голям шум. Аз не мисля, че това с преференциите е най-важният въпрос. Това е технически въпрос, но се вдигна голям шум от страна на БСП. Истеризираха много, обявиха го за край на демокрацията. Създадоха напрежение, че се е случило нещо много фатално и страшно, което не е така. При това положение ГЕРБ, знаете, че и лидерът на ГЕРБ – Борисов, винаги има този рефлекс, когато нещо предизвика бурна обществена реакция или политическа реакция, да го преосмисли.

- Доста иронично ДПС коментираха това решение.

- Имат право да го коментират. Но в крайна сметка, ако си направил нещо и се окаже, че не е работещо или неправилно, може да го поправиш. Това сега ще стане или чрез ветото на президента плюс пак процедура.

- Има ли достатъчно време?

- Мисля, че при ускорено действие може да се направи и да се успокоят тези, които казаха, че „демокрацията е заклана“. Тя не е заклана, жива и здрава е, така че всичко ще е наред. Не това е най-важното. Аз даже имам една идея, която е творческа – би могло да се направи така, че всяка партия да си определя процента преференции. Някоя партия може да иска преференции, друга не. Но това е един по-сложен въпрос, който изисква пак обсъждане. Явно, че с тази тема се играе на полето права на човека. Дори чух омбудсмана Мая Манолова да говори, че били отнети права. Не, правата на гражданите са заложени в Конституцията. Там не пише, че трябва да гласуват с преференции. Там пише, че имаш право да гласуваш и да бъдеш избиран. Но така или иначе, явно това вълнува политици, граждани, организации, ще бъде възстановена възможността, така да се каже, да се пренарежда листата на партиите.

Искам да отворя скоба и да кажа, че тези нападки срещу партиите не са обществено полезни. Чуваме непрекъснато как партиите са лоши. Извинявайте, дайте тогава предложение какво да направим, какъв тип общество.

- Антисистемно.

- 1922 г. при Мусолини – корпоративна държава – няма партии, да, синдикати, гилдии. 1934 г. в България Кимон Георгиев го въвежда също – преврат, забраняват партиите – корпоративна държава от фашистки тип. Ако това се иска, да се каже ясно. И сега, в момента, всеки, който има обществено доверие, може да направи инициативен комитет, да се яви на избори, каквито и да са те, или пък съвсем индивидуално да се яви като независим кандидат. Е, трябва да събере необходимите гласове. Така че не са отнети права на гражданите по никакъв начин, дори да са чисто партийни листите.

- А отношението на Корнелия Нинова и думите й, че това е частична победа за БСП. Така ли изглежда в очите на Обединените патриоти отстъплението на ГЕРБ?

- Това малко ми прилича на детска игра. Едно време в махалата имахме два отбора, които се пердашехме и си обявявахме победите. Та и тук сега – победа, частична победа. Какво значи това? Това сега състезание ли е? Аз мисля, че политиката е нещо, в което трябва да вършиш реални неща и да има реален резултат. Да отбелязваш победа – ето ние сега им натрихме носа. Това е малко инфантилно, но явно така го разбира г-жа Корнелия Нинова и така го обявява. Вероятно за да зарадва своите последователи. Но аз мисля, че те са зрели хора и разбират, че с игра напук и с влизане-излизане не става. ГЕРБ го правиха 2013 г. това излизане от парламента, разбраха, че е грешка, и я поправиха. Даже от ЕНП им казаха – не го правете, защото вие извън парламента нямате начина, по който да изразявате вашата позиция. И те се върнаха.

Така че вероятно и БСП ще осмислят, доколкото знам, при тях някои от депутатите не са приели с ентусиазъм тази идея. Ще видим колко ще издържат. Но ние, така или иначе, сме готови да работим и в тяхно отсъствие.

- Вчера говорих с председателя на правната комисия Данаил Кирилов, който тук сподели идеята за това ГЕРБ да върнат обсъжданията за това изборите да станат изцяло мажоритарни. Бихте ли подкрепили подобна идея?

