|

Сидеров пред ПИК: Предлагам да отпадне клаузата за опрощаване дълговете на вероизповеданията

Мюфтийството може да си оправи задълженията и без държавата да му ги опрощава, коментира лидерът на АТАКА

 

Асен Рашков

 - Г-н Сидеров, и днес на дневен ред е темата за опростените дългове на Мюфтийството. Законът за вероизповеданията вече мина на първо четене. Как гледате на това решение?

- Това е детайл в целия закон от преходните и заключителните разпоредби. Но трябва да се разказва и предисторията. Ще започна с това, че когато не ме слушат, колегите от ГЕРБ правят грешки. Имам предвид парламентарната група и господин Цветанов. В случая този закон беше внесен още през декември и вносители бяха Цветанов, Карадайъ и Нинова. В този Закон за вероизповеданията беше набелязано да се изплащат субсидии на основните вероизповедания според преброяването. Аз още тогава им казах, че не е нужно да се бърза с този закон, защото това е много деликатна тема – вероизповеданията и религиите въобще. Нищо не налага да се бърза преди Нова година с един закон, който със сигурност ще създаде някакви спорни моменти.

Така и стана. След това на тях им се наложи да вкарват още един път закона – на 31 януари. В него прецизираха, тук вече Нинова не участва, Цветанов и Карадайъ само го внасят, кой ще е получател на държавната субсидия за вероизповеданията. Там добавиха и този спорен момент за опрощаването. То е за всички вероизповедания, но се оказа, че само Мюфтийството има задължения. Това за опрощаването го добавиха в преходните и заключителните разпоредби, защото, за да получиш субсидия, така е и при партиите, ти трябва да нямаш задължения към държавата. И тъй като Мюфтийството явно е имало, са добавили тази разпоредба. Това се случва, когато не се вслушват в по-възрастните и опитни политици. Така става, правят се грешки.

- Как може да се поправи тази грешка?

- До 15 март е времето, в което могат да се направят поправки между първо и второ четене. И тъй като днес е вторник и всички парламентарни групи се събират, ние също ще имаме група, ще потърся господин Цветанов, за да обсъдим и коментираме например едно отпадане на клаузата за опрощаване на задълженията. Това би успокоило духовете и мисля, че Мюфтийството може да си оправи задълженията и без държавата да им ги опрощава.

Така се надявам да се успокоят духовете и да се избегне някакво напрежение, което може да възникне между вероизповеданията. Аз съм против това.

Аз, както и партия „Атака“ многократно сме изразявали възражението си срещу увеличаването на джамии и прочие, но в крайна сметка трябва да се мисли всичко това да се случи без напрежение.

В ръцете на парламентарната група преди всичко на ГЕРБ е да реши и ако се съгласят да изготвим една поправка, то можем да я внесем още днес до края на деня или утре, така че да влезе между първо и второ четене. Това би премахнало спорната клауза за опрощаването.

- Очаквате ли да се вслушат във Вашия съвет? Вие сте добре запознат с настроенията сред парламентарните групи. Мислите ли, че ще се съгласят на такава поправка?

- Разумно е да се вслушат, защото виждате какъв обществен интерес предизвика тази тема. Обикновено при партия ГЕРБ е така, когато се получи обществена възбуда, те реагират. Очаквам да се вслушат, иначе би било неразумно.

- Вашият партньор в малката коалиция Валери Симеонов определи това решение като сделка между Борисов и Доган. Съгласен ли сте с неговото мнение и мислите ли, че има някаква сделка между ГЕРБ и ДПС?

- Ще се въздържа от коментари за нещо, което не мога да видя, пипна или докажа. Аз мисля, че не беше правилно самото бързане с този Закон за вероизповеданията. Той беше внесен от Цветанов, Карадайъ и Нинова още през декември, тоест БСП участваше в него. Сега тях ги няма в парламента и се правят леко на наблюдатели и критикуват, но всъщност те са вносители на този закон. Ние, Патриотите, бяхме резервирани, ВМРО имаха свой проект, който беше отхвърлен. Ние от „Атака“, а и мисля, че НФСБ също бяха на това мнение, бяхме резервирани към нещо, което се внася от трите групи.

Невслушването в нашия глас тръгна още от декември, дано сега се вслушат. Не знам дали има сделки, това не мога да го кажа, но смятам, че ще се реагира на обществения интерес и ще се поправи грешката, която беше направена с опрощаването.

- Чуват се мнения, че ДПС ви измества като коалиционен партньор с тези общи законопроекти, които гласуват с ГЕРБ. По-рано днес Валери Симеонов каза, че този проект не е съгласуван с вас, а коалиционната политика изисква именно това.

- Не може така силно да се каже, че ДПС ни е изместило. Придава се малко повече значение на всичко, което ДПС направи, защото при тях има особен поглед. Не мисля, че има разместване. Понякога има разминаване в съгласуването, но и това не е нещо ново в парламентарния живот. Просто трябва по-добра стиковка и всеки такъв случай трябва да служи за поука. Дори и да си направил грешка, може да я поправиш. Няма фатални неща.

- Евроизборите наближават, а най-вълнуващата тема може би е дали Обединени патриоти ще се явят съвместно на тях. Имате ли вече окончателно решение?

- Това е друга тема, която вълнува. Предстои да се срещнем утре в малката коалиция и се надявам силно да стигнем до някакъв културен, цивилизован начин, по който да се разберем. Както и да се явяваме, добре е да уверим обществото, че управленският мандат ще бъде завършен, а явяването на евроизборите вече е вътрешнопартиен проблем и той няма да доведе до прекратяването на управленския мандат. Това е важно да го изясним. Останалото ще обсъдим с колегите, не мога да предвидя или предопределя какво ще се случи. Утре ще има среща, надявам се да излезем с разумни решения след нея.