|

Сидеров пред БНТ: Със селски хитрини не се прави голяма международна политика

 

Даниел Михайлов, Сутрешен блок на БНТ

- Български депутати, водени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, бяха на официално посещение в Русия. В състава на делегацията бяха членове на парламентарната комисия за приятелство България – Русия. Как премина визитата, в студиото е лидерът на партия АТАКА и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

- Трябва веднага да кажем, че това е първата по рода си визита на такова високо ниво. Бяхме посрещнати от председателката на Горната камара Матвиенко, външния министър Лавров, министър-председателя Медведев, председателя на Държавната дума на Федералното събрание на Руската федерация Володин. За първи път председател на българския парламент говори в Горната камара на руския парламент. Беше предоставена думата на г-жа Караянчева. И веднага казвам едно НО. В същото време, когато ние правихме тези срещи и когато бяха поставени въпроси за доброто Сидеров и Медведев отношение между България и Русия, подобряването на контактите, пълноценното участие на Русия в международния живот, защото това бяха думите на председателката Караянчева, аз заставам зад тях, в същия ден в ПАСЕ  (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа) председателката на външната комисия от същата партия ГЕРБ Джема Грозданова гласува „въздържал се“ по темата дали да се върнат правата на Русия за членство в ПАСЕ. Има едно раздвоение. Председателката на парламента на най-високо ниво в Москва казва – ние в България сме Русия да има пълноценно присъствие в международния живот. А когато това на практика трябва да се гласува в ПАСЕ – председателката на Комисията по външни работи Джема Грозданова, Милена Дамянова от ГЕРБ, Джейхан Ибрямов от ДПС, Красимир Богданов от ВМРО, за съжаление, без да е съгласувал това, аз не знаех как е смятал да гласува, гласуват „въздържал се“. Единствено Пламен Христов от „Воля“, за което поздравявам партия „Воля“, е гласувал „ЗА”, т.е. подкрепил е връщането на Русия в ПАСЕ. Валери Жаблянов от БСП, интересно, е отсъствал удобно.

Да ви кажа кои страни подкрепиха връщането на Русия в ПАСЕ – Франция, Италия, Австрия, Естония дори, която обикновено е в по-русофобския лагер, Швейцария, повечето от германските депутати са гласували „ЗА”. И се питам защо от българските представители само един – представителят на „Воля“, е гласувал „ЗА”. Защо другите не са подкрепили връщането на Русия, защото това е най-голямата евразийска държава, без нея в ПАСЕ просто си играят на съюзи, да не говорим, че без милионите жертви на Русия във Втората световна война нямаше да има нито ПАСЕ, нито Съвет на Европа, нито Европейски съюз, нито да си играят сега на избор на комисии и на председатели на Еврокомисия, просто щеше да е друга картинката. Тази двойственост навън на българските представители винаги ме е дразнила. Аз ще поставя въпроса във външната комисия на парламента, г-жа Грозданова по коя директива гласува по този начин. Ще питам и Красимир Богданов от ВМРО под чия директива, по кое съгласуване той гласува против, защото „въздържал се“ на езика на евроинституциите значи „против”. С кого съгласува това гласуване – с английския представител Роджър Гейл, който е ходил да обикаля всички, ама той обикаля русофобските държави – Полша, Латвия. Би трябвало първо да се съгласува. Ние отиваме в Москва да говорим как искаме да си подобрим отношенията, как искаме да подобрим факта, че повече от 40% от българския износ за Русия е паднал през 2018 г. Как искаме повече руски туристи да идват у нас. И в същото време там, където трябва да покажем отношение, гласуваш „въздържал се”. С такива селски хитрини не се прави голяма международна политика.

- Казвате искаме, ще успеем ли обаче? С какво усещане останахте след тази визита?

- Ще успеем, ако имаме коректни отношения, ако не се правят такива селски хитрини. Отиваме там, стискаме ръце, казваме: да, много се обичаме, много се харесваме, хайде да работим заедно. А когато трябва да се гласува против санкциите срещу Русия – се скатаваме. Как да стане? Даваме американски бази тук, ставаме мишена, разиграваме учения, дрънкаме оръжия, ще плашим, нали, Руската федерация, защото сме съюзници с американците. Купуваме за 3 милиарда американски самолети съмнително качество и отваряме 4000 работни места в САЩ. Всичко това не спомага за доброто развитие на енергийните проекти, за които стана дума в Москва. „Южен поток“ беше спрян от трима американски сенатори. И на една от срещите станах и го казах. Този проект между другото засягаше 8 европейски държави и носеше около 500 милиона долара годишен приход на България. Това е наистина нанасяне на щети на националните интереси, бидейки по католици от папата.

- Да ви върна на един балкански казус – споровете ни със Северна Македония относно исторически личности, факти. Предлагате Договорът за добросъседство да се анексира от българска страна, защо? Какво в него трябва да се промени?

- Внесъл съм анекса в деловодството на Народното събрание, може да се прочете. Там има клаузи, които казват, че двете страни, особено македонската, не може да спекулира с исторически имена, събития и пр. Аз показвам какво трябва да се направи на действие, а не на думи – не да се ходи по телевизионните студия и да се изразява възмущение, а да се подкрепи анекса. Не мога да разбера защо, след като внесохме от АТАКА този анекс, ВМРО казаха, че няма да го подкрепят. Питайте ги. Пак имаме двоен стандарт – едно се говори по студиата, там Джамбазки ли не щеш, Сиди ли не щеш, Каракачанов ли, а след това казват, че няма да подкрепят, тъй като не бил обсъждан във външна комисия. Аз посочих кой я оглавява – Джема Грозданова, която води една доста съмнително полезна за България политика, по-скоро изпълнява директиви на американското посолство. Във външната комисия не е ставало дума, защото там просто не се занимават с този въпрос. Не ги интересува дали Македония ни обижда, засяга се и националното ни достойнство. Именно затова от миналото лято още показвам този документ, чаках подкрепа, не я получих – нито от малките, нито от големите коалиционни партньори, и накрая 7 души от АТАКА го внесохме. Ако българската общественост иска такъв анекс и такива отношения да бъдат заковани с договор, то тогава да гласуват така, че да не сме 7 души, да сме 127. Очаквам подкрепа от ВМРО, НФСБ, „Воля“, БСП, ГЕРБ на първо място, разбира се, защото тези въпроси наистина много дразнят българското общество и развалят отношенията. Ние искаме наистина добри отношения с Македония, но те трябва да бъдат добре регламентирани.

- Още една идея дойде от АТАКА в последните дни – ЗА и ПРОТИВ абортите да влезе в дневния ред на обществото, защо?

- Защото отсъства, няма я, за разлика от този свят, който сочим за пример обикновено, там тази тема е една от първите. Това е изключително важна тема. Аз бях ужасен, когато видях статистиката – 26 000 аборта на година в България, 70 на ден. За мен това са 70 убийства на деца на ден. Освен това говорим за демографски срив. На първо място сме по демографска криза в Европа. Как няма да сме на първо място? И тази тема не се обсъжда. С болка, да не кажа възмущение, видях някакви реакции, дали това било тема. Да, това е темата, защото отнемането на живот е престъпление. Аз знам, че има спорове дали плодът бил човек.

- Тук стигаме и до ниската сексуална култура.

- Да проведем тази дискусия, нека да се говори, нека да влезе за обсъждане, нека да видим колко хора в България са ЗА и ПРОТИВ. Това са теми за референдум, но напоследък партийните субсидии са любима тема.

- Има ли промяна в мнението на АТАКА?

- Не, няма промяна, ние сме не за 1 лв, а за 0 лева, предложили сме го още 2012 г.

Виж цялото интервю ТУК

 Интервю в Сутрешния блок на БНТ, 28 юни 2019 г.