|

Волен Сидеров на конгреса на ВМРО: Патриотите да се явим заедно на изборите!

Нямам претенции за евролистата

Пожелавам ви успех на Седмия конгрес. Искам най-първо да благодаря за доброто сътрудничество през последните две години, като председател на парламентарната група на Обединени патриоти, ние работихме чудесно с ВМРО и се надявам това да остане така и за следващата част от мандата, независимо от развитието на тези избори. Това е мое твърдо убеждение и ще се радвам да го споделят и другите лидери на другите две партии, да го кажат ясно, публично, убедено, че този управленски мандат трябва да бъде довършен, въпреки критиките, въпреки недостатъците, които могат да бъдат намерени в това управление. Но ние знаем, в тази зала сме политици с опит, знаем, че чудеса не стават, знаем, че фойерверки ефектни могат да се правят, но истинският успех се дължи на последователна, упорита, понякога много трудно  забележима работа. Това е в момента нашата мисия.

Ние направихме това обединение през 2016 г. и показахме много добър успех – на президентските избори – 3-та позиция, на парламентарните избори следващата 2017 г.  направихме нещо, което не се беше случвало в най-новата ни история. Много ще се радвам да го повтаряме по-често, да наблягаме на това, защото наистина то се подминава, някак си се неглижира. Това е фактът, че за първи път партията, поставена на етническа и верска основа – ДПС, беше изместена от трета позиция от една патриотична формация. И това беше поврат в българската политика.

Няма да премерваме кой колко усилия е положил, за да стане това обединение, но важното е, че то се получи. Ако сега имаме някакъв, да го наречем не кризисен, но сложен въпрос, проблем в нашите отношения, аз смятам, че с разум можем да го преодолеем.

Преди малко председателят на ВМРО Каракачанов каза нещо много важно, че обединението трябва да бъде не толкова само за едни избори, колкото да покаже на хората, че в България патриотичната идея с политически израз може да продължи напред и да има бъдеще. Да, ние имаме различия, защото лидерите на трите партии са действително хора с характер, хора със свой профил, не сме безлични хора и понякога тези различия се мултиплицират и се показват малко по-засилено от медиите, защото знаете, че това е интересно. Сега сме в предизборен период, идват европейски избори, но светът и политическата история не свършва с тях. Даже си мисля, че за повечето българи местните избори наесен са по-важни. Защото знаете, че на повечето от евродепутатите дори не им запомниха имената, но кметa го знае всеки. Кметът дали ще е честен или корумпиран – това вече е наша отговорност, на партийните предложения. На есен изборите са много важни и там ние трябва да затвърдим патриотичната ниша, патриотичната територия, която завоювахме. Другото би било предателство към самата ни нация и държава.

За евроизборите – разбрахме, че вече има отделни изявления, аз се въздържам от резки и категорични заявления как бихме се явили.

Най-лесното е да се разделим, по-трудното е да се явим заедно.

Въпросът е можем ли сега да го направим? От моя гледна точка, като лидер на партия АТАКА, аз казвам, че можем. Не е приключила тази възможност.

Казвам го с убедеността, че мога и да предява претенции, мога да кажа – защо този, а не онзи. Не, няма да го направя и го заявявам тук най-отговорно на вашия конгрес, че аз няма да имам претенции и ще работя за това да бъдем заедно.

Личния и партиен компромис вече съм го правил и не съжалявам за това. Понякога изглежда, колегите ми казват – защо така направихме, ние повече загубихме. Това не се измерва с грамаж. Тук става дума за въпроса дали ще останем политически в пространството на една патриотична формация, или хората ще кажат – ами тия бяха до тук, явно, че толкова струват. И оттам, по-лошото е, скъпи колеги, че самата идея за патриотизъм, за национализъм в България ще бъде девалвирана. Оттам-нататък тя вече ще носи привкуса на нещо недобро, на нещо нестабилно, на нещо, което не може да издържи изпитанията, бурите на един мандат. Не бих искал да е така и ви казвам съвсем колегиално, приятелски, че ще работя за това да бъдем заедно, каквото и да значи това, каквито и компромиси да се налага да правя.

Дай Боже, разумът да надделее!

