|

САЩ провокират втора студена война

Путин увери, че Русия няма да разполага ракети със среден и малък обсег, докато в Европа и други страни не се появят подобни американски оръжия

Андрей Резчиков

 

Русия, след САЩ, прекрати членството си в Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък радиус на действие (ДРСМРД). Това заяви президентът Владимир Путин на съвещание в Кремъл. Той подкрепи предложението на военното министерство да се „приземят” морските крилати ракети „Калибър” и да се създадат наземни комплекси за свръхзвукови балистични ракети. Достатъчни ли са тези мерки да осигурят безопасност на Русия, ако САЩ започнат да разполагат ракетите си в Европа?

„Американските партньори обявиха, че прекратяват участието си в  Договора, и ние също го прекратяваме. Те заявиха, че ще се занимават с научноизследователски и опитно-конструкторски дейности – и ние ще правим същото”, каза Путин.

Наскоро президентът на САЩ Тръмп обяви, че от 2 февруари Съединените щати започват процедура за излизане от ДРСМРД. Според договора процесът ще приключи не по-рано от шест месеца. За тези шест месеца, подчерта Тръмп, Русия ще може да унищожи „всичките си ракети, установки и свързаното с тях оборудване, които нарушават договора”. Става дума за крилатата ракета 9М729, чийто радиус на действие според Вашингтон нарушава правила от договора. От обнародваните данни на руското военно министерство следва, че радиусът й е 480 км.

Подписаният през 1987 г. ДРСМРД

забранява на Русия и САЩ да имат наземни балистични и крилати ракети

с радиус на действие, по-голям от 500 и по-малък от 5500 км.

По време на съвещанието Путин увери, че Русия няма да разполага ракети със среден и малък радиус дотогава, докато в Европа и други страни не се появи подобно оръжие американско производство. Военният министър Шойгу заяви, че Щатите на практика са пристъпили към производство на такива ракети, и предложи да започнат дейности за използването на пускови установки за ракетите с морско базиране „Калибър” в наземен вариант и за създаване на сухопътни комплекси за хиперзвукови балистични ракети със среден и малък радиус. Путин прие предложението. Той също така увери, че Русия няма да се впуска в надпревара във въоръжаването.

Участниците в съвещанието напомниха, че  САЩ нарушават ДРСМРД, като използват ракети-мишени и  разполагат в Европа пускови установки Мк41, които могат да се използват и за изстрелване на ракети със среден радиус „Томахоук”.

Президентът на Русия също така възнамерява да отделя повече внимание на внедряването на новите комплекси „Сармат”, „Авангард”, „Кинжал” и „Пересвет”.

Членът на експертния съвет „Офицери на Русия” Александър Перенджиев е убеден, че обявеният от Кремъл пакет от мерки ще бъде критикуван от Вашингтон, защото това значително ще влоши нивото на сигурност на САЩ. „Това са само първите стъпки на Русия. Ще бъдем свидетели на нови инициативи в сферата на противоракетната отбрана и развитието на военноракетните технологии”, казва Перенджиев пред вестник „Взгляд”.

В думите на Путин експертът вижда намеци за

изграждане на нова военна инфраструктура и по-мощна и противоракетна отбрана

Той подчертава, че защитата от ракети със среден и малък радиус на действие е най-трудна и именно затова ще се акцентира върху хиперзвуковото оръжие, което ще позволи да се отразяват удари не само над територията на Русия, но и още преди долитането на вражески ракети до границата.

На свой ред редакторът на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко смята, че в събота, 2 февруари 2019 г., Русия е влязла в нова политическа реалност.

„Това е нова епоха, това е студена война, това е нова 1983 г., когато двете страни бяха на крачка от ядрената война. За нас главното е сигурността на страната ни. А армията и отбранителната ни промишленост ще дадат на това съответен отговор”, казва Коротченко.

Перенджиев подчертава, че това не е надпревара във въоръжаването, а ново направление в тази надпревара по линия на ракетните системи. „Не става дума за количествен фактор в сферата на въоръженията както преди. Това е надпревара в сферата на иновациите във въоръженията”, убеден е Перенджиев.

Коротченко смята, че сега Русия, без да излиза от рамките на отбранителния си бюджет, ще трябва да неутрализира опасности, провокирани от САЩ с излизането им от ДРСМРД.

