|

Ориета Капони: Каракас не се подчинява на Вашингтон и затова искат да съборят Мадуро чрез Гуайдо

САЩ не ги интересува световният мир, демокрацията и още по-малко международното право, категорична е посланичката на Венецуела

Станислав Цанов

 

- Здравейте, посланик Капони! Какво се случва във Венецуела реално? Истина ли е това, което гледаме в световните медии?

- Здравейте и много ви благодаря, че за пореден път ми давате възможността да разкажа на българския народ и на вашите зрители какво наистина се случва във Венецуела. Много е важно, че мога да говоря за Венецуела, защото световните медии бълват единствено и само фалшиви новини. Ето защо аудиторията много често е заблудена и не знае какво се случва. В момента проблемът не е само Венецуела, проблемът е световният мир, защита на демокрацията и най-вече защита на международното право. САЩ многократно показват, че не ги интересува мирът в световен мащаб, не ги интересува демокрацията, още по-малко международното право.

На 22 януари т. г. вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс публикува видеоматериал, в който по съвсем явен начин се обяви за неподчинение и призова целия венецуелски народ да въстане срещу своя законно избран президент Мадуро, като открито обеща закрила и помощ от страна на САЩ. На следващия ден, 23 януари, в страната се организираха съвместно две шествия – едното в защита на правителството и друго на опозицията. В този сценарий се появи един абсолютно непознат персонаж, така да го нарека, Хуан Гуайдо, няколко дни преди това избран за председател на парламента, само че той е нелегитимен. Защото още от началото на 2016 г. нашият парламент беше обявен в несъстоятелност от Висшия съдебен съвет поради неспазване на процедура. Защо беше обявен в незаконосъобразност? Защото за трима депутати от опозицията беше доказана злоупотреба с избирането им и Висшият трибунал препоръча провеждането на нов избор на тези трима депутати, за да може парламентът легално да започне работа.

- Тези думи на Пенс, които очевидно са синхронизирани с Тръмп, са неприятна изненада за нас в АЛФА ТВ, защото ние сме медия, която подкрепя Тръмп. Една от причините е заявеното от него желание САЩ да спрат да се месят във вътрешните работи на други държави. Имате ли чувството, че Тръмп решава вътрешните си проблеми с казуса Венецуела?

- Истина е това, което казахте, че още в предизборната си кампания Тръмп говореше и обещаваше, че няма да се намесва в други страни. Но има няколко причини за това. От една страна, в САЩ е много ясно изразена идеята за едно правителство вътре, в което да се даде подкрепа на цялата оръжейна индустрия. Но важно е да се знае, че Тръмп спечели благодарение на помощта на Флорида. А във Флорида сенатор е Марко Рубио, който е един от най-отявлените врагове както на Куба, така и на Венецуела, и на всяко едно прогресивно настроено правителство. Тогава той предложи подкрепата си за Тръмп, а сега му подхвърли темата с Венецуела и така ескалираха нещата.

- В същото време не можем да крием, че действително има протести срещу Мадуро и те не са малки. Не знам доколко да вярвам на световните медии, че Венецуела търпи повсеместен глад, но е факт, че много хора са на улицата.

- Нека да ви обясня. Кадрите, които показват, твърдят, че са от 23 януари, но това не е така. Обаче това са протести, които са от 2014 и 2016 г. Беше доказано, че са фалшиви снимки, и може да се сравни. Международните медии не дадоха нито една снимка на милионите граждани, които излязоха да подкрепят президента Мадуро.

- Може ли да сравните реалната ситуация от гледна точка на числеността на противниците и подкрепящите правителството, какво е съотношението на силите?

- На 20 май м. г. имаше президентски избори. В тях участваха над 9 милиона граждани. Взеха участие над 50 партии и движения. Представиха четирима души от опозиционни партии, които спечелиха 3 млн. гласа. А президентът Мадуро спечели 6,5 млн. гласа.

