|

Сидеров пред ПИК: В ЕП АТАКА ЩЕ ИСКА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ДА ПАДНАТ

Предложихме поправка, с която социолозите да заявяват публично имущество и доходи, каза лидерът на АТАКА

 

Ива Николова

 

- Г-н Сидеров, вашият водач на листата за евровота беше в нашето студио. Вие избрахте един маниер, който не е много популярен. Събрахте хората с кастинг като на някакво шоу.

- Никак даже не е популярен.

- Защо, каква беше целта?

- Един човек, който се занимава с изкуство, като теб и мен, няма начин да не му щракат идеите, тоест да има това мислене, което е нестандартно, понякога е провокативно и много често учудва хората. Те казват – чакай сега, ти това защо го правиш? Защото така ми е хрумнало.

Всъщност това е хубава идея, тя е положителна, защото по този начин наистина се дава възможност на хората за по-пряка демокрация. Колко точно, разбира се, това беше ограничено от зрителите. Нямаше как да го направим за всички телевизии. Но нали много се говори за пряка демокрация, за мажоритарно гласуване, за референдуми – ами хайде включете се. Мисля, че по този начин аз мога да предлагам и кандидати за общински съветници, за депутати.

- Не го ли направихте спасително, защото се разделихте трите партии от Обединени патриоти и вие решихте да играете ва банк – тъй или иначе шансове няма, просто да се явим някак на избори?

- Не е ясно дали няма шансове, да не предопределяме нещата. За мен и за АТАКА са казвали много пъти, че няма шанс, и то пък вземе да стане обратното. И сега може да стане приятна изненада. Тук няма как да не подчертая, че в момента се хвърлят много пари.

- От кого? За какво?

- За закупуване главно на социология. Аз даже направих такава законодателна интервенция. Вкарахме поправка, която е стара наша идея, да се заявяват имущества, финанси и доходи.

- Добре, те ще го заявят, и какво от това?

- Това осветлява тези, които всъщност манипулират общественото мнение. Защото, когато ти кажеш, че една партия, която в последните 10 години примерно не е взимала повече от 1%, ако се яви самостоятелно, няма да й казвам името, сега изведнъж й дават 6-6,5%, и то на тези избори, които са с ниска активност, хората нямат интерес към тях. Значи трябва някакво чудо да е станало изведнъж тези хора да са станали страшно любими и желани.

- Кого визирате, да не би да е някой ваш бивш партньор?

- Визирам една партия, която е в управляващата коалиция. Нека да остане загадка за зрителите. Те ще се сетят, защото са интелигентни. Очевидно някои решиха, че трябва да хвърлят страшно много пари и в нагледна агитация, билбордове, клипове в монополните, големи телевизии. Там един клип надминава 10 хиляди лв., за да пуснат 30 секунди.

- Не всички партии пък си имат телевизии.

- Като имаш телевизия, имаш ограничена публика. ПИК сега има телевизионна аудитория, която ни гледа, АЛФА има аудитория. Но тези защо ги наричам монополни? Защото те още от началото превзеха пространството и там са големите реклами на големите корпорации. Знаем ги големите телевизии.

И когато дойдат избори, започват да представят оферти, които партиите, ако искат, трябва да извадят стотици хиляди, понякога милиони, за да излезеш някъде, за да те видят кой номер си и твоето послание. А би трябвало всичко това да е безплатно, защото в крайна сметка тук не е състезание между корпорации. Има политици, които са бизнесмени, той може да извади 2-3 и 5 милиона. Но партиите са с ограничени субсидии и не могат да си позволят да плащат стотици милиони.

Ето, АТАКА казва – вкарате ли евродепутат от АТАКА, той ще отиде и ще иска санкциите срещу Русия да паднат. Тоест имаме каузи, имаме идеи. За да стигнат до хората обаче, трябва да извадиш стотици хиляди, много големи пари, които не всеки може да извади, да не говорим за по-малки партии.

- Струваше ли си заради санкциите срещу Русия да разтурите вашата коалиция? Ще се чувствате ли виновен заради това, че ще подарите може би по един мандат на БСП и ДПС, ако повече от три партии не влязат в ЕП?

