|

Емил Караниколов пред БНТ: България изгради доверие, развиваме се все по-добре

Безработицата у нас пада на рекордни нива, информира икономическият министър

Георги Любенов

 

- Г-н Караниколов, как според вас стои балансът между дебата за растежа и между застоя – едни казват – има икономически растеж, България е с чудесни икономически показатели. Вие имате повод да се хвалите с това. Вашите опоненти обаче казват обратното – България е в застой, Европа е в застой, тепърва ще дойде и криза в потреблението. Къде сме?

- Истината винаги е по средата. Няма как да съм доволен. Доходите на българите все още са на много ниско ниво. Икономиката на България върви и се вижда от всички. Ще цитирам министъра на икономиката на Саудитска Арабия. Той каза, че за тях България е фактор на стабилност на Балканите и че те виждат през България възможност да влязат на 500-милионния европейски пазар. България е изградила доверие. Имаме икономически ръст, доходите малко по малко започват да растат. Досега те не растяха. Но ние тръгнахме от едно ниво, ако не се лъжа – 2003-2004 г. минималната заплата беше 130 лева. Мисля, че точно на такива заплати започнахме. От много ниско ниво тръгнахме, няма как да съм доволен. Иначе наистина икономиката на България върви. Само за началото на този месец имаме над 3% ръст на износа. България вече е ориентирана за износ не на ресурси, а на стоки с добавена стойност. Развиваме се все по-добре, но никой не е обещавал магии. Няма как да стане бързо.

- Очертахме как България изглежда в очите отвън. Как изглежда отвътре обаче? Все повече хора според мен предпочитат да останат да работят в България. Възможно ли е това? Вие казвате – най-важното са работните заплати. Ако човек получава толкова, колкото иска, защо трябва да ходи да работи в Западна Европа…

- Човек никога не получава толкова, колкото иска. Но в крайна сметка трудът ти трябва да е оценен достойно. Това е и основен приоритет на правителството. До края на мандата сме предвидили минималната заплата да е 650 лева, в момента е 560 лв. Но това са неща, които няма как да станат едностранно. Държавата все пак не е основен работодател в България. 70% от работодателите са българският и чуждестранният бизнес у нас. Конкуренцията, когато идват повече инвеститори, ще доведе до това – да се повишават доходите. Но нека да кажем – човек ще получава високи доходи, ако има съответното образование и квалификация. Без квалификация няма как да имаш високи доходи. Затова и това е един от основните приоритети на правителството – образованието, инвестиция в учителите, а това е инвестиция в нашите деца.

- Вашите критици казват – да, но защо да има чужди инвестиции в България, като няма качествена работна ръка, няма кой да работи.

- В момента безработицата в България пада на рекордни нива. Бизнесът търси възможност, дори си внасят кадри от чужбина. Но това са краткосрочни мерки. Ние трябва да инвестираме в децата си. Децата ни трябва да са подготвени да посрещнат четвъртата индустриална революция, а може би, като пораснат, вече ще е и пета. Ние трябва да ги образоваме. Решаването на проблема с кадрите в близките години е един – преквалификация на хората, които в момента работят.

- Да, а не внос на чужденци.

- Не, и българските малцинства, и, разбира се, и чужденци, които искат да дойдат, но това са краткосрочни мерки. Ние трябва да инвестираме в децата си. В България икономиката започва да се развива, влизат все повече предприятия, започват хората да работят, увеличават се заплатите. Последните две години бизнесът увеличава между 8 и 12 процента заплатата на година. Държавата увеличи възнагражденията на учителите с 20%, на другите в бюджетната сфера – с 10%. На пенсионерите, може би най-уязвимата част, е с по-малко, около 5,8%, но все пак над процента на инфлация. Просто трябва да се преквалифицираме. Радвам се, че в училищата вече учат предприемачество. Българите все пак сме в преход от 30 години, ние не сме предприемачи. Имаме основни проблеми, по които трябва да се работи. Населението застарява. Това рано или късно много сериозно ще рефлектира върху икономиката.

- С какви новини идвате от Саудитска Арабия?

