|

Лидерът на АТАКА пред БНТ: Консервативните партии вече налагат дневния ред на Европа

Важно е с какви програми ще се явим и на евровота и какви хора ще изпратим в Брюксел, коментира Сидеров

Георги Любенов

 

- Дълго време ли ще казваме парламентарна група на Обединените патриоти, или му се вижда вече краят, г-н Сидеров?

- Не знам защо това стана основна тема последните седмици. Това ли е най-важното за българите? Но медиите пърхат, тичат в кулоарите на парламента, интересуват се кой с кого говорил, кой не е говорил. Не мисля, че това е най-важното. В рамките на управляващата коалиция няма проблеми, тоест имаме програма за управление, управлението върви.

Оттам-нататък – евроизбори и явяване на тях, съответно координация между трите партии, е отделна тема. Как точно ще се явим, не е ясно. Все повече се очертава, че няма да сме заедно. Преди месеци говорихме тук, в това студио, и ви цитирах Франсоа Вийон, за когото трябва да обяснявам на коалиционните партньори кой е, но сега има Гугъл, може да се види бързо. Цитирах тогава един стих от Вийон „Аз пък ще се справя сам“. Мога да го повторя. Преди няколко месеца беше този разговор тук, нещата не са толкова променени и няма никаква драма в това.

- Какво ви кара да бъдете и толкова ироничен, и толкова саркастичен? Защо наричате Цветанов Дьо Гол, защо така говорите на Каракачанов? Казвате най-достойният водач бил Валери Симеонов.

- Защо да не е? И Симеонов, и Каракачанов могат да водят листата, ако щете – и бате Харо може да я води. Кой ще води, кой няма да води – не е това важното. Важното е с какви послания, с каква позиция, с каква програма ще се излъчат евродепутатите. Дали от общата коалиция ОП, или от отделните партии, ако играем отделно. С какви програмни намерения. Като отидат там, какво ще правят, дали ще гласуват такива резолюции. От 15 до 17 януари са гласувани три резолюции, в които става дума за джендърско равенство, за равенство между половете, и само да ви цитирам последната от тези: „Резолюцията задължава ЕП да включи в бюджета на многогодишната финансова рамка проблемите и интересите на лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансполовете, интерсексуалните и куиър лицата и на лицата с всякаква полова идентичност“. Тази резолюция е гласувана от българските евродепутати и са били „за“ Пирински от БСП, Адемов от ГЕРБ, Емил Радев от ГЕРБ – тези отличници на ГЕРБ, които ги представиха. Не случайно казах, че Цветанов е голям политик, защото той ги представи като отличници. Тези отличници, а „въздържали се“ са Ангел Джамбазки, Петър Курумбашев, Момчил Неков, Ева Майдел от ГЕРБ, Андрей Новаков от ГЕРБ, Владимир Момчилов от ГЕРБ, тоест  „въздържал се“ в ЕП означава подкрепа. „Против“ е гласувал единствено Николай Бареков.

- Тоест вашите партньори ВМРО уж „въздържали се“, но косвено са подкрепили такава резолюция.

- Да, това е така. Какви възгледи ще развиват тези евродепутати? Някой може ли да се сети сега от българите кои са тези 17 човека в момента в ЕП, какви позиции са защитавали. Тези от ДПС са членове на АЛДЕ – Либералния алианс, той открито пропагандира еднополови бракове, истанбулски конвенции и пр. Социалистическият интернационал, чиито шеф е Станишев, също е „за“ това. Даже се скараха на БСП, че заявяват позиции против Истанбулската конвенция.

- Прочетох някаква хипотеза – добре, за да се успокои Сидеров, ще го сложим да води листата, пък другите да бъдат надолу. Хората, ако решат, с преференции да вдигнат нагоре Джамбазки.

- Никога и пред никого не съм заявявал желание да водя листи. Откъде изваждате такива намерения? Въобще не се е стигало до такъв разговор.

Само да довърша – ЕНП, ПЕС и АЛДЕ са едни и същи по отношение на джендърство, на това да влизат мигранти, да бъдат осигурявани и пр. Единствено групите на консерваторите, на Льо Пен, на Северната лига на Салвини, Партията на свободата на Щрахе, фламандските националисти, словашки, чешки, полски са против тази философия. Тези политически формации най-вероятно ще се кооперират в бъдещ парламент и ще бъдат новата сила. Може да бъдат и първа сила, може и втора – не знам, но те ще бъдат тези, които вече налагат дневния ред на Европа. Какво иска например Салвини, ярък политик, вицепремиер на Италия в момента. Той говори, че ще постави ясно въпроса санкциите срещу Русия да паднат. Ние какви евродепутати ще излъчим? В НДК чух Цветанов, че се хвали – 6-7-8 човека ще вкарат, все едно е футболен мач и ще вкарваш голове. Какви са тези хора? Те каква позиция ще заемат? Ще заемат ли проевропейската позиция – санкциите да паднат, Европа да си прави енергийните проекти, от които има нужда и които са й полезни. Още повече че има в момента идеална конюнктура, защото Тръмп каза – европейците не ме интересуват, американците са ме избрали, Европа ми е втори план. Това дава шанс на Европа да се еманципира. Виждаме един много сериозен ход, който става в момента – Франция и Германия си подават ръка, правят съюз, дори военен. Нещо, което беше нечувано, немислимо след Втората световна война. Германия не е самостоятелна държава, тя е на практика една федерална структура с окупационен, може да се каже, статут. Франция обаче е самостоятелна ядрена държава. Военен съюз между Франция и Германия означава, че ние влизаме в нова фаза на европейското развитие. Тази еманципация, за която аз говоря от години и която е нужна на Европа. Къде са нашите политици? Къде е нашият поглед? Къде е нашата философия, нашата стратегия? Няма я. Изброяваме бройки – тези ще вземат 6, тези 5, тези 3. Какви са те, какво е това? Вагонетки, щайги? Тези хора какви възгледи имат?

