|

Явор Нотев в Москва: Разкриваме десетки визови пунктове в Русия за улеснение на туристите

Министър Ангелкова и българската делегация, в която участва и Явор Нотев, проведоха среща със зам.-министъра на икономиката на Русия Сергей Галкин

Целта на всички ни е да увеличим оборота на туристическия поток, категоричен е зам.-председателят на НС от АТАКА

Борис Анзов

 

- Здравейте, г-н Нотев, отново да ви приветстваме в Русия. Какъв е поводът за вашето посещение в Москва?

- Благодаря ви, винаги е приятно да се срещаме тук. Поводът е приближаващият туристически сезон, така най-общо можем да го определим. Аз съм тук в състава на делегация, която е водена от министъра на туризма на Република България г-жа Николина Ангелкова. Сами стигнахме до извода за значението на този отрасъл за българската икономика, съдейки по финансовите резултати от работата и на министерството, и на всички, които са ангажирани с организирането на туризма. Сами виждаме някои проблеми, които биха могли да намалят нивото на тези резултати, вместо ръстът да бъде достатъчно мотивиращ за всички, които работят в тази сфера. Ето защо предприехме това пътуване, за да направим срещи и разговори, една от които протече в сградата на българското посолство. Другите бяха пред представителни и важни институции на държавата с членове на Съвета на федерацията, с важни фактори в управлението на Русия, които имат отношение към организирането на туризма и в частност туризма с дестинация България.

- Какви са възможните ползи от подобни двустранни срещи?

- Ползите от двустранни срещи между две страни, които имат една и съща цел и задача, са предопределено задължително значими както за двете страни, така и за всички, които имат пряк бизнес в съответната сфера. Имахме възможност да посочим слабите места във взаимоотношенията между институциите от двете страни и ефектите върху частния бизнес, който е зает с пряката организация на пътуванията в едната и в другата страна. Ако целта на всички ни е да увеличим оборота на туристическия поток, то е ясно, че решенията са общи и ще трябва да бъдат плод на усилията и от двете страни. Това е гаранция, че ще успеем, защото такива са икономическите реалности. На две държави, които демонстрират като институции и като граждани, като народи, близки братски отношения. Туризмът е най-естественото проявление на тези отношения и най-естественият начин да се отрази желанието на хора от двете страни, българи и руснаци, да се срещат и да почиват заедно.

- Тази година отбелязваме 141 години от руско-българските дипломатически отношения. Какви мероприятия има планирани на правителствено ниво между България и Русия?

- По повод на тази годишнина, като продължение на отбелязването на редица светли годишнини и дати в общата ни история от миналата година, се предвиждат срещи на високо правителствено ниво и на ниво ръководство на парламенти. Ще има делегации, които ще гостуват в България, съставени от представители на Държавната Дума. А също така договорихме възможността да се организира посещение в Русия с делегация, която ще бъде водена от председателя на Народното събрание на Република България. Разбира се, техническите въпроси по повод на тези посещения и чествания предстои да бъдат уточнени, но подготовката е на такъв етап, че аз съм убеден, че те ще се състоят по подобаващ начин и ще отбележат нашите общи и светли за двата народа дати.

- Вие самият как се чувствате в Москва?

Нотев се срещна и със зам.-председателя на Съвета на федерацията на Русия Иляс Умаханов

- В Москва, аз вече започнах с това, че се чувствам като у дома си, между приятели, за да не кажа по-силната дума, между роднини. Топлото посрещане донякъде ме обезкуражава и не ме настройва за активна и динамична работа, но това е само на пръв поглед. Тогава, когато видя желанието в нашите домакини да разрешим всеки въпрос, който носим с нас и който бихме искали да коментираме, резултатите са невероятни. Аз мисля, че и с това посещение ние ще можем да допринесем за разрешаването на непосредствени задачи, стоящи пред туризма в Русия и в България. Мисля, че не само сме на мястото, на което тези въпроси могат да бъдат решени, имам предвид, че сме тук, в Москва, но и сме навреме, защото научихме с удовлетворение, че по въпросите на туризма се готви програма, която стои на бюрото на отговорни служители в Русия. Обменът на информацията между министъра на туризма на България и заместник-министъра на икономиката на Русия на такова ниво предполага бързи и ефективни решения, които ще имат своето изражение още в настоящия сезон, убеден съм в това.

- Има ли някакви проблеми между България и Русия, които трябва да бъдат разрешени тази година?