- Знаеш много добре, че това не е моя вина. Напротив, аз до последния момент спазвах коректност. Не излизах с билбордове. ВМРО си сложиха билбордове на Джамбазки преди месеци. Т.е. те заявиха – това ще бъде нашият лидер, който ще води евролиста. Коя евролиста? Нека да бъде обща, но това ще бъде. Ако ние седнем да преговаряме, значи трябва да преговаряме кой е първи, втори, трети. Те не пристъпиха към това. НФСБ направо казаха: Ние с АТАКА не можем да се явим на тези избори.

- Заради Русия, знаете. Не можеше ли да отстъпите? Все пак става дума за ЕП.

- Аз отстъпих предостатъчно, като казах, че нямам претенции да водя листата…

- Вас Русия ви разделя.

- Аз не мога да се откажа от вижданията си, защото на НФСБ или на Валери Симеонов не му харесва това. Много съжалявам, това няма как да го променя. Мога да се откажа да съм в листата – казах го на конгреса на ВМРО – нямам претенции. Г-н Джамбазки да не се страхува, защото той много се притесняваше миличкият, даже отиде, написа донос в ЕП, че аз съм много лош политик.

- Какви сте партньори, щом счита…?

- Аз го публикувах този донос, който е до всички 63-ма евродепутати от консерваторите. Той е написал да не се срещат с мен, да не се снимат, защото съм много лош. Защо съм лош? Защото съм защитавал Крим, че е руски. И от 2014 г. има изявления на Джамбазки, в което той казва: Крим е руски, това не е анексия. Отива обаче в ЕП и започва да говори друго. Не го съдя, той е младо момче, сигурно ще има време да израства.

Отива той в ЕП и пише доноси срещу мен. И то не е единствен, той няколко пъти там е настройвал евродепутатите, че аз съм много лош, проруски настроен и да не се виждат с мен. Това не се прави от партньори. Това беше неправилен ход. Когато питах ръководството на ВМРО защо го правите? Те казаха – той си го прави сам. След което аз го извадих този донос и го показах, защото хората трябва да знаят с какво се занимава младият човек, който е отишъл там да брани България. И бранейки България, напада свой партньор.

Въпреки това аз отидох на конгреса им. Застанах там и казах – нямам претенции, готов съм да се явим заедно. Те направиха всичко възможно да не се явим. Насила не мога да ги накарам да бъдем коалиция на тези избори. ВМРО решиха, че примерно ще могат да стъпят на патриотичната ниша, като си направят евромандат самостоятелно. НФСБ вероятно решиха, че ще се измерим и ще видим като партия дали можем да влезем на парламентарни избори. И ме оставиха да играя сам. АТАКА и сме се измервали, и сме влизали сами.

- Като не влезете, какво ще стане?

- Нищо фатално няма да стане, ако така се случи.

- Два мандата, ако влязат три партии, отиват директно при БСП и ДПС. Как ще се оправдавате пред избирателите си за това?

- Ние няма какво да се оправдаваме. Избирателите са наясно. Много ясно го казах, че не съм този, който нещо има претенции и е причинил да остане без мандат.

- Останаха две седмици, вече няма да го изясняваме, то е късно.

- Напротив, пак мога да кажа, че съм може би най-потърпевшият от цялата работа, защото до последния момент не предприемах никакви ходове, с които да си издействам авансово да взема някакви дивиденти примерно, както направи Джамбазки, както НФСБ се заявиха, че лидер ще е Валери. Аз си мълчах и нищо не казвах. Тоест започнах със закъснение моята кампания. И в крайна сметка направихме „Политическа академия“. Ще я продължим като практика, защото тя не е само за тези избори. Тя е моя идея да направя фондация, която да се занимава наистина с възпитаване на млади политици.

- Казахте, че вие сте най-потърпевш, може би в тройната коалиция Обединените патриоти. Но като че ли ГЕРБ изглежда най-потърпевш, как определяте всички скандали, които влязоха в тази кампания?

