|

Икономическият министър: 200 млн. инвестиции за миналата година

Около 200 милиона инвестиции има само за миналата година. Разкрити са 3200 работни места. Това каза икономическият министър Емил Караниколов в предаването „Беновска пита” на Канал 3. И продължи: „Как започна тази година? Във Враца инвестиция за 22 милиона. Очаква се там да бъдат открити 1000 работни места. В Димитровград отваряме отново производство, износ, това е изключително важното. Но ние си затваряме очите за хубавите неща. Ние ще доведем инвеститори, които могат да плащат заплати и да са конкуренция с други инвеститори, за да увеличават доходите”, категоричен бе Емил Караниколов.

Той подчерта, че навсякъде се търсят хора. Но фирмите трудно могат да задържат кадрите си със заплати от 500-600 лева, при положение че доходите се вдигат. В момента минималната заплата е 560. „Бизнесът ни упреква и казва: защо вдигнахте минималната работна заплата, без да го съгласувате с нас, а само примерно със синдикалните организации. Програмата на правителството е ясна – до 2021 година минималната работна заплата трябва да е 650 лева. Ние имаме ангажимент към бизнеса, но имаме ангажимент към работниците, които искат да им се увеличават заплатите”, обясни Караниколов. И допълни: „Държавата реално в сектора, където се плащат заплати, има около 30%. 70% работодател в държавата е бизнесът, на който сме му благодарни за това, което прави. Държавата може да увеличава заплатите и го прави в бюджетната сфера, но държавата няма друг лост, освен да увеличава минималната работна заплата, което и направихме, но това е наше задължение”.

Сега инвестициите са в реалния сектор, каза Емил Караниколов и попита защо това не се казва на конгреса на БСП, а се изтъква, че 2 или 4 компании са напуснали. „Защо не казаха, че миналата година се откриха заводи, защо дойдоха „Леони“, защо дойдоха „Язаки“, защо дойдоха двете производства за самолетни части, автомобилният сектор”, попита министърът.

 

Прогноза за 2019 г. – Българският износ може да надхвърли 57 млрд. лв.

Очакваме българският износ през 2019 г. да надхвърли 57 млрд. лв. Тази прогноза направи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на българо-японски бизнес форум. В събитието участие взеха и посланикът на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанбе, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков, и др. За участие във форума пристигна и японска бизнес делегация, ръководена от Сатоши Абе, генерален директор на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена.

„Днешното събитие е още една възможност да представим потенциала за инвестиции в България и да задълбочим контактите между нашите две страни“, каза Манолев. По думите му в последната година има сериозна активизация в двустранните ни икономически отношения. Участниците в срещата оцениха като много успешен бизнес форума, който се проведе в България през юни м. г. и в който участие взеха над 30 японски компании. „Организирането на ново бизнес събитие в кратък период показва, че има сериозен потенциал в икономическата сфера между нашите две страни и че България е атрактивна дестинация за инвестиции”, посочи Манолев.

Той акцентира на икономическите резултати, които страната ни постига – ръст на БВП над средния за ЕС, увеличение на експорта и сериозен интерес за навлизане на нови инвестиции. „Вярвам, че имаме голям потенциал не само за стартиране на повече общи проекти между българския и японския бизнес, но и за по-осезаемо присъствие на наши стоки на вашия пазар”, каза още Манолев.

Той проведе и двустранна среща със Сатоши Абе. Двамата се договориха за съвместно организиране на поне още един бизнес форум до края на годината и координирани усилия за повече съвместни проекти между бизнеса от двете страни. По време на срещата стана ясно още, че от японска страна се планира разширяване на присъствието в нашата страна.

 

10 млн. лв. ще се инвестират в завод край Пловдив

Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи сертификат за инвестиция клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на „Шпинер България“ ООД. Инвестицията е в размер 10 млн. лв. за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи, като за реализирането на проекта ще бъдат назначени 100 нови служители.

Инвестиционният проект предвижда строителство и оборудване на сграда за производство на машини с цифрово-програмно управление – металообработващи машини. Заводът ще се изгради върху собствен терен, който се намира в „Тракия Икономическа зона”. Компанията предвижда да завърши изцяло строителството през март 2019 г., а производствената дейност е планирано да стартира през април. Производството е предназначено както за българския пазар, така и за износ за Германия, Турция, Близкия изток, Южна и Северна Америка.

Компанията е избрала за местоположение на новите си производствени мощности България поради икономическата стабилност на страната и удобната локация от логистична гледна точка.

Проектът на „Шпинер България ООД” е един от седемнайсетте проекта във високотехнологични производства и услуги, които са сертифицирани по ЗНИ през 2018 г. Планираните инвестиции по тези проекти възлизат на 482.27 млн. лв. и се предвижда да бъдат разкрити 1968 нови работни места.

Министър Караниколов подчерта, че инвестициите в производството означават заетост, работна ръка, приходи и инвестиции в бъдеще за България.