|

АТАКА спира македонските игри с историята

Ако искат подкрепа за ЕС, да подпишат анекса, категоричен е Сидеров

 

АТАКА внесе проекторешение, с което НС да задължи правителството да подпише анекс към договора със Северна Македония, чрез който анекс да се пресекат спекулациите с исторически личности и събития. Това обяви Сидеров на брифинг в Народното събрание в сряда.

Мотивите, които изтъкна лидерът на АТАКА, са, че въпреки договора за добросъседство между двете държави политиците в Северна Македония не спират да спекулират с доказани исторически факти. Пресен пример е спорът около Гоце Делчев. Преди това имаше напрежение в отношенията между София и Скопие относно Илинденско-преображенското въстание и други.

„Необходимостта от този анекс е ясна на всички. Какво казваме с този анекс – най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисия, след което се слага забрана да бъдат употребявани от която и да било страна без общо съгласие”, обясни Сидеров.

Той уточни, че дори са фиксирани определени периоди от историята, които започват с Първата българска империя до Крумовата династия и продължават с всичко, свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ и всички събития, които са свързани с нашето обединяване в етнически граници.

„По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумения или поводи за напрежение”, посочи лидерът на АТАКА и уточни, че в обхвата на анекса влиза още периодът от цар Самуил до Гоце Делчев, които македонски политици, историци или общественици често се възползват да присвоят.

Сидеров беше категоричен, че чрез този анекс се показва действие, тъй като вече близо година изчаква парламентарно представените партии да се поинтересуват от документа, но до момента интересът от ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, НФСБ и „Воля” е нулев. „С внасянето на този анекс показваме, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и не с изявления по телевизионни студия”, посочи партийният лидер.

„Всички парламентарни групи трябва да изразят мнението си, защото става дума за българското национално достойнство – да запазим достойнството си, паметта, историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира. Единственият начин това да се предотврати е да им предложим този анекс”, заяви Сидеров.

Той каза, че сега София е в изгодната позиция, защото Скопие ще търси благословията ни за бъдещо членство в ЕС. „Ето го условието – подписвате анекса и ние ви подкрепяме за Евросъюза”, заключи лидерът на АТАКА.