- Саудитска Арабия счита, че чрез България е възможно да влезе в 500-милионния европейски пазар, и то беше казано няколко пъти, включително от министъра на икономиката. Първите ни основни стъпки – договорихме да създадем смесена икономическа комисия между двете държави. Вече сме изпратили предложение към колегите в Саудитска Арабия. Първата точка на това споразумение ще бъде взаимна защита на инвестициите. Без да имаме такова споразумение, големи инвестиции няма да дойдат нито от Саудитска Арабия, нито евентуално от България натам, което също е възможно. Това споразумение е изключително важно. Ние вече сме поискали мандат от Брюксел за водене на тези преговори и се надявам, че в рамките на около месец и половина ще го имаме.

- Каква е реалната картина за промишлеността ни?

- Това, което ние, между другото, хубаво го мислим, а бизнесът започва да го прави – дигитализацията, подобряване на процесите, говорим за преки чуждестранни инвестиции. Добре, а защо забравяме какво прави българският бизнес. Той в момента разкрива нови работни места, разширява производствата. Имаше грешки в прехода, сега сме в един момент, когато обаче нещата тръгват. Много заводи се правят навсякъде. Започнаха и в Западна България, т.е. икономиката на България върви. Разбира се, ние зависим и от много външни фактори – търговските отношения между големите сили, Брекзит също създава неспокойствие в бизнеса. Малко се забавят вече поръчки за там, защото всеки чака да види какво ще се случи.

- Тъй като казвате – и Брекзит. Чета, че автомобилни компании напускат Великобритания. Въпросът, г-н министър, на който никой не отговаря – ще има ли завод за автомобили в България?

- Допреди около две години нямаше как да дойде който и да е стратегически инвеститор за производство на автомобили поради следните причини – ние нямахме специалисти, които да работят в тези производства, нямахме такъв бизнес климат. В момента бизнес климатът в България е приемлив. Вече имаме подготвени кадри. Вече има 220 фирми, които работят, произвеждат части за автомобили у нас. Всеки четвърти автомобил, който е произведен в ЕС, има и български части. Преди около година и половина имахме среща с клъстъра. Тогава те презентираха всичко от тях и държавата пое ангажимент, че ще влезе в конкретни разговори с производители на цели автомобили. Това се случи още миналата година. В близките години в България ще има производство на автомобили. България вече е подготвена за това.

- Има прогнози за спад на туристическия сезон, очакват се по-малко туристи, руснаците си били продавали имотите. Има и прогнози за обща европейска стагнация. Прави ли държавата нещо? Взима ли мерки за това – да не падне потреблението в държавата? Идва ли криза в Европа?

- Има забавяне на икономическия ръст, това е безспорно. Дали ще се стигне до криза, е въпрос и на правителството, и на бизнеса. Вече от 30 години не сме планова икономика. Не може всеки път да се иска решение от държавата. Аз мисля, че кризата преди няколко години трябва да е урокът, държавата трябва да си го е взела, трябва и бизнесът да си го е взел.

Ще ви дам пример – направихме проучване за дуалното обучение, дали българинът знае какво представлява. Бяха запитани 1300 души, от тях около 70% не знаят какво е дуално обучение, 10% не ги интересува. Тоест около 80% не знаят какво е дуално обучение. Забележете, 84 на сто от същите попитани казват, че държавата трябва да инвестира в него. Тоест винаги държавата. Както и със заплатите – хората излизаха на протест, и то, които работят в частния сектор, че държавата не осигурява високи заплати. Държавата не е работодател на тези хора. Ние сме вече пазарна икономика и движещата сила е държавата, която създава регулациите, условията. Но бизнесът е този, който прави заплатите. Ние трябва да създадем конкурентна среда.

Очакваме до десетина дни инвестиционният комитет към ОИСР да приеме България. Този инвестиционен комитет в период от 16 месеца ще направи анализ на българското законодателство, на българската бизнес среда и ще даде предложение. Това е клубът на богатите. Ако успеем да минем този стрестест и изпълним техните предложения, ние ще можем да качим рейтинга на българската държава. Това е задължение на правителството – да се подобрява рейтингът, за да можеш да получаваш повече пари, кредити от банките с по-ниски лихви, за да идват повече инвеститори в България. Това е нещото, което трябва да свършим.

 

Участие на министър Емил Караниколов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, излъчено на 23 март 2019 г.