- Едно не може да ви се отрече. Когато сте правили анализ на движещите сили в Европа, общо взето, познавате и сте на прав път, защото видимите дефекти в момента в механизма на управление на ЕС се виждат. Вие за това не говорите от вчера. И ето сега идва критичен момент.

- Благодаря ви за това признание. Най-после Националната телевизия ме призна.

- Правите анализ на процесите в Европа – идва криза в Европа, идва криза на евролидерството, говорите кой колко ще вкара. Вие къде сте?

- Какво имате предвид? Партия АТАКА е вкарвала и трима, и двама евродепутати. АТАКА щеше да има евродепутат 2014 г., ако бяха приети тези поправки, които сега предлагам и които останаха в затъмнение, защото много по-интересно е дали си говорим с Валери Симеонов, или не. Това е по-интересно за медиите, а не това, което предлагам.

По европейски нормативи летвата за евроизборите може да бъде максимум 5%. Ние всъщност нарушаваме европейските норми, като правим праг от 5,8% и по този начин се орязва възможността по-малки партии да имат свое представителство. Предложил съм поправки в Изборния кодекс, които могат да регулират това. Сега очаквам подкрепа от по-малки партии, например „Воля“, извънпарламентарни партии от типа на „Глас народен“, „Възраждане“, които също са заели някаква територия, имат около процент. И всички формации, които имат интерес да не бъдат орязвани. Защото в момента, когато се вземат резултатите след изборния ден, се изчислява национална квота и след това малките партии се изключват. Техните гласове се преразпределят и отиват към големите. Това може да се регулира и трябва да се регулира.

- Има ли време за това нещо, или пак ще си остане бариерата от 5,8%?

- Имаме, ако българският Дьо Гол приеме. Защото, ако той приеме тези мои предложения и ГЕРБ ги гласува, защото там гласуват по нареждане, то може и да мине. Но обикновено не се обръща внимание на моите предложения. Да управляваш, означава твоите възгледи и идеи да се прилагат в политиката. Това, което АТАКА е предлагала и предлага, за съжаление продължава да не се реализира в политика. Ще запитате тогава защо сте в управляващата коалиция.

- Съвсем логично е. Това е моделът на Реформаторите. Видяхте тяхната съдба – половината във властта, половината в опозиция, а в момента никъде.

- Правят се такива анализи.

- АТАКА в опозиция ли сте? Във властта ли сте?

- Подкрепяме парламентарно със 7 души. При добрите години за АТАКА имах 23-ма депутати, сега 7, това е за сметка на другите две партии.

- Излезте в опозиция тогава.

- И това е възможно, ако границата на допустимото като компромиси бъде мината. Ако не беше корективът, и то главно на АТАКА за Истанбулската конвенция – яростна реакция, много бурна обществена реакция, Църквата скочи, ГЕРБ бяха готови да я приемат, коалиционните партньори – и те. Нещо така започнаха под сурдинка, че то ако с някакви редакционни поправки. И когато аз станах и казах ясно: Не, ще развалим управленската коалиция, ако това се приеме, тогава се стреснаха. Трябва ли винаги така да се поставят нещата? Трябва ли винаги да тропнеш по масата, трябва ли да заплашваш едва ли не, за да ти минат нещата?

За ямболската болница се боря от почти 2 години, която 35 години се строи. Голямо борене беше. Накрая, айде, добре, като благоволение едни 10-ина милиона ще се отделят. За какви ли не други неща се дават милиарди, не милиони. Сега нужно ли е да се дават близо 2 милиарда за изтребители?

- Радвам се, че тръгнахме по този път. Имате трибуната на Националната телевизия, за да поговорите за политики, стабилно ли е управлението, кои управленски политики не вървят, има ли в момента сбъркани управленски политики.

- Има добри постижения. Правителството всъщност няма добра медийна стратегия да представя постиженията си. Постиженията ги има, налице са, но не са достатъчни. Вие казвате: политики. Това означава преди всичко интензивно развитие на икономиката на България. Скоро чух, че премиерът се похвали с рекорден БВП, само че той не е достатъчен. Той не е достатъчен, защото в сравнение с други години е по-голям, но не е достатъчен за това – България да бъде средно европейска държава.

