|

Сидеров пред в. „Банкеръ”: Парите на евродепутатите са извън граждански контрол

Говорим за много сериозни заплати, а знаете, че българите гледат накриво евродепутатите да получават такива огромни пари. В същото време средните доходи тук да са много по-ниски и да се събират дарения за лечение на деца, да се правят кампании. Това заяви в интервю за в. „Банкеръ” лидерът на АТАКА Волен Сидеров по повод предложението му евродепутатите да даряват поне 10% от доходите си.

Според него би могло да се направи фонд, в който да бъде целево насочено финансиране от тези заплати. По думите му това трябва да бъде доброволен акт, но е добре всеки да каже иска ли да дари, или не смята, че е нужно.

На въпрос дали Обединени патриоти ще се явят заедно на евровота, Сидеров коментира, че е възможно самостоятелно явяване на партиите от коалицията. И допълни, че този засилен медиен интерес към „семейството на Обединени патриоти” го вижда като някакъв импулс да се представя, че има някакви страшни проблеми между Патриотите и това по-скоро върши работа и на ГЕРБ, и БСП. „Нашите идейни различия са били ясни още от началото”, припомни той и даде пример с противоположните им позиции със Симеонов по темата Русия.

Сидеров припомни и че сред хората АТАКА е много по-разпознаваема, отколкото коалицията Обедини патриоти, а социолозите неведнъж са отписвали партията му, което впоследствие се е оказвало грешно.

По въпроса за отношенията му с евродепутата Николай Бареков лидерът на АТАКА каза, че те са открити и медийно известни. Той припомни, че двамата са били на два форума по линия на Алианса на европейските консерватори и реформисти – в България и в Молдова. „Аз не крия контактите си с Бареков, който е член на ръководството на консервативния алианс и който дава възможност, проявява позитивен лобизъм партия АТАКА да бъде член на този алианс. Което я прави член на едно семейство от формации, в което е и Републиканската партия на САЩ, там са и много европейски партии, които имат критично отношение към Евросъюза и искат неговото реформиране и са против политиката на Меркел и Макрон за привличане на мигранти”, заяви националистът. И допълни: „Ние сме за по-европейска Европа, по-суверенна и в икономически, и в цивилизационен план. Това са моите преговори с Бареков”.

Сидеров коментира, че се радва на всяка българска партия, визирайки „Воля” на Веселин Марешки, която комуникира с партии като тази на Льо Пен. „Ние също много отдавна имаме контакти там, с австрийската „Партия на свободата” на Щрахе. Предстои да се видим и със Салвини, да направим контакт и с „Лигата”, с предишното ръководство на която имахме връзка. Няма нищо лошо български партии да се присъединяват към консервативни и антиглобалистки формации. Напротив, това ще направи присъствието на подобни формации по-силно утре в Европа, евентуално в Европарламента, и те ще могат да определят дневния ред на Европа”, анализира лидерът на АТАКА.