|

Илиан Тодоров с покана за среща на високо равнище на регионите в ЕС

Тодоров ще участва в (RE)NEW Europe - Осма среща на високо равнище на градовете и регионите в ЕС, на 14-15 март в Букурещ

Губернаторът на Софийска област от квотата на АТАКА Илиан Тодоров е поканен да участва в (RE)NEW Europe – Осма среща на високо равнище на градовете и регионите в ЕС, на 14-15 март в Букурещ. Поканата е от името на Европейския комитет на регионите и Асамблеята на местните и регионални политици на изборна длъжност от ЕС.

Форумът ще обедини над 500 представители на местни и регионални власти от целия ЕС. На него ще бъдат обсъдени предложенията на градовете и регионите за бъдещето на ЕС.

Мероприятието ще бъде открито с речи на Антониу Гутереш – генерален секретар на ООН, и Жан-Клод Юнкер – председател на Европейската комисия. Участие ще вземат и Корина Крецу – еврокомисар по регионалната политика, и Франс Тимерман – заместник-председател на ЕК.

Участниците в Осмата среща на високо равнище в Букурещ ще приемат съвместна декларация, която ще бъде изпратена до членовете на Европейския съвет, който ще заседава в Сибиу на 9 май 2019 г.

 

 

Илиан Тодоров се срещна с посланика на Финландия Н.Пр. Пайви Блинникка

Софийска област и регион Хелзинки обсъждат двустранно сътрудничество

Областният управител Илиан Тодоров се срещна с посланика на Финландия Н.Пр. Пайви Блинникка. По време на срещата бяха обсъдени възможности за сключване на меморандум за сътрудничество между Хелзинкски регион и Софийска област. Тодоров представи възможностите за СПА и зимен туризъм, които областта предлага. Той предложи на посланик Блинникка сключване на меморандум, по силата на който ученици от Финландия да гостуват във вилата на Областна администрация в курорта „Боровец“ заедно с ученици от Софийска област.

Тодоров покани Н.Пр. Пайви Блинникка да посети места в Софийска област и да се запознае както с местните народни обичаи, така и с възможностите за инвестиции и туризъм.

Припомняме, че през 2018 г. Софийска област и регион Оулу – Финландия, обсъдиха възможностите за сключване на споразумение за сътрудничество, а губернаторът на регион Оулу  Паули Харю беше поканен да посети областта.

 

 

Молдовският посланик Н.Пр. Штефан Горда сподели пред Тодоров, че е впечатлен от Копривщица и възстановките на исторически събития, които се правят там

Молдовци ще черпят административен опит от Софийска област

Губернаторът Илиан Тодоров се срещна с посланика на Република Молдова Н.Пр. Штефан Горда. Тодоров запозна посланика с региона, със златодобива, индустриалните зони, възможностите за зимен, СПА и ловен туризъм. Той обърна внимание и на богатството от минерални извори в областта.

От своя страна Н.Пр. Штефан Горда сподели, че е впечатлен от Копривщица и възстановките на исторически събития, които се правят там.

По време на срещата беше обсъдена възможността да бъде подписан меморандум за сътрудничество в областта на икономиката, културата, спорта и туризма между Софийска област и Тараклийски район с главен град Тараклия – мястото, където живеят основно етнически българи.

Тодоров покани ученици от Молдова да почиват безплатно на вилата на Областна администрация в курорта „Боровец“.

Н.Пр. Штефан Горда изрази желание администрацията на регион от Молдова да посети и почерпи опит в административното управление и прилагането на добри практики от администрацията на Софийска област. В тази връзка се предвижда провеждането на кръгла маса, на която от администрацията на Софийска област ще споделят своите идеи, опит и практика в административния процес с молдовците.

Областният управител и молдовският посланик се разбраха да се работи в посока обмен на студенти между вузове от областта и Молдова, както и бизнес делегация от Софийска област да посети Тараклия. Обсъден беше и недостигът на работна ръка в областта и възможността по силата на Спогодбата за трудовата миграция с Молдова молдовски работници да работят в Софийска област.

 

Посланикът на Словения кани български ученици да посетят родината му

Губернаторът на Софийска област от квотата на АТАКА се срещна с посланика на Словения Н.Пр. Анжей Франгеш. По време на срещата Тодоров и Франгеш обсъдиха възможността да се проведе среща на кметовете на общините от Софийска област с кметове на общини в Словения с цел сключване на двустранни споразумения за сътрудничество в областта на икономиката, културата, туризма и спорта.

Тодоров покани ученици от Словения да гостуват на вилата на Областна администрация в курорта „Боровец“, а в отговор Н.Пр. Франгеш заяви, че ще се радва ученици от Софийска област също да гостуват безплатно в някой от словенските курорти.