|

САЩ ни дължат 30 млрд. долара за базите

Ако изчисляваме в самолети, колко ескадрили ще ни даде Вашингтон за четирите им бази у нас, пита Сидеров (на снимката – US базата край Ново село)

Във Флорида плащат по $2,5 млрд. годишно, у нас 0 лв.

Аз бях пресметнал сума от 2,5 милиарда долара за всички 12 години, в които САЩ ползват напълно безплатно четири военни бази у нас, а се оказа, че в самата Флорида правителството плаща 2,5 милиарда долара всяка година. Ако ние направим тази сметка за България, то това значи, че би трябвало те да ни дължат същото, умножено по 12. Това са може би над 30 милиарда. Не знам колко ескадрили са това, ако ги изчисляваме в самолети. Но те ни дължат близо 30 милиарда долара за тези бази.

Тук е въпросът, имаме страхотни юристи, нека те да кажат – по какъв начин може да се направи анекс към договора със САЩ и със задна дата да се добави задължението на САЩ да изплати на България толкова и толкова за заеманите през тези години военни бази.

Видяхме, че за 30 декара те плащат 1,2 милиона долара в Калифорния. Те тук са се разположили на много повече. Сигурно тук сумата ще отиде към 25-30 милиарда, нека да я изчислят. Нека юристите в правителството, юристите в парламента, юристите в парламентарната група на ГЕРБ да кажат. Защото те са тези, които би трябвало да движат интереса на България.

Аз съм коалиционен партньор, който в момента е със 7 депутати. Ако кажа нещо, няма даже как да го наложа. С какво да ги заплаша? Да кажа, че ще напусна управлението? Да, мога да го кажа, но на тях не им пука. Те са си осигурили „Воля“, те са си осигурили ДПС.

 

Коментар на Волен Сидеров в предаването „Неделник“