Какво се случва във Венецуела? Във Венецуела няма хуманитарна криза. Има проблеми – да, но те се дължат предимно на санкциите и икономическата блокада, която САЩ и ЕС ни наложиха. Никой не говори за ужасните последствия, които имат тези санкции за народа на Венецуела. Над 23 млрд. долара държавни пари са блокирани в американски и международни банки. В европейски банки също. В „Юроклиър“ са блокирани 2 млн. долара, които бяха предназначени за закупуването на храни и лекарства за народа. Във Венецуела хората не умират от глад. Да, ситуацията не е никак лесна. Но на кого ще му е лесно да оцелее, когато има такава мощна блокада? Но имаме добри съдружници – Русия, Китай, Индия, Иран, които много ни помогнаха и продължават да го правят.

- Не се ли води прокси война между големи сили на територията на Венецуела? От една страна имаме ЕС и САЩ, от друга имаме Русия, Иран, Китай и Турция. Венецуела разделя ли света по този начин?

- Венецуела не разделя света, а САЩ продължават със своята теория и визия за света, свързани с доктрината Монро от края на деветнайсети век. Те считат, че целият американски континент им принадлежи и те единствени могат да казват какво да се случва. Проблемът не е само Венецуела, разбира се, ако те съумеят да съборят правителството, след това с ефекта на доминото ще продължат да събарят всички други прогресивни правителства на нашия континент. Техният проблем е с Куба, с Никарагуа, с Боливия. Всички онези страни, които не се подчиняват на волята и желанията на САЩ, попадат под тяхната цел и те са готови да ги съборят.

- Не трябваше ли да реагира по-меко Мадуро? Да изтеглиш дипломатите си от една страна и да изгониш дипломатите на същата страна е последният сигнал преди война. Трябваше ли да го прави?

- Не, не мисля. Не могат да се поддържат отношения със страна, която счита, че може да ни казва какъв президент да имаме и кой да бъде той. Президента на Венецуела го избират венецуелците. Проблемите на Венецуела ги решават венецуелците. Считам, че Мадуро има прекалено много търпение по отношение на политиката на САЩ, но след последните изявления на техния вицепрезидент и настъпилите събития на следващия ден, когато Гуайдо се самопровъзгласи за президент, това, ако не е трагично, е по-скоро смешно и нелепо. 30 секунди по-късно в Туитър Тръмп призна Гуайдо за президент на Венецуела. Къде е логиката в това поведение на САЩ и дали не е естествена реакцията на Мадуро?

- Направи ми впечатление от изказването на вицепрезидента Пенс, че призовава вашата армия да обърне властта.

- Мен не ме учудват декларациите на Майк Пенс и на САЩ. Съединените щати имат много тъжна история на толкова много опити за държавни и военни преврати на територията на Южна Америка. Нито е първият път, няма да е и последният. Това, което ме учудва, е поведението на Европа. Как може да говорят, че все едно Гуайдо е най-големият демократ и се бори срещу диктатурата, след като в първия ден, когато беше избран за председател на НС, се обърна към военните и ги призова да се опълчат на Мадуро. Не можеш да кажеш, че си демократ и поддържаш демократичните принципи, а призоваваш за военен преврат.

- Засега армията категорично застава зад Мадуро.

- Венецуелските военни са боливарски служители, което означава, че ясно знаят кого трябва да защитават и кой е техният главнокомандващ. Проблемът е, когато САЩ, ЕС или Гуайдо говорят за някой, който е демократ, не само че са срещу демокрацията в страната, но те самите подклаждат гражданска война. Това е ужасно. Във Венецуела няма да го допуснем. Не искаме гражданска война.

- Ясно е, че голямата политика е въпрос на интереси. Ясно е и че тези 14 държави, които признаха Гуайдо, няма изведнъж да приемат обратно Мадуро. Как се излиза от тази ситуация?

- Че 14 страни не признават един президент – нищо няма да се случи. Международното право не се базира на това какво казват 14 държави.

 

Интервю с Н. Пр. Ориета Капони, посланик на Венецуела в България, излъчено в предаването „Неделник“ по ТВ АЛФА на 27 януари 2019 г.