- Ако от лична гледна точка говоря, аз нямам проблем с мажоритарното избиране. Въпросът е друг – при чисто мажоритарната система, която в Европа я има само във Франция, там партии, които не са в мейнстрийма, изпадат. Защото по мажоритарен избор всички се обединяват около познатите лица. Даже там наблюдавахме обединение между леви и десни срещу Жан-Мари льо Пен, когато той беше отишъл на балотаж с Жак Ширак. Тогава имаше призив – по-добре мошеник, защото срещу Ширак имаше редица дела, отколкото фашист. И тогава партии, които иначе при пропорционална система, Националният фронт примерно давам го този пример, защото във Франция има мажоритарна система, Националният фронт не влиза или има 1-2-ма в парламента. Иначе взимат 20%, т.е. получава се дисбаланс между реално одобрение на една партия и нейното присъствие в парламента. В Европарламента те вкарват най-много от всички партии във Франция, във френския парламент ги няма. Така че мажоритарната система не е лекът, който да оправи всички въпроси.

1990 година парламентът беше избран наполовина мажоритарно, наполовина пропорционално. 2009 г. имаше мажоритарен елемент. Какво се получи? Партията, която тогава беше на вълната – ГЕРБ, обра всички мажоритарни места, без дори да ги познават хората. Тоест има и една измамност, че когато е мажоритарно, то тогава ще бъде по-демократично. Как да си представим един 240-членен парламент, чисто мажоритарен, какво мнозинство ще състави? Как ще се управлява? Всеки един има много повече възможности вече за, така да ги кажем, игри, отколкото сега. Но тази идея си върви и се представя като много демократична. Аз мисля, че истинската дискусия по нея не е проведена така, както сега го казвам, с примери, с посочване на това – какво ще стане наистина. А не с общ войскови патос – дайте мажоритарно да избираме личности. Е, и сега не избираме хора от картонени изрезки, личности са пак.

- Решихте ли как ще се явите на изборите – заедно, поотделно?

- Още нямаме това решение. Аз месеци наред настоявах да го решим, поставях темата много настойчиво. Накрая се отказах.

- Обвиняват ви, че не присъствате на тези общи събирания на патриотите.

- Не е вярно. Имало е един или два случая, в които имаше разминаване, но не е да не присъствам. Просто нямаше желание у моите колеги партньори да говорят по този въпрос. Казаха – сега не е време, по-късно, ще го обсъдим. А сега, изглежда, дойде времето, в което дори номинираха вече водачи, но на коя евролиста, не е ясно – обща или на всяка партия.

- Това е въпросът. Валери Симеонов водач на обща листа, може ли да се случи това?

- На мен това ми прилича на заявка. НФСБ и ВМРО обявиха номинация за водач, без да е ясно дали ще има обща листа. Това ми прилича на заявка, че двете партии косвено казват – ние ще бъдем отделно, няма да бъдем в обща коалиция с АТАКА. Имат право на това, просто ние нямаме подписано споразумение за явяване на евроизбори. Но за мен е важно, мисля, че колегите ми се съгласиха вчера – Каракачанов бяха и Ячев на този съвет, че както и да се явим, ние трябва ясно да кажем на обществото – това не се отразява на продължителността на мандата.

- Вие оставате в управлението.

- Да, управлението трябва да се завърши, защото има работа за вършене.

- Николай Бареков обяви тази седмица, че се отказва от Европарламента. Миналата година обаче дадохте една обща заявка за четирима евродепутати. Означава ли това край на евентуалната ви обща работа?

- Аз не съм заявявал, че с Бареков или партията му ще правим коалиция. Имахме сътрудничество по линия на Алианса на консерваторите, където АТАКА е кандидат-член като партия. А самият Бареков какви намерения има, това е абсолютно негово право и негово желание.

- Тоест коалиция между „България без цензура“ и АТАКА не може да има?

- Тя се казва „Презареди България“ сега. Но нито сме говорили, нито сме поставяли въпроса. За да поставя въпрос за коалиция извън Обединени патриоти, би трябвало да направя партиен форум. И смятам да го направя през март, на който нашето ръководство и активистите ни да си кажат мнението. Но преди всичко аз съм коректен. В една съществуваща коалиция, докато съм там и докато не сме обявили, че ще се явяваме поотделно, не е коректно да гледаш на други страни. Просто не е колегиално. Така че първо трябва да решим въпроса как ще се явим. И културно, разбира се, да го кажем, без никакви конфликти, без нападки помежду си, ако решим да играем поотделно, да го направим.

- Имате ли срок за това решение, защото изборите идват?

- Няма поставен срок. То времето си слага срок, така че времето лети, както се пее в една популярна песничка. И ще трябва да се каже. Аз съм на линия, аз съм готов, както се казва, преминал съм през различни варианти. В крайна сметка АТАКА си е АТАКА!

 

Участие на лидера на АТАКА Волен Сидеров в предаването „Сутрешен блок” на БНТ, 20 февруари 2019 г.