|

Явор Нотев пред депутатите във Велико Търново: Всички да бъдем съдии на делата си!

Нека да бъдем неотклонни в следването на законността в страната, призова зам.-председателят на парламента от АТАКА   

 

Честваме 140 години от създаването на Търновската конституция – събитие, към което пряко отношение и пряк принос никой от присъстващите в залата няма, такива са биологичните, такива са историческите закони. Нам се пада честта да свеждаме глава и чело пред делото на нашите предци. Да се кълнем в спазването на Конституцията при изпълнение на нашия служебен дълг, а и при изпълнение на дълга ни като граждани на Република България.

Припомням, че след Търновската конституция са приети още 3, общо са четири конституциите на нашата страна – стожерите в държавното управление, основният стълб в него. Следването и изпълнението на законите е основно задължение на всеки гражданин. Да превърнем приемането на Търновската конституция в такъв светъл и значим за целия народ, почитан празник, означава едно – послание към всички наши съграждани да живеят според закона.

Спазването на върховенството на Конституцията и закона, уверявам ви, е правият и пряк път към просперитета и добруването на нашата страна.

Като български народни представители имаме своите задължения по Конституция, а и като хора и граждани, да се вслушваме в гласовете, които критикуват, които търсят слабостите на основния закон, слабостите в цялата законодателна и правоприлагаща система. Но, уверявам ви, скъпи съграждани, сънародници, скъпи българи, няма по-верен път от следването на тези правила, които в писмен вид пресъздават въжделенията и разбиранията на цял един народ за държавно устройство и управление. По този начин, призовавайки всички да бъдем съдии на делата си, съдии на самите себе си, а и прокурори на себе си.

Уважаеми българи, уважаеми убедени и обединени патриоти, честит празник.

Да живее България!

*Изказване на заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев по време на тържественото заседание на парламента във Велико Търново по повод 140 години от Търновската конституция