Трябва по-интензивно развитие, трябва рязък скок на БВП. Трябва рязко развитие на икономиката и българското производство. Не да купуваме шевни игли от Китай, а да ги произвеждаме тук. Това все още липсва в България. Защо? Защото отвън отново ни диктуват какво да се прави. Защо не подновим енергийните проекти? Орешарски ги спря, защо „Борисов 3“ не подеме тази тема отново?

- Нали се надяваме на „Турски поток“?

- „Турски поток“ е много бегъл компромис на това, което можеше да бъде „Южен поток“ за Европа.

- А не го ли разглеждате като сделка на държавата – взимаме F-16 и правим „Турски поток“, който е руски проект.

- F-16, които ще се произвеждат в Турция, може би? В цялата полемика пропуснаха този дребен факт. Там има завод за F-16, нищо чудно американците да поръчат производството. И ние ще купим освен американски малко турски самолети. Защо е нужно това? Защо не отидат част от тези пари за оборудване на една 50-хилядна армия, която да звънти, както се казва. За сухопътна техника и за установки, с които да си пазиш небето. Това е истинската защита. F-овете са най-скъпата и луксозна стока. Да не говорим, че всички подминаха моето предложение на американците да им се каже: „Вие 13 години ползвате 4 бази в бедна България без пари, защо не си платите сега? Аз ги изчислявам на 2,5 милиарда долара вашите такси за тези бази. Ако обичате, с един анекс към договора, които имаме от 2006 г., да сложим тази цена и тогава пък може да ни подарите няколко F-16 в рамките на тази сума.“ Защо трябва ние да вадим големи пари? Мен ще ме питат какво стана с пенсиите. Какво да отговоря – моят коалиционен партньор предпочита да купим F-ове. Очертава се, че вече ние имаме различия, които са фундаментални.

Ако отидем заедно на изборите, правя кампания и казвам: Аз и АТАКА ще се борим за падането на санкциите срещу Русия. Излиза колегата ми Симеонов и казва: НФСБ не е съгласна. Каква кампания правим тогава? Как ще приемат това хората и какво объркване ще настане? Не е ли по-добре тогава, вместо очакване на непрекъснати декларации за различие и разграничаване, всеки да си участва сам?

- Сега казвате: НФСБ са твърдо за НАТО. Вие харесвате Москва. Защо се събрахте преди две години?

- Не е така схематично. За участието в НАТО Тръмп започва да говори едва ли не за излизане и за преразглеждане на НАТО като пакт. Участието ни в НАТО не означава, че трябва да сме и послушни, и васални, и в същото време разоръжени. Откакто сме там, сме разоръжени. Преди това България беше силно въоръжена държава. Какво поискаха американците – да си нарежем установките, да нарежем самолетите. Те рязаха МИГ-ве, които са много добри машини. В същото време има в Аризона хиляди самолети, не ги режат, държат ги там, поправят ги, подаряват ги. На Индонезия подариха 24 броя, на Египет – 16 броя F-ве. Защо на Индонезия подаряваш, а на България – не? Нали сме партньори, нали сме братя по оръжие, обичаме се, уважаваме се?

- Пак ви връщам на тази тема. Трябва ли България да прави сделка – взимаме тези самолети, обаче американците няма да се противят за „Турски поток“?

- Платим ли ги тези самолети, после надявай се американците да кажат – да, правете с Русия енергийни проекти. Няма да го направят. Това е една друга голяма война, енергийна. Щатите я водят по всички фронтове. В никакъв случай такава сделка не може да бъде възможна за България.

- Казах, че сте много ироничен и саркастичен, и всички се радват, че имате и поетично и метафорично мислене, затова ли наричате Каракачанов „джъст ду ит“ (направи го – Б. р.) заради F-16?

- Не, това беше във връзка с циганска престъпност и едни намерения, изявени от ВМРО, че трябва да се направи това и онова. Той е силов вицепремиер, министър на отбраната, отговарящ и за вътрешните работи. Тоест има реално лостовете на изпълнителната власт. В министерствата се пишат законите и поправките. Заповядай, джъст ду ит! Защо трябва да се говори в условно наклонение? Той има реалната власт, аз нямам изпълнителна власт. В парламента не мога да променя нещо административно или да сложа отряди някъде, или полицаи където трябва. Нямам тази власт. Затова казах джъст ду ит.

- Добре, очертахте това, което предстои – може би с Марешки, може би с „Възраждане“.

- Би трябвало да подкрепят тези предложения, които искам в Изборния кодекс. Марешки обяви своята коалиция, с която явно ще се явява. Пожелавам му успех. Нищо чудно да работим заедно в бъдеще. Ние имаме общи виждания и по отношение сътрудничеството с Русия. Всъщност около 80% от българите са за падане на санкциите. В българския парламент сме 7 души от АТАКА,ако сложим „Воля“ – 10 човека, значи 17 от 240. Няма представителство на българските виждания. Повечето българи искат да има по-високи доходи и социална справедливост.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Денят започва с Георги Любенов”, излъчено по БНТ 1 на 26 януари 2019 г.