|

„Сова Харис”: АТАКА може и сама да влезе в европарламента

Данните показват, че АТАКА остава по-разпознаваема и предпочитана сред гласоподавателите спрямо коалиционните й партньори

При 40% избирателна активност партията на Сидеров получава над 5 на сто от вота

Четири месеца преди евроизборите АТАКА получава двойно по-голяма подкрепа от общата за НФСБ и ВМРО, ако от партията на Сидеров решат да се явят самостоятелно на изборите. Това сочи последното социологическо проучване на „Сова Харис”. Данните показват, че АТАКА остава по-разпознаваема и предпочитана сред гласоподавателите спрямо коалиционните си партньори.

На въпроса „За коя политическа сила ще гласувате на изборите за европейски парламент през май 2019 г.?“ 20% отговарят ГЕРБ, 18.3% подкрепят БСП, а 5.3% – ДПС. АТАКА получава подкрепата на 1.7%, „Воля“ – 1.6%, ДСБ – 1.4%, СДС – 1.1%. Под 1% подкрепа получават НФСБ (0.8%), АБВ (0.8%), ВМРО (0.7%) и „Да, България“ (0.4%). 26.6% от анкетираните заявяват, че все още не са решили кого ще подкрепят на евровота, а 17.3% заявяват, че няма да гласуват.

Декларираната активност от 56% съответства на поведението на избирателите при парламентарни избори. „По-реалистично е да очакваме, че на предстоящите избори избирателната активност ще се ограничи до нивото на хората, които заявяват, че нямат колебания за своя избор и със сигурност ще гласуват. Това са така наречените твърди избиратели”, посочват от агенцията.

„При очертаващото се отцепване на АТАКА от НФСБ и ВМРО гласовете на поддръжниците на Обединените патриоти ще се разделят почти поравно с леко преимущество за партията на Волен Сидеров. Трябва да имаме предвид и факта, че твърдото ядро на атакистите е по-голямо. Очаква се и партията да придобие международна легитимация в патриотичния сектор благодарение на сътрудничеството й с партията на Николай Бареков и да привлече русофилски вот, което повишава шансовете за преодоляване на изборната бариера“, посочва „Сова Харис”.

„Изследването показва, че за хората у нас най-важната кауза, която българските евродепутати трябва да отстояват, е защита на интересите на България, нашата независимост и повишаването на стандарта на живот у нас. Това искат да виждат българските граждани, вплетено в конкретните политики. С увереност можем да допуснем, че на предстоящите избори новите кандидати ще бъдат оценявани през тази призма“, коментира директорът на социологическата агенция.

Мажоритарният елемент ще играе значителна роля на предстоящите избори. Поради това значение ще имат потенциалът, с който разполагат отделните партии, и начинът, по който ще подредят листите си. С възможности за спечелване на евродепутатско място е и Волен Сидеров, посочва „Сова Харис”.

Само преди няколко месеца друго изследване показа, че АТАКА е по-разпознаваема от ВМРО, НФСБ и коалиция Обединени патриоти като цяло. Коментарът бе въз основа на данни на Агенция „АФИС“ в периода 14-19 септември 2018 г. Интервюирани тогава пряко в домовете им бяха 1010 пълнолетни български граждани. От изследването на агенцията в края на миналото лято стана ясно, че свободно разпознаваемите партии в България са едва четири – ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА. Класацията се оформи от отговор на отворен въпрос, при който анкетьорите не изброяваха имена на партии и коалиции, а интервюираните даваха спонтанни отговори.