|

Китайска бизнес делегация проучва възможностите за инвестиции в България

Поради високия интерес на бизнеса от Дзянси към страната ни бе договорено да бъде подписан меморандум за сътрудничество между МИ и провинцията. Вицегубернаторът У Джунциун предложи това да стане още през май

Компании имат интерес за внос на вино и олио от страната ни

Китайски компании имат интерес за внос на вино и олио от България и проучват възможностите за инвестиции в страната ни. Това стана ясно по време на среща на зам.-министърa на икономиката Александър Манолев с г-жа У Джунциун, вицегубернатор на провинция Дзянси. Тя беше на посещение в страната ни начело на бизнес делегация по покана на губернатора на Софийска област от квотата на АТАКА Илиан Тодоров. (Още за визитата – на стр. 10.)

Българско олио може да бъде предлагано в търговската мрежа на китайска компания, оперираща 4000 обекта в азиатската държава. Интересът бе заявен по време на срещата, а Манолев подчерта, че страната ни може да предложи много високо качество на продукта на конкурентна цена. Договорено бе да се предостави повече информация за сектора и да се съдейства за установяване на контакти с български производители за продължаване на разговорите. Друга китайска компания има интерес за внос на вино от България, като предвижда да стартира с партида от 200 хил. бутилки. Целта им е обемите устойчиво да растат, а продуктът да става все по-познат на китайския пазар. Интерес бе заявен и към други сектори на българската икономика.

Поради високия интерес на бизнеса от провинцията към страната ни бе договорено да бъде подписан меморандум за сътрудничество между Министерството на икономиката и провинция Дзянси. Вицегубернаторът У Джунциун предложи това да стане още през май по време на най-голямото търговско изложение в Централен Китай, което провинцията ще домакинства, и изрази надежда, че в него ще залегнат и първите конкретни проекти, които двете страни да реализират.

По думите на Манолев България изнася все повече продукти за Китай, а азиатската държава е близо до влизане в топ 10 на най-големите ни пазари. „Стоките, с които традиционно сме известни в Китай, са от хранително-вкусовата промишленост и козметиката, но се надявам, че в бъдеще и повече продукти с висока добавена стойност ще намерят място на китайския пазар“, каза още той.

 

 

В сектора вече има 220 фирми, в които работят над 50 000 души, произвеждащи компоненти за всеки от големите световни производители на автомобили

През 2018 г. инвестиции за над 200 млн. лв. бяха направени в автомобилостроенето у нас

През 2018 година бяха направени инвестиции за над 200 млн. лева в заводи, свързани с автомобилостроенето, които ще разкрият 3200 нови работни места в страната. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова при откриването на конференция, посветена на италианския дизайн в аутомотив сектора, която се проведе в София.

Форумът бе организиран от „Конфиндустрия България“ и „Аутомотив Клъстер“, а официален гост на събитието бе инж. Паоло Пининфарина, председател на „Пининфарина“ АД, едно от най-влиятелните имена в световния дизайн на автомобили, който представи постижения и тенденции в сферата на автомобилния дизайн, интериор и архитектура.

Икономическият зам.-министър посочи, че в последните години развитието на аутомотив сектора в България е изключително положително и все по-динамично, а страната ни се е превърнала в атрактивна инвестиционна дестинация в автомобилостроенето. По думите й в сектора вече има 220 фирми, в които работят над 50 000 души, произвеждащи компоненти за всеки от големите световни производители на автомобили. „Очакваме положителната тенденция на развитие да продължи и през тази година, като се има предвид, че в момента се работи по нови 8 проекта на потенциални инвеститори от сектора“, подчерта тя.

 

 

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година

За две години преките чуждестранни инвестиции се увеличиха с над 1 млрд. лв.

За две години регистрираният ръст на преките чуждестранни инвестиции надхвърля 1 млрд. лв. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум „Европа и бизнеса: икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество“.

По думите му от началото на мандата на правителството общият размер на преките чуждестранни инвестиции е над 5,6 млрд. лв. „Това е статистиката само ако проследим данните, които БНБ отчита. Но ако обърнем внимание на общия размер на инвестициите – вътрешни и външни, които НСИ отчита, ще видим, че те приближават 20 млрд. лв. на година“, обясни той. Според него страната ни има много добри шансове да задържи тези високи нива на инвестиционния интерес и в следващите години.

Високи резултати се отчитат и в българския износ, който задържа ниво от над 56 млрд. лв. на година. „Друг позитивен факт – основният ни пазар са страните – членки на ЕС, което означава, че нашата продукция е качествена, след като се реализира на най-конкурентния пазар“, подчерта Манолев. Сред другите страни, извън ЕС, България развива най-интензивна търговия със Сърбия, САЩ, Северна Македония, Русия и др.