|

Сидеров пред Нова ТВ: Сделката за F-16 е жест с чупка в кръста към САЩ, която ощетява България

Имам огромна заслуга Каракачанов да стане кандидат за президент, коментира лидерът на АТАКА

Виктор Николаев

 

- Синоптикът ни завърши с въпроса – какво ще е времето при вас?

- Ако намеква за градушки няма. Нормално е, с превалявания.

- Падат ли камъни?

- Не, камъни не падат. Има критики, които със сигурност са необходими, защото, за разлика от градушките, които нанасят щети, критиките трябва да насочват мисълта в правилна посока.

- Поискахте оставката на Каракачанов като вицепремиер. От друга страна, неговата реакция и въобще обществената реакция не е в тази посока. Не се ли обезценява заради многото скандали, упреци, обиди между вас едно такова искане?

- Неговата и обществената са две различни неща. Все пак да не ги уеднаквяваме.

- Има ли ефект, като поискате нещо вече?

- Дали има ефект, или няма, аз съм длъжен да го кажа, защото, както гласи старата поговорка: „Платон ми е мил, но истината ми е по-мила“. Когато видя нещо нередно, така беше и с другия коалиционен партньор преди време, знаете какво стана. В крайна сметка се оказах прав. Така че тук не става дума за лични нападки. Аз виждам един стремеж да се представят нещата, като че ли нещо си воюваме помежду си не.

- Лични са. Вие бяхте коментирали теглото му, а не политическата тежест.

- Това е другарска критика, здравословен съвет, защото знаем, че тялото е храм на душата. Ако не поддържаш храма добре, и душата страда. Така че това беше много загрижен съвет от моя страна.

Аз предвиждах, само в тази връзка, когато бяха президентските избори, за което аз имам огромна заслуга да стане кандидат за президент г-н Каракачанов, Валери Симеонов се опъваше много, между другото, до последно. Даже искаше инициативен комитет да го издигне, а не трите партии. Накрая с голямо усилие се съгласи. Аз предвиждах два или три месеца специален режим, със специалист по хранене, по спортни занимания, така че на самите избори да се яви в една по-добра форма. За съжаление той отказа и каза, че няма да може това да го изпълни. Така че моята загриженост не е от днес и от вчера.

- Политическата му тежест не е ли много по-голяма от вашата? Той припомни, 7 пъти повече хора гласуваха за нас, 7 пъти по-малко за него. Оттук ли дойде драмата и обидите помежду ви?

- Драмата тръгна още от изборната нощ, той и колегите му започнаха да говорят, че аз съм ги нападал. Все още стои неполучена паричната награда, която обявих за този, който ми посочи нападка, обида или клевета срещу Каракачанов по време на кампанията. Това, което ги подразни по време на кампанията, беше, че показахме по нашата телевизия как г-н Джамбазки 2014 г. казва Крим е руски и не е анексиран, 2015 г. в ЕП твърди обратното. Това е политическо обръщане, не е лична нападка. Аз съм длъжен да посоча тази непоследователност, за да знаят хората за кого гласуват. Това явно ги е подразнило страшно много и започнаха да твърдят, че аз едва ли не съм ги нападал, обиждал.

Ако погледнем резултатите назад в годините, имал съм и 20 пъти по-добър от техния резултат, така че няма как да завиждам. Тук ставаше дума за принципна критика. Колкото до самите избори, аз там се произнесох. Имам много големи съмнения, че вотът беше честен и коректен.

- Какво имате предвид обаче, защотоq когато поставихте под въпрос резултата на ВМРО, те казаха следното – нека г-н Сидеров да си погледне резултатите в Ямбол, да види 3-4 цигански секции – бие ГЕРБ, бие ДПС включително.

- На последните избори, ако ще трябва да гледаме цигански секции, за ВМРО ще се покаже един много сериозен цигански вот в момента, в който ромите у нас бяха буквално и обиждани от лидера на ВМРО.

- От вас не?

- Аз никога не съм използвал обидни изрази. Посочвал съм циганската престъпност, проблемите и т.н. Знаете, че даже съм водил дела – и ги спечелих – за това, че ми приписваха определени думи спрямо ромите. Винаги съм имал отношението, че те са част от българската нация, български граждани и че проблемите там могат да се решат с много сериозна държавна политика.

Имам и приятели, и музиканти включително – няколко оркестъра, с които съм бил заедно през годините. Така че имам последователи след ромите, това не е нещо нелогично.

- Ще напуснете ли, ще си ходите ли? Каракачанов ви посочва вратата за втори път и казва – това въобще няма да разклати управлението.

- Нека да не го водим този диалог или тази полемика през медиите, защото това е тема, която е между нас и лидера на ГЕРБ. В телевизионни студия да се обсъжда кой ако иска, да напуска, това не е сериозно.

- Оставате във властта?

- Не съм заявявал досега, че имам намерение да разваляме управлението. А ако г-н Борисов реши да подава оставка, това е друг въпрос. Но това е въпрос, който е свързан с битката за София. Той е друга тема, ако искате, можем да поговорим. Тя е много сериозна, защото през октомври са местните избори, а битката за София според мен е въпрос №1 за ГЕРБ. И ако там има някакви тревоги, страхове, опасения, това ще бъде ключът и към предсрочни избори. Но това наистина е отделна тема.

Но аз искам да се върна на съботния ден, ако мога да покажа къде беше АТАКА, понеже чух, че АТАКА не работи.

- Имахте контрасъбитие срещу гей-парада.

- Да, това са активисти на АТАКА, начело с парламентарната ни група. Ние всъщност спряхме маршрута на гей-парада и го отклонихме.

- Някой искаше ли оттам да минава?

- Те редовно минават оттам. Нашето препречване отклони целия маршрут и той тръгна в друга посока.

- Това носи ли повече гласове, има ли смисъл?

- Това има смисъл, защото показваме гражданска активност. Чухме, че АТАКА не работела. Аз не видях друга партия да излезе на паметника на Левски и да каже – оттук няма да минава шествие, което не съответства на българските традиционни и християнски ценности.

Но да бъда обвиняван, че АТАКА не работи, е доста несериозно. Освен това, когато се самозабравиш, това самодоволство, с което се обявяват тези резултати, е много вредно. Казвам го пак като приятелски, колегиален съвет.

Искам на още нещо да обърна внимание – в събота присъствието на полицията в София беше невиждано. През 15, през 20 метра полицаи, жандармеристи. Мисля, че по мои данни сигурно 8000 полицаи, жандармерия бяха на улицата.

- Това какво отношение има с Каракачанов?

- Той отговаря за МВР, той е силов вицепремиер. Задал съм и вкарвам въпрос към него и към министъра на вътрешните работи – колко струва, колко е ресурсът, който беше похарчен, за да се охранява един гей-парад. Съботата според мен беше райски ден за джебчии, крадци, престъпници.

- На вътрешния министър не искате оставката, но със същия аргумент за многото полиция, която е хвърлена като ресурс, искате