- Не съм сигурен, че ГЕРБ е най-потърпевш, защото при това разделение между нас вероятно някакви гласове, ако трите партии не успеем да направим мандат, ще отидат при ГЕРБ, тоест ще се преразпределят гласове, ще вземат вероятно един мандат повече. Това не е ощетяване, а плюс.

- Но те понесоха тежки удари откъм „Апартаментгейт“ и други.

- Те ги понесоха по други причини, поради недомисленост. При така взимане на апартаменти, при това откъсване, казах го вече няколко пъти в интервюта, че сигурно ние, политиците, се отдалечихме от народа си. И когато започнеш да се забравяш, започваш да ставаш непредпазлив. Наскоро казах и за председателя на ВКС.

- Той (Лозан Панов, б.р.) просто, как да кажа, той дискредитира държавата си, той я полива с кал.

- Той е съдия и не би трябвало да е политик. Ако иска да е политик, аз го призовах – излизаш, правиш партия.

- За Лозан Панов говорим, нали?

- За него, да. Да си водач в съдебната власт, която е разделена от изпълнителна и законодателна, не трябва да правиш политика. Но той принадлежи към тази група, която беше излъчила примерно един от досегашните евродепутати – Светослав Малинов. Те имат склонност да топят България пред чужди институции. Малинов беше участвал в сезиране на съда по съдебно дело срещу България, бидейки български евродепутат. Този пък висш съдия обяснява на еврокомисар как в България съдебната система е лоша или не работи. Ти си шеф на ВКС, от кого се оплакваш? Не си гражданин от улицата. Това не се прави. Аз, когато разговарям с чужди представители, каквито и да са те, никога не говоря негативни неща за мои политически противници в България. Казвам, да, имаме такива, имаме си всичко, но дотам. Защото иначе ние се обезценяваме в очите на партньорите си. Те си казват – тия щом помежду си така се топят, значи не стават.

- Каква е целта на Лозан Панов, какво ще постигне по този начин?

- Вероятно има политическа цел. Той не крие, че иска да прави политика. Но не е това начинът. Вероятно това са заявки, ако утре не е в съдебната система, да стане известен чрез това и да се влее в този политически сектор, в който са Радан Кънев, Атанасов и пр.

- Правителството, в лицето на премиера, взе мерки спрямо тези нарушения на определени хора. Те не са даже и нарушения, а морални несъответствия, съмнения.

- Даже само съмнения.

- ВСС се нарича съдебно правителство, трябва ли да вземе някакви мерки?

- Трябва да заяви позиция. Там са на квоти, избират се от парламента, от президента. Тази квота трябва да реагира и да каже – този човек да се оттегли от поста, докато се изясни. Както направи председателят на КОМПИ, Цветанов се оттегли, зам.-министри и др. Ние даже призовахме и Каракачанов, който е вицепремиер и министър, докато текат, защото и към него има проверка за имоти, да отстъпи от поста. Така е редно, не защото това е лично отношение, не защото нещо се обичаме или мразим.

- А вие как се разминахте, нямате ли апартамент?

- Аз живея в апартамент, който е на жена ми и е много известен, защото се занимаваха телевизии, даже идваха да снимат вкъщи. Той е взет на изплащане до 2040 г., с ипотечен заем. Не е много голям, но е хубав.

- Понеже в кампанията трудно можем да проследим сблъсък на идеи, за да може човек в крайна сметка да си направи извода кой е по-добре да ни представлява в ЕП. Като гледате вашите, сега те опоненти ли са ви от БСП, какви са, Елена Йончева например?

- Не мога да чуя идеите на Елена Йончева. Гледам да следя каквото мога. Не мога да чуя с какви идеи тя ще отиде там. Например ще защитава ли падането на санкциите срещу Русия, това не съм го чул. Това е важен въпрос, защото 2-3 млрд. на година са загубите за България от тези санкции. Американски компании, онзи ден беше тук Климов от Горната камара на Думата, имахме среща с групата за приятелство. Стана дума за санкции и той каза – какви санкции, Америка, която най-много държи, не ги засяга, американски компании търгуват с нас, и то, забележете – не купуват суровини – нефт, газ, метали – купуват двигатели за ракети. Това беше много важно, само че нямаше медии, беше закрита срещата. Германски, американски компании си търгуват много добре с Русия, ние обаче, малките, страдаме. Защо трябва да страдаме? Европа – също. Дали може „Северен поток“, дали може „Южен поток“.

