|

Сидеров помага на ученици от НПМГ да отидат на олимпиада в Якутия

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров ще подпомогне финансово ученици от Националната природо-математическа гимназия в София. Елитното училище потърси спонсори чрез медиите, за да могат учениците да участват в международна олимпиада в Якутия. Само ден след апела за помощ Волен Сидеров посети гимназията и се срещна с ръководството, за да се запознае с проблема лично.

Олимпиадата ще се проведе през юли, но парите, необходими за заминаването, не са предвидени в бюджета на училището, а състезанието не е под егидата на МОН. Нужни са общо около 20 000 лв. за транспортни разходи, визи и такси за участие.

„Това е международен формат и там поканите са директно към отделните училища и в случая МОН не може да финансира. Затова се търсят спонсори. Аз проявих интерес, ще направя възможното да подпомогнем олимпиадата, в която ще участват 8 младежи от дисциплините математика, физика, химия, информатика – по двама. Физиците особено са много силно представени, очаква се да вземат златни медали. За мен ще бъде истинско удоволствие и удовлетворение да подпомогна млади български таланти да се проявят в едно много голямо международно състезание”, коментира пред АЛФА ТВ лидерът на АТАКА.

Гимназистите с профил математика, информатика, физика и химия вече са препълнили витрините със стотици купи и медали от национални и международни състезания. Остава предизвикателството за поредния випуск таланти от НПМГ да премери сили със свои връстници на една от двете най-престижни олимпиади за природни науки в световен мащаб – олимпиадата в Якутия, Русия. Там най-големите родни умове в природните науки в тази възраст ще сверят часовника си с жестоката конкуренция на най-високо ниво – представители на едни от най-силните държави в тези дисциплини – Русия, Китай, Полша, Румъния и др. Участието на форума несъмнено ще бъде от полза за учениците от НПМГ. Освен за да вдигнат и още имиджа на гимназията, ще придобият ценен опит, с който ще мотивират допълнително по-малките. И не на последно място ще бъдат по-полезни и за науката, и за България.

20 000 лв. – толкова ги дели от участие на олимпиадата и бленуваните медали. И директорът, и учениците с подплатено самочувствие казват, че ще ги спечелят. А Волен Сидеров ще им помогне да стигнат и до Якутия, и до отличията.

 

Волен прави фондация за млади таланти

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров е регистрирал фондация, която ще има за основна цел подпомагане на млади таланти. Това стана ясно от негово изказване пред АЛФА ТВ във вторник. Тя ще е фокусирана върху отпускането на стипендии за даровити млади хора, които са изявени в различни дисциплини.

С тази инициатива Сидеров цели да привлече вниманието на хора,  които ще могат да помагат. По думите му в България има бизнес и различни организации, които биха подпомогнали такова начинание. „Тук няма политика, тук няма партийност. Тук има запазване на българския талант, на нашия интелект и дух. Мисля, че всеки – и богат, и не толкова богат – българин ще се отзове на това”, уточни лидерът на АТАКА.