Дай Боже, разумът да надделее у колегите ми, за г-н Каракачанов нямам съмнения. И да стигнем до разбирателство, в което да покажем, че ще направим успех на тези избори и това е предпоставка пък за следващи успехи, защото идват и местни избори, те са не по-малко важни, да не кажа по-важни. Ами парламентарните – утре ще ни има ли в пространството, или няма да ни има? Трябва да се поучим от грешките си.

В опозиция сме били. Да, в опозиция е лесно – критикуваш, напускаш, викаш, правиш митинги. Правил съм го години наред, но не можеш да придвижиш и 1 сантиметър нещо в държавата. Дори най-малък въпрос не можеш да го решиш, защото просто не ти минават предложенията. Когато си в държавното управление – да, носиш негативи, но се учиш как да работиш и си сигурен, че можеш да направиш нещо позитивно. Затова е нужно да изкараме мандата докрай. Нужно е тримата лидери да кажем ясно на обществеността – каквото и да става, този мандат трябва да се завърши, най-после  коментатори и критици да могат да погледнат в цялост това, което е направено. Да, недостатъци ще намерят, но да видим направеното за един мандат.

Нещата в България не са толкова зле, колкото се опитват да ги представят. В този сложен, объркан, несигурен свят днес, ние наистина запазваме един баланс на една стабилност, знам, че тази дума се изтърка, но тя е вярна. Много е важно този баланс да продължи. Много е важно да не допуснем обрати, които да разбъркат така нещата у нас, че да станем част от несигурния свят, който наблюдаваме сега. Понякога даже у нас идват техни представители отвън и казват със завист – вие сте направили нещо добро, вие запазвате една стабилност, вие запазвате един баланс в положение, в което целият свят се клати.

Аз искам да кажа няколко добри думи за правителството и премиера, защото на него се дължи този баланс. Лаская се от мисълта, че с наша помощ – на ВМРО, на АТАКА, на НФСБ, на патриотите, това правителство върви в по-балансирания път. Да, преди малко Каракачанов каза, някои решения може би щяха да са други, не може би, а със сигурност щяха да са други, ако коалиционни партньори на ГЕРБ бяха примерно реформатори, някои други партии – и Истанбулската конвенция щеше да мине, и миграцията, и т.н. Само това да отчетем, не е ли достатъчно основание за нашето присъствие във властта?

А можем още да направим, много силни неща, имаме цели две години. За две години можем буквално да накараме хората да почувстват, че нещата вървят към по-добро. Да, непрекъснато ни обясняват за пенсиите. Само че това повишаване на минималната пенсия беше обвързано с икономическия растеж. Растежa го има – факт е. Може още да има, може да бъде още по-добър. Как? Ами пак при нашия коректив на патриотите. При нашия балансиран коректив. При нашия консервативен поглед, при нашия тласък, импулс – нещата да вървят към по-добро развитие. Понякога да не слушаме толкова много директивите на Брюксел, защото сред тях има откровено нелепи, трябва да си го кажем и го знаете.

Тук е председателят на Консервативния Алианс Ян Захрадил, той знае много по-добре, че в бъдеща Европа консервативният възглед може би ще бъде преобладаващ. Европейците като цяло искат по-сигурни държави, искат повече национална идентичност, искат стопиране на този мигрантски поток, който заля и обезсили Европа, лишава я от нейния смисъл, от нейната християнска идентичност – това трябва да бъде спряно. А може да бъде спряно само с усилие. Това може да бъде спряно само с борба. Няма да бъде даром.

Соросоидната общност няма да се предаде ей така, просто защото сме много симпатични.

Всичко в живота става с усилия и борба. За да прилагаме тези усилия, за да водим тази борба, ние трябва да не си отклоняваме вниманието в битка помежду си. Бием ли се помежду си, няма как да бием общия враг. Това е все едно в един окоп двете роти да се бият помежду си, а не срещу турската армия, примерно. Да не се ритаме помежду си – това е моят призив. Ако с този призив, с това послание останем на този конгрес, ще бъда доволен и да го чуят и други, да го чуе цяла България. Аз съм за ЕДИНСТВО, аз съм за ЕДИННО ЯВЯВЯНЕ НА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ на ЕВРОИЗБОРИТЕ, както и на следващите избори.

Пожелавам успех на Седмия конгрес на ВМРО. Бог да пази България!

Слово на Волен Сидеров на конгреса на ВМРО  

23 март 2019 г.

София