- Йончева няма ли позиция по тези въпроси?

- Не съм я чул. Много я моля, те са втората по големина партия, да каже нещо по въпроса – иска ли ги тези проекти, ще настоява ли за тези санкции, ще настоява ли въобще да се промени политиката на ЕС, защото там досега надделяваше мнението, че с Русия трябва да се води враждебна политика във всяко едно отношение.

- Мислите ли, че е редно човек, който априори е разследван у нас за пране на пари и фалит на банка и офшорки, да се озовава в ЕП и да представлява държавата?

- Като се замисля колко кандидати за евродепутати има с обвинения, някои даже задържани с мярка за неотклонение, с обвинения за организирана престъпна група, за пране на пари и като гледам нашия млад човек, той май е един от малкото, който няма такива обвинения, пази Боже. Не знам дали е редно, това си го решава всяка партия. Знаем, че в БСП протекоха много големи вътрешни дебати дали да води листата, Станишев или Йончева. Надделя Корнелия Нинова, там не им се меся.

Между другото, има едни изследвания, които дават изравняване, някои даже прогнозират БСП да е малко отгоре. Вгледани сме в социолозите. Извадихме с колегите стари прогнозни социологически изследвания от миналите европейски избори. Има агенции, които дават, че БСП изпреварва ГЕРБ. И сега, като ги гледам: ама на кантар, ама БСП изпреварва.

- Не ви се вярва да е така?

- Не ми се вярва, защото ГЕРБ има 21 областни кметове, това са администрации, те имат здрава основа в местната власт, областни управи. Всичко това си казва думата, няма какво да се лъжем. Ето защо наричам манипулативна дейността на социологията. Защото, когато дават лъжливи прогнози, те насочват хората. Примерно ти надуваш една партийка и човек си казва – я да отида там да гласувам, за да не ми изгори гласа. Защото българинът не обича да се минава. Да не настине и да не се мине. И по този начин можеш да го насочиш. Затова може би трябва да се приемат и по-рестриктивни мерки, да се доказват анкетите на всяка агенция. Никъде не са задължени да го правят. Къде си правил анкетите, сред кои хора. Казват общи данни – направено е сред 1000 души. Изваждат ти едни данни, хвърлят ги и медиите ги раздуват.

- В тази кампания изби отново сблъсъкът между премиер и президент. Той е, откакто Радев се е появил на „Дондуков“ 2. Как ви изглежда, Радев взема ли страна в тази битка?

- Ами изкушава се да взема и го прави от време на време. Вероятно хората около него също имат значение и влияние, които го стимулират. Понеже позицията на президента поначало винаги е изчистена от негативи. Знаем, че който е президент, той има най-висок рейтинг. Докато изпълнителната власт, към нея е насочен погледът. Тя е по-лошата, тя е по-негативната. Така че Радев използва вероятно това, че е с най-висок рейтинг, защото просто той няма реално какво да прави. И както се казва, е човек в силите си, с амбиции, нещо иска да прави. Няма лошо. Аз даже съм се обръщал към него, че като по-стар и опитен мога да му дам и акъли, ако иска да прави политическа кариера. Но за тази цел трябва да направи партия. Да отиде на избори, да се докаже вече като лидер на партия.

- Имате ли информация за разкритията, които ние направихме в нашия сайт? Аз ги наричам паравоенни формирования на бивши офицери, на бивши ДС предимно хора и военни. Онзи ден Корнелия Нинова подписа с тях. Те са се обединили и искат да вървят към властта. Имате ли такава информация?

- Четох ги тези информации и доколкото разбрах, тези събирания, дали са с точна цел, толкова заговорнически, но тези събирания, които са около Радев, са ставали на територията на собственост на Министерството на отбраната. Дали министърът, който е наш партньор, знае това, дали не знае, малко вероятно е да не знае.

- Един негов подчинен е бил ангажиран с тази работа. Бил е гост.