„Вече разработените и приети на въоръжение оръжейни системи ще бъдат адаптирани за наземно базиране. Става дума за крилатите ракети „Калибър”, които освен на кораби и подводници, ще бъдат базирани и на пускови установки на земята. Радиусът на действие на ракета с обикновена бойна част е 1600 км, а с ядрена – 2500 км. Ето това ще е отговорът ни към САЩ, ако те започнат да разгръщат ядрените си ракети в Европа”, казва Коротченко, добавяйки, че ситуацията е аналогична и с хиперзвуковата ракета със среден радиус.

Що се отнася до неутрализирането на плановете на САЩ за разгръщане на бойни системи в космоса, то „на Русия всичките й проекти са на етап завършване на разработките и затова ние не се впускаме в надпревара във въоръжаването”.

Като изпреварващи мерки Коротченко се обяви за създаването в Куба на руска военна база с многоцелеви ядрени и дизелови подводници, а също и бойни кораби, въоръжени с „Калибър”. „Това ще е много добро решение, ако американците започнат да разполагат свои ракети в Европа, това изравнява шансовете”, смята той.

Редакторът на списание „Арсенал Отечества” Алексей Леонков смята, че

с излизането си от договора американците са разчитали да провокират надпревара във въоръжаването,

но тези усилия ще останат без резултат, защото Русия „залага не на количественото превъзходство”.

„Всички наши опити да запазим договора доведоха до това, че САЩ така или иначе излязоха от него. Ние не губехме надежда, изтъквахме аргументи. Дори предприехме безпрецедентна стъпка и разказахме за новата си ракета 9М729. Но нищо не повлия. Американците разчитат на успех, който ще бъде кратковременен. В отговор ние ще започнем да създаваме комплекси, ще бъдe сложено началото на научноизследователски и опитно-конструкторски дейности, при които на базата на нови технологии ще се създават нови комплекси”, казва Леонков.

Освен създаването на наземни комплекси за „Калибър” експертът предлага да се усъвършенства ракетният комплекс „Искандер”. Ако му се добави втора степен, ще се появи нова ракета със среден радиус (сега той е в пределите на 480 км). Възможен е вариант и с усъвършенстването на железопътния комплекс „Баргузин”, дейностите по който бяха спрени, и оборудването на балистичните ракети с хиперзвукови бойни глави.

Освен техническата дейност ще се наложи да се преразгледат въпросите на националната отбрана и да се внесат промени във военната доктрина, като се включат в нея постулати за превантивни мерки. „Времето за полет на американски ракети, ако те се появят в  Европа, ще е 10–15 минути. Значи се връщаме към 1987 г., когато бе сключен ДРСМРД. Но ние се връщаме с други технологии, които при нас, за разлика от американските, летят с хиперзвукова скорост. Ние използваме технологии на управляем хиперзвук”, подчертава Леонков.

В случай на военен сблъсък между Русия и САЩ бойно поле ще бъде Европа

Перенджиев приветства усилията на канцлера на ФРГ Ангела Меркел да се опита да спаси  договора. Но за целта Берлин трябва да разговаря с инициатора на скъсването, а не да обвинява Русия в нарушаване на споразумението. „От наша страна бе направено всичко. Нека Меркел да натиска Тръмп и да спасява договора. Но това е невъзможно, механизмът е задействан”, констатира Коротченко.

Според Перенджиев за сключването на нов договор не трябва да се излиза от ДРСМРД и да се руши съществуващата система за сигурност, „но това едва ли е възможно”. За най-приемлив сценарий той смята започването на преговори между Русия и САЩ по линия на военните ведомства, за да се съгласуват поне технически въпроси, както това беше при споразумението за действието на авиацията в небето над Сирия.

Леонков добавя, че такива преговори биха били възможни, ако Тръмп бе предложил на Москва да сключи нов договор от нулата. „Русия много пъти предлага на американците да седнат на масата за преговори. Затова предложението на Тръмп е най-вероятно уловка. Залогът е следващият договор – за стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-3), който прекратява действието си през февруари 2021 г. Американците вече започнаха стъпки за излизане от този договор. Сенатори вече предложиха да се забрани на президента на САЩ да продължава действието на това споразумение”, обобщава Леонков.

Превод Тихомир Тодоров