|

Ще се отдели ли Каталуня от Испания?

200 000 излязоха по улиците с искане за независимост

Инокентий Вишневски

 

Страхувам се, че борбата между Каталуня и останалата Испания навлиза в решаващ стадий. И това заплашва испанското кралство със сериозни неприятности. Докато в Русия са заети да обсъждат съдбата на Украйна, дали ще се разпадне тя от второто идване на власт на Порошенко или Тимошенко и какъв номер им спретна Зеленски, Испания стигна до самата точка на разпада.

В събота в столицата на Каталуня се проведе грандиозна манифестация – повече от 200 хиляди души излязоха на главната улица на града Gran Vía de Barcelona. Проявата беше в подкрепа на политическите затворници, бившите лидери на Каталуня, срещу които от 12 февруари започна съдебен процес в Мадрид. Именно за да покажат рязко отрицателното си отношение към съда, излязоха тези 200 хиляди под лозунга

„Самоопределението не е престъпление”

Гигантският плакат бе носен от лидерите на Каталуня – президента на Генералитета (правителството) Ким Тора и председателя на парламента Роджър Торент. А заедно с тях и всички на практика организации и политически партии, които се обявяват за отделяне на региона от Испания.

И това не е всичко. В четвъртък ще има всеобща стачка на профсъюзите и демонстрация в Мадрид на 16 март. Съдебният процес разпали антиправителствените настроения в Каталуня – и срещу краля, и срещу централното правителство. И как иначе: пряко от съдебната зала се излъчват изказванията на обвинените в държавни престъпления бивши лидери на Каталуня, които не скъпят острите си думи по адрес на Мадрид, който се осмели да отведе на подсъдимата скамейка политици, опитали се в пълно съответствие с Устава на ООН и международните конвенции за правото на самоопределение да го реализират с мирни средства. И получиха обвинения за разцепване на страната, за опит за сваляне на законната власт и други грехове, наказуеми с 25 години затвор.

И ето, представете си всичко това докъде ще доведе Испания? Страстите се нажежават, героите от каталунската съпротива произнасят ярки речи,

Каталуня се тресе от протести и стачки

На улиците ще излязат комитетите за защита на републиката – бойни отряди от местни националисти. Те вече са блокирали улиците и магистралите, блокирали са гарите и летищата. Властите на Каталуня вече обявиха, че ще започнат международна кампания срещу мадридското съдилище. Ще се обърнат към ООН, Европарламента, ще организират демонстрации по цяла Европа, ще вдигнат на крак каталунските диаспори. Ето ви сценарий за  изостряне на ситуацията в Испания! Страшно е да си представим какво ще стане, ако се произнесат обвинителни присъди: мъчениците за независимост ще вдигнат на крак целия каталунски народ и до какво може да доведе това, е трудно да си представим.

В тези условия рязко увеличиха подкрепата си десните партии в Испания, обявяващи се против  каталунския сепаратизъм. Под техен натиск подаде оставка правителството на социалиста Педро Санчес – на 28 април ще се проведат всеобщи избори за испанския парламент. Ясно е, че всички десни партии ще призовават да се удуши Каталуня, а каталунците няма да дадат нито един глас за десните. Испания рязко се поляризира и каталунската тема става централна на тези избори.

Политиците, които са за независимост, вече тръгнаха по този път и призоваха електората да напълни урните за гласуване и да ги превърне в начало на „републиканската пролет“. Десните политици дружно плашат електората с разцепване на страната и хаос. Казват, че само твърда ръка ще спаси страната от сепаратизъм и разделяне.

Има ли място за компромис?

Място за социални въпроси? Цялата пара ще отиде в темата за Каталуня. И разделена Испания, с нейните 16 автономии и политизиран дневен ред, ще влезе и в предизборния маратон на изборите за Европарламент през май тази година. С ръцете на политиците се създава хранителен бульон за революционните настроения в Каталуня. Ще издържи ли на всичко това Испания? Ще се справи ли политическата й система с толкова разгорещени страсти и емоции? Или страната ще затъне в разделение и люшкания и ще стане сериозен проблем за Брюксел? Това ще го разберем много скоро, а засега трябва внимателно да следим  какво прави Карлес Пучдемон – този каталунски изгнаник, бивш ръководител на правителството на метежния регион, който, както Ленин, пише в Брюксел своите „Априлски тезиси“ на каталунската революция.

 

Превод: Тихомир Тодоров