- В крайна сметка е дал, както се казва, домакинство на подобна среща, което не е редно. На военните не им е работа да се занимават с политика. Започнат ли военните с политика да се занимават, става кръгът „Звено“, стават събития от нашата история, които не са завършили хубаво. Примерно 1923-1925 г. десетки хиляди български интелектуалци са избити по садистичен начин, защото военните са решили, че трябва да поемат нещата. В Турция това е ставало няколко пъти с преврати. Аз не мисля, че у нас военните имат даже този капацитет да направят преврат. Защото ги превърнаха в чиновници много отдавна, още по соцвреме. Тяхната работа е сигурност, оборудване, всичко както си е по книга.

- Ама подписват споразумение за подкрепа с БСП. Все пак, когато такива формирования подкрепят политическа сила…

- Те са деполитизирани по устав.

- Те вече пенсионери и хоп – оказват се политизирани.

- Добре, един вид, ти вече тогава можеш да се определиш. Но да използваш действащи помещения, домакинство, терен на Министерство на отбраната, което не е пък в пенсия, министърът не е в пенсия. За това трябва да се иска отговорност, и то конституционна отговорност. Знам, че казвам тежки думи, но министър на отбраната, който дава домакинство на подобни сбирки, подлежи на най-малкото на проверка и на отговорност даже пред съдебната власт.

- Да, но не ВМРО подписа споразумение за сътрудничество, а БСП.

- БСП може да си търси навсякъде поддръжници.

- Виждате ли втори план в такива начинания, има ли от какво да се боим?

- Не, не да се боим. Бих запитал какво точно искат, като с БСП подписват? Значи поддържате тяхната политика, защото БСП сложи американски бази в България, не ги сложи ГЕРБ, не ги сложи даже СДС. Сложи ги точно БСП. Премиер беше Станишев, президент Първанов, външен министър Калфин. Много добре си го спомням, защото нас, АТАКА, ни гонеха като финикийци по Южния парк – бой, преследване, конна полиция. Сакън да не отидем да връчим една декларация на Кондолиза Райс, че не искаме американски бази. По договор те не подлежат на проверка от българските власти. Те са екстериториална единица. Това го направи БСП. И аз искам да ги питам тези военни – те одобряват ли го това, защото на наша територия не е имало чужди военни бази дори по време на Съветския съюз.

- Ако БСП спечели…

- Прекъсвам ви. Не е реалистично. Аз съм политически реалист, не наивник, винаги гледам даже по-лошата част. Но в случая не го виждам това.

- Хипотетично, защото обикаля една дружинка около протестърския кръг и пита, но и твърди, че при един глас повече в полза на БСП ГЕРБ трябва да подаде оставка. Трябва ли да подаде оставка ГЕРБ?

- Да кажем, че това се случи. Не е автоматично свързано. Разбира се, ще има шум, ще има раздвижване, ще има кипеж, ще има преразпределяне на обществените нагласи. Но това не е автоматично свързано, тъй като програмата за управление е за 4 години, а тези избори са един епизод от тези 4 години. Наесен ще имаме и местни избори, те просто са друг тип избор, така че не е задължително. Но просто не вярвам това да се случи.

- СДС участва в листата на ГЕРБ. Вие, бивш седесар, сте в коалиция с ГЕРБ в управлението с вашата партия АТАКА.

- Когато ГЕРБ включиха СДС в листата, с представители на ГЕРБ в парламента проведох разговори и казах – добре, не ни предлагате на нас, коалиционните партньори. Ако логиката е примерно Сашо Йорданов на 6-о място, то тогава трябваше Симеонов, Каракачанов, Сидеров на 2-ро, 3-то и 4-то. Така де, иначе утре кворума кой ще ви го прави – Сашо Йорданов ли, или ние? Това е жест към ЕНП от страна на ГЕРБ, защото СДС са там.

 

Интервю с лидера на АТАКА Волен Сидеров, излъчено по ПИК ТВ на 13 май 2019 г.

 

АТАКА е с №14 в интегралната бюлетина

Купуването и продаването на гласове е престъпление