- По-скоро някои недобри тенденции, имам предвид намаляването на броя на туристите, посетили България през изтеклата 2018 г., сравнено с предходни години, се дължи на обстоятелства, които са вън от двете страни. В крайна сметка, самата обстановка в страни, които традиционно приемат руски туристи, се променя и този фактор, разбира се, влияе върху решението на руските граждани да посетят една или друга страна. В условията на 21-ви век върху тези решения на отделния гражданин не може да се влияе, но може да се въздейства – със средствата на рекламата, на убеждаването, че България е страна, която предлага условия, заслужаващи вниманието, включително не само природни, а и културни дадености, спа-възможности, религиозен туризъм. Всичко, което би заинтересовало руския турист, поставяме на вниманието на операторите, които работят в тази област и в техния репертоар, така че да привлекат руски туристи. Разбира се, не загърбваме проблеми, които имат своя субективен произход. Говорим за затруднения в изваждането на визи за руски туристи, свързани с това, че три са точките, засега, в които такива визи се издават. Три точки, до които се стига трудно от отдалечени от тях райони и които разубеждават евентуалния турист да положи тези усилия, свързани с допълнителни разходи на време и средства. В тази посока ще бъдат взети незабавни мерки. Предстои да се открият визови пунктове в десетки населени места, по-близо до потенциалните туристи, където биха могли да се подават документи и да се получават визи за невероятно кратки срокове – до 2 или 3 дни. Всички улеснения на туристите, които следва да са свързани с тяхното пътуване до България, са на вниманието на българското правителство и Министерството на транспорта. Даваме си сметка, че необходимостта да се заобиколи по сухоземен път територията на Украйна удължава и затруднява пътя и до голяма степен разколебава туриста, който би тръгнал да почива в България, защото след връщането си, тежките пътища, той отново трябва да си почине от самия път. Но обсъждаме варианти, при които тези проблеми да бъдат разрешени. Приехме и забележки от страна на туроператорите, които работят на територията на Русия, свързани с проблеми, които вълнуват и българските граждани – с достъпа на гражданите до морския бряг, с цената на шезлонгите и цената на услугите по българските плажове, с общия вид на инфраструктурата по Българското Черноморие, с поддържането на хигиената в общите площи, по плажовете, алеите и парковете на красивото Българско Черноморие. Всичко това подава една жълта светлина, предупредителна, че нашите институции, ако искат да бъдат гостоприемни и добре приети на руския пазар, ще трябва да продължат да полагат усилия, а може би ще трябва и да започнат с нови сили и в нови сфери, и нови посоки да се постараят да достигнат световните стандарти.

- Как България смята да привлече руските туристи пред другите курорти, да речем като Турция, Египет, Гърция? Наскоро в МВнР на Русия един от украинските журналисти заяви, че руснаците гладуват и нямат вкусен кашкавал. Има ли в България достатъчно кашкавал да посрещне руските туристи? Знаете, българските продукти бяха традиционни на руския пазар.

- Разбира се, че това е така. В условията на почивка в българските курорти аз съм убеден, че руските туристи ще намерят една кухня, която им е добре позната и която ще задоволи техните традиционни и най-изтънчени вкусове. За това сме се погрижили и това е налице.

- Достатъчно кашкавал има.

Зам.-председателят на НС Явор Нотев беше на работно посещение в руската Дума като част от делегация, водена от министъра на туризма Николина Ангелкова

- Кашкавал, сирена, българските вина, зеленчуци, всичко това ще бъде на тяхната трапеза и това е ясно. Но това не е таванът на нашите стремежи и, разбира се, на нашите възможности. Имаме да разрешим въпроси, които се отнасят до общите условия, атмосферата, при които почиват туристите в България. Имаме да решим и въпроси, които са свързани с улесняване на туроператорите и занижаване на цените на някои от услугите, които туристите получават и в които срещаме затруднения във връзка със забраната за директно субсидиране на туроператорите, защото ние сме страна – член на Европа, и това е невъзможна за нас практика. За разлика от конкурентните ни икономики на Египет, на Турция, на Тунис. Те са в състояние директно да заплащат на туроператорите, понижавайки цената, която се отнася към конкретния турист. Но това са условията, в които съществува българският туризъм, той е обречен да оцелее, защото това, което природата е дала на нашата красива страна, няма как да бъде пренебрегнато и не ни позволява да се отпускаме в усилията да го предложим на руския турист, който традиционно и съвсем основателно обича да идва в България с приятели.

- Вашият коментар относно проваления от САЩ Договор за ракетите със среден и малък обсег и дали ще се наложи в Европа да се възстановяват антивоенни движения, за да се противопоставят на бъдещите ракети от САЩ, защото България се превръща в мишена в този случай?

- От по-приятната тема за туризма и подготовката за туристическия сезон се втурваме право към лошата новина за проваления договор, която внушава липса на сигурност, тревога и безпокойство от перспективата за бъдещето на Европейския континент. Аз мисля, че всички граждани на Европа, а в частност българските граждани, са сериозно разтревожени от тази перспектива. Разбира се, при условията на договореност между тези две велики сили, Съединените щати и Русия, се живее и диша по-спокойно заради гаранциите от избягване на такива тежки конфликти с непредвидими последици. Аз си мисля, че колкото и да е неприятно, трябва да оценим случилото се като един негатив за европейските граждани и трябва да си дадем сметка, че антивоенните движения ще имат своя импулс, за да върнат отношенията в света поне на нивото, на което те се намираха от преди провалянето на договорните отношения между Русия и САЩ. Всъщност все още новината не ни дава възможност в цялост да оценим последиците от тези светкавично разменени действия, провокирани от решението на Съединените американски щати и отговора на Русия. Много се надявам това вече да е границата, която и двете страни няма да преминат.