|

Министър Караниколов: Развитието на индустриалните зони е важно за успешното привличане на инвестиции

Караниколов се срещна с министъра на инвестициите и международното сътрудничество на Египет д-р Сахар Наср

Развитието на вече съществуващите индустриални зони и създаването на нови е много важен аспект за успешното насърчаване и привличане на инвестиции. България може да предложи макроикономическа и политическа стабилност, което е от първостепенно значение за всяка инвестиция. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с министъра на инвестициите и международното сътрудничество на Египет д-р Сахар Наср.

Караниколов подчерта, че през последната година е налице изключително активизиране на двустранните ни отношения и се надява, че всичко това ще доведе и до стартиране на конкретни проекти. „Уверен съм, че ще постигнем и нарастване на двустранната търговия, чието равнище не отговаря на възможностите на България и Египет“, допълни той.

Според него България би могла да изнася за Египет продукти на хранително-вкусовата промишленост, селскостопански продукти, електрическа и електронна апаратура, строителни материали и др.

Двете страни се обединиха в мненията си за организиране на съвместен бизнес съвет в най-кратки срокове, чрез който фирми от България и Египет ще имат възможност да се запознаят със съществуващия потенциал в различни икономически сектори.

 

 

Икономическият министър Караниколов изтъкна, че в Българската агенция за инвестиции са подадени 54 проекта за инвестиции на стойност 1,5 млрд. лв.

Тенденция. откриваме все повече заводи в северозапада

Тенденцията е за разкриване, а не за закриване на предприятия. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг в икономическото ведомство.

Той подчерта, че през последните месеци са направени доста крупни инвестиции в Северна България и даде пример със следните фирми: завод за самолетни части на френската група „Латекоер“ – проектът е на стойност 11 млн. евро, завод за автомобилни аксесоари на американската компания „Варок Лайтинг Системс“ на стойност 8 млн. лв., завод за производство на авточасти в България на германската компания „Фос Аутомотив“ на стойност 15 млн. евро, германската компания „Leoni“ в региона на Плевен с 32 млн. евро, производственото предприятие на „Мултивак България Продакшън“ – инвестицията е за над 36 млн. лв., „Одело Фарба Лайтинг Груп“ – инвестицията ще бъде в размер на 40.6 млн. евро, което включва изграждането на три завода и парк за поддоставчици, и др. Министър Караниколов изтъкна, че в Българската агенция за инвестиции са подадени 54 проекта за инвестиции на стойност 1,5 млрд. лв.

По време на пресконференцията икономическият министър увери, че отпуснатите 500 млн. лв. за язовирите ще бъдат разходвани публично, така както е по Закона за обществените поръчки и всички други закони. По негови думи до две седмици трябва да започне работа и държавното предприятие за стопанисване на язовирите.

 

 

Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова и г-жа Кейт Лоугън, посланик към Посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за България, разговаряха за засилване на търговското сътрудничество между двете държави

Активизираме търговското сътрудничество с Австралия

Австралийско-български бизнес съвет е основан от група българи в различни бизнес сфери с цел укрепване и задълбочаване на търговските връзки между България и Австралия. Това стана ясно по време на среща между зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова и г-жа Кейт Лоугън, посланик към Посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за България.

Тема на разговор бе и един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на търговската политика през първата половина на миналата година, когато бе приет мандат и започнаха преговорите по споразумения за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия. По думите на зам.-министър Иванова налице са предпоставки за разширяване на пазарните ниши в Австралия за българския износ на медикаменти, двигатели и електрически апарати, медицински инструменти, етерични масла, слънчогледови семена и др. „Страната ни също така отдава съществено значение на привличането на австралийски инвестиции и разнообразяването на тяхната отраслова структура в посока на производства с по-висока добавена стойност“, подчерта икономическият зам.-министър.

Двете страни изразиха сходството във вижданията за ползите от една отворена и предсказуема система на търговия, което ще създаде предпоставка за договаряне на амбициозни условия на взаимен достъп до пазарите на стоки, услуги и обществени поръчки, както и по отношение на другите обхванати от бъдещото споразумение въпроси.