|

Гебрев не е отровен с „Новичок“. Кой и защо създаде истерията?

Заключението на медицинската експертиза е, че Гебрев се е натровил с пестицид, който се е съдържал в салатата му.

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен както Скрипал. След две независими една от друга медицински експертизи в кръвта и урината му не са открити следи от т. нар. „Новичок“.

Пробите са дадени на частна финландска лаборатория, както и на български медици, изготвили съдебномедицинска експертиза. Това стана ясно от изнесената от главния прокурор Сотир Цацаров информация по случая. Той, заедно с посланичката на Великобритания Ема Хопкинс, се срещна с премиера Бойко Борисов в Министерския съвета в понеделник. В разговора участваха и вътрешният министър Младен Маринов, както и шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Спешната среща се състоя заради появила се информация, че един от предполагаемите участници в покушението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал е участвал и в отравянето на Гебрев през 2015 г.

Първоначалното разследване е установило, че след вечеря с полски партньори в ресторанта на столичен хотел на 28 април 2015 г. Гебрев е бил откаран във ВМА със симптоми на хранително отравяне. На сутринта и изпълнителният директор на предприятието „Емко“ е бил приет в „Токуда“, след което преместен в „Пирогов“. Три дни по-късно и синът на Гебрев е бил откаран в Медицинска академия. Тримата са били със симптоми на отравяне, разказа Цацаров.

Хлорпирифос е веществото, открито от разследващите в салатата от рукола, която Гебрев е консумирал в ресторанта. Този пестицид се води органофосфорен инсектицид за борба срещу вредители по лозя, овощни, технически и житни култури. Веществото е силно токсично.

Разследването е стигнало и до земеделския производител, произвел руколата, а съдържанието на веществото е било в минимално количество. Разследването тогава е прекратено, след като не е била открита отровата.

Било е подновено след писмо на самия Гебрев до Цацаров от 11 октомври миналата година. В него бизнесменът моли за подновяване на разследването, защото смята, че е бил отровен като Скрипал с отрова от семейството на „Новичок“.

В понеделник Цацаров поясни, че е докладвал на премиера, бил е създаден съвместен екип с МВР и ДАНС, информирани са британските власти, както и партньорските служби. Извършени са 13 разпита на свидетели.

Самият Гебрев признава и нещо, което до този момент не е известно на нашите разследващи, а именно, че със съдействието на ВМА през юни 2016 г. е дал кръв и урина за финландска частна лаборатория. Финландците правят заключението, че в урината се съдържа фосфоро-органично съединение, но не се съдържат химически бойни вещества, забранени от конвенцията, каквото е въпросният „Новичок“, разкри още главният прокурор.

Всички данни и документи от изследванията са представени на британските власти след получаване на европейската заповед за разследване през декември 2018 г., както и писмо от наша страна с готовност за сътрудничество.

Тук сме длъжни да зададем няколко въпроса:

1. Защо, след като е установено от две независими едно от друго изследвания (на частна финландска лаборатория и на нашите медици, изготвили българската съдебномедицинска експертиза), че Гебрев не е натровен с новичок, а с пестициди, се прави връзка със случая „Скрипал”, където евентуално е използвано забранено отровно вещество?

2. Защо британският посланик Ема Хопкинс влиза в ролята на следовател и въвлича премиера Бойко Борисов в същата роля?

3. Защо се прави връзка между Гебрев и евентуални руски бизнес интереси към „Дунарит“, след като през април 2015 г., когато се е натровил с въпросната салата, не е имал бизнес отношения с „Дунарит“?

4. Защо се ангажира огромен държавен ресурс в лицето на служби, комисии към НС и т.н. с една битова история, която трябва да бъде обект на разследване от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите, а не от страна на ДАНС?