|

Сидеров след срещата с Медведев: Този път да не допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“

Ако бяха осъществени проектите, БВП щеше да е скочил с 20%, а икономическият ръст да е поне двоен

 

Този път не трябва да допуснем външен пръст да спре газовия поток и АЕЦ „Белене“. Това заяви пред журналисти Волен Сидеров след срещата с руския премиер Дмитрий Медведев в Народното събрание.

Сидеров определи Медведев като изключително интелигентен и проницателен човек. По време на разговора руският премиер е коментирал по ироничен и дипломатичен начин, че България се е отказала преди години от „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Партия АТАКА винаги е подкрепяла тези важни за страната ни проекти, но те бяха провалени с външна намеса. Ако бяха осъществени, брутният вътрешен продукт щеше да е скочил с 20%, а икономическият ръст на България да е поне двоен.

„Не знам как ще завършат преговорите. Като част от управляващото мнозинство в парламента ще направя всичко възможно, за да се реализират проектите. „Турски поток“ да минава през България, а не през Гърция. Според мен Ципрас беше в Москва, за да осигури преминаването на газовия път през Гърция, което означава България да бъде пренебрегната отново. Ако ние извоюваме „Турски поток“ да минава през България, това ще е все пак някакъв вариант на „Южен поток“, изгоден за нас, и ставаме стратегически много по-важна държава. Дано някой външен пръст отново не се намеси да го спре”, заяви Сидеров и добави: „Вярвам, че днес имаме правителство и премиер, които водят по-балансирана политика и ще удържат националния интерес”.

„България да се еманципира и да започне да гледа интереса си. Да паднат тези нелепи санкции на ЕС срещу Русия и да се нормализират икономическите ни отношения, за което аз работя”, коментира още Сидеров. Той е категоричен, че ако АТАКА има представител в Европарламента, ще работи именно за това – да паднат санкциите срещу Русия и отношенията Европа – Руската федерация да бъдат нормализирани.

На въпрос за посещението на Столтенберг у нас Сидеров коментира: „Чувам и разбирам по неформален начин за някакви амбиции на НАТО, сещайте се САЩ, да станем едва ли не фронт срещу Русия, т.е. тук да бъдат разположени ракетни установки, дори и с ядрени глави, както вече публично поиска лобистът на НАТО у нас Соломон Паси. Моят съвет към правителството е да бъде много внимателно към всички предложения”, подчерта Сидеров.

В заключение той заяви, че България трябва да развива отношения с Русия, защото е изгодно за нас. „Въпросът е да престанем да се плашим с Русия като с Торбалан. Да започнем да действаме разумно. Няма какво да си правим илюзии, друг не може да построи АЕЦ „Белене“, освен руския концерн „Росатом“. Такава същата започва да се строи в Унгария, която е член на НАТО и ЕС, така че няма нищо страшно”, завърши пред медиите Сидеров.

При изпращането на Медведев Сидеров прати лични поздрави на президента Путин.