|

Русия втвърдява отношенията със САЩ и Европа

Владимир Путин направи годишната си реч пред Федералното събрание миналата сряда

Докато Путин е президент на РФ и народът е с него, бяло знаме няма да има

Сергей Латишев

 

Русия е готова да участва само в равноправен диалог със САЩ и с техните поддакващи сателити и с всички средства ще защитава решително националните си интереси. Това е главната теза от външнополитическия раздел на традиционното обръщение към Федералното събрание. Путин, от когото Западът очаква да капитулира, залага на патриотичния народ и основната част от изказването му бе посветена на въпроси за подобряването на живота на хората. И затова думите му звучаха сурово, предизвикателно и отрезвяващо и той говори потресаващо убедително, като политик, стоящ на страната на народа и защитаващ честта на страната си.

Нови правила на играта

Русия не възнамерява първа да напада когото и да е, всичките й действия имат отбранителен характер, но тя няма да позволи на никого да изпитва търпението й.

Да, казва Путин, „Русия иска да има пълноценни, равноправни и приятелски отношения със САЩ”, но тя повече няма да „чука на затворена врата”, в това число и при преговорите за разоръжаване.

„Ще почакаме, докато нашите партньори узреят и осъзнаят нуждата от равноправен диалог по тази тема”, философски отбелязва Путин.

Президентът обвини САЩ в „игнориране на законните интереси” на Русия, в организирането на „различни антируски акции”, въвеждането на „все нови и нови, незаконни от гледна точка на международното право санкции”, почти цялостен демонтаж на „градената от десетилетия договорно-правна база на международната сигурност”.

Русия не може да не бъде суверенна

На онези обаче, които очакват създаваните за Русия от Вашингтон и съюзниците му икономически проблеми да накарат Москва да смекчи тона, Путин спокойно и просто обяснява:

Русия е била и ще бъде суверенна, независима държава. Това трябва да е ясно на всички. Русия не може да бъде държава, ако не е суверенна. Някои страни могат, но Русия – не.

Тъй като САЩ разбират само от езика на силата, Путин с гордост говори за постиженията и бойната подготовка на руската армия и най-новите въоръжения, които притежава Русия и каквито няма никой друг в цял свят. И обозначи единствената цел на тези мероприятия, която е насочена „към осигуряване безопасността на страната ни и нашите граждани, за да не може никой не само да помисли за агресия срещу Русия, но и да не помисли да използва методи на силов натиск срещу страната ни”.

Путин не диктува на САЩ, увлечени от „идеята за собствената им изключителност и превъзходството им над целия останал свят”, каква политика спрямо Русия трябва да провеждат, а им предложи, преди да вземат едно или друго решение, „да пресметнат какво разстояние и скорост имат нашите перспективни оръжия”. Той отбеляза, че независимо от това – какво решение ще вземат САЩ, безопасността на Русия ще е „надеждно и безусловно осигурена”.

Както виждаме, Путин започва да говори със САЩ от позиция на силата, без да им натрапва нищо, тъй като е безполезно да се налага нещо на суверенна страна, но при това ясно показвайки, че САЩ ще заплатят много висока цена за неправилно решение.

Путин изгаря мостовете зад себе си

Президентът на Русия, произнасяйки речта си, правеше впечатление на политик, който изгаря мостовете след себе си и на когото му олеква от това. Той се изразяваше ясно и честно, „прямо и открито, за да не ни упреква никой за нищо, за да е предварително ясно на всички за какво става дума”. А става дума за това, че „Русия ще е принудена да създава и разгръща въоръжения, които могат да бъдат използвани не само по отношение на територии, от които ще произтича съответната пряка заплаха, но и по отношение на територии, където са центровете за вземане на решения за използване на заплашващи ни ракетни комплекси”.

С други думи, това са и Вашингтон, и Брюксел, където е щабквартирата на НАТО и „столицата” на ЕС. Възможно е това да са Полша и Румъния, където американците всеки момент могат да разположат насочените си към Русия ракети със среден радиус на действие, освен ако румънците и поляците не им паднат в краката с молба да не ги погубват.

Путин предупреди: Знаем как да го направим и ще реализираме тези планове незабавно…

Не искаме, но сме готови

„Ние не сме заинтересовани да има конфронтация и не я искаме, още повече с такава глобална държава като Съединените щати. Но, изглежда, нашите западни партньори не забелязват как и с какви темпове се променя светът и в каква посока върви. Те продължават разрушителната си и очевидно погрешна политика”, продължава руският лидер.

Путин напомни, че да се градят отношения с Москва, означава да се „намират съвместни решения на най-сложни въпроси, а не да се опитваме да диктуваме условия”.

Споменавайки за намерението на Русия да развива пълноценни отношения с Китай, да отделя голямо внимание на сътрудничеството с Индия и да търси взаимно приемливи пътища за сключване на мирен договор с Япония, а също и за „поддакващите” на САЩ страни, очевидно членки на ЕС, Путин съобщи на хората, че страната има здрав тил, който ще й позволи да издържи конфронтацията със Запада.

„Ние имаме мощен финансов буфер на сигурност. Мога да ви информирам, а това е приятна, добра информация, че за пръв път в историята ни нашите резерви изцяло покриват външния дълг както на държавата, той е малък, така и на търговския сектор”, уверява президентът.

Равносметка

И така, на какво Русия и цял свят бяха свидетели? На това, че президентът на РФ, премисляйки всичко и поемайки върху себе си отговорността, предложи на Запада нови правила на играта, още веднъж ясно и окончателно заяви, че връщане към старото няма да има. Времето, когато Русия сдаваше позиции, мина отдавна.

Ясно е, че това ще докара пристъп на злоба у западните „партньори” и заплахи за нови санкции. И Путин това, разбира се, го знае, а значи, че щом го е казал, се е подготвил за такъв вариант. Главното е, че избива от ръцете на Вашингтон и Брюксел уж винаги печелившата стратегия: постепенно усилваме натиска върху Русия, тя „плаща цена”, която в един момент става непосилна за нея, и тогава вече вдига бяло знаме. Но докато Путин е президент на Русия и народът е с него, бяло знаме няма да има. В противен случай той не би казал това пред Федералното събрание. Путин премина Рубикон. В този израз е целият смисъл на това събитие.

 

Превод Тихомир Тодоров