|

Илиан Тодоров: България и Китай ги обединява хилядолетна история

Убеден съм, че взаимоотношенията между двете провинции тепърва ще се развиват, каза Тодоров по време на Конференцията за културен туризъм на провинция Дзянси, която се проведе в китайското посолство у нас

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров беше официален гост на Конференция за културен туризъм на провинция Дзянси, която се проведе в посолството на Китайската народна република през март.

Ян Сю, съветник в посолството на Китай, приветства гостите и заяви, че междудържавните връзки са издържали изпитанието на времето и винаги са се развивали в добра посока. Той припомни, че тази година се навършват 70 години от установяване на дипломатическите отношения между България и КНР. Сю подчерта, че вицегубернаторът на провинция Дзянси У Джунциун беше в България, за да се създадат нови възможности за сътрудничество.

Тя припомни, че през 2018 г. при посещението на Тодоров е подписано намерение за сътрудничество със Софийска област.

По време на конференцията губернаторът от квотата на АТАКА заяви, че за него е огромна чест да бъде на това събитие. Той подчерта, че в провинция Дзянси е бил посрещнат топло и приятелски.

„Убеден съм, че взаимоотношенията между двете провинции тепърва ще се развиват“, добави Тодоров.

Той изрази убеденост, че в скоро време бизнес делегация от Софийска област ще посети Дзянси.

„Нас ни обединява хилядолетна история, тъй като българската и китайската нация са едни от най-старите в света“, завърши Тодоров.

 

Провинция Дзянси с интерес за строеж на пътища у нас

Зам.-председателят на НС от АТАКА Явор Нотев се срещна с гостите от КНР

Делегация на Народното правителство на китайската провинция Дзянси, водена от вицегубернатора г-жа У Джунциун, се срещна със зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев през март.

По време на срещата той подчерта важността на българо-китайските отношения и изрази увереност, че партньорските взаимоотношения в търговията ще се разширят, за да се преодолее отрицателният ни търговски баланс с Китай.

От своя страна вицегубернатор У Джунциун презентира област Дзянси и заяви интерес в областта на обработката на мед, балнеолечението, строежът на пътища, туризъм, информационни технологии. Тя акцентира и върху образованието, като подчерта, че е важно да има обмен на студенти и ученици между образователните институции на Дзянси и Софийска област. Вицегубернаторът изрично подчерта, че посещението на делегацията в Софийска област е в резултат на ползотворното посещение на областния управител Илиан Тодоров.

В края на срещата вицегубернаторът подари на заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев специален ръчно изработен чайник от най-чиста мед, а Нотев връчи плакет на Народното събрание.

 

Общини от Софийска област отварят врати за китайски инвеститори

Бизнес делегацията от китайската провинция Дзянси посети общините Божурище, Драгоман и Сливница.

В първата гостите се разходиха из индустриалната зона и се запознаха с възможностите за закупуване на терени. Проведени бяха срещи с кмета на общината Георги Димов и с представители на индустриалната зона, на които бяха представени възможностите за бизнес и инвестиции в общината.

В община Драгоман делегацията посети туристическия информационен център и се запозна с природните и културните забележителности на района. Венцислав Димитров, председател на Общото събрание на „Свободна безмитна зона – Драгоман”, презентира възможностите на безмитната зона. Проведена беше и среща с кмета на населеното място Андрей Иванов и представители на бизнеса в района. На срещата присъстваха и бизнесмени от община Елин Пелин.

В община Сливница кметът Васко Стоилков представи възможностите за бизнес в общината, както и свободните за инвестиции терени. Стоилков акцентира и върху чистата природа и устойчивото развитие в района.

 

Студенти от Софийска област ще се обучават в университети в Дзянси

Губернаторът на Софийска област Илиан Тодоров и г-жа Джао Хуей – генерален директор на Службата за външни работи на Народното правителство на китайската провинция Дзянси, подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на образованието между двете области.

Документът включва насърчаване и подкрепа между съответните образователни отдели, колежи и университети за сътрудничество и обмен на делегации и студенти, материали, научни изследвания и други. Ще бъдат обучавани изявени ученици и студенти, за да се засили взаимното разбирателство и да се насърчи приятелският обмен.

По силата на меморандума Народното правителство на провинция Дзянси дава пет пълни стипендии на студенти от Софийска област за втората половина на 2019 г. за обучение във висши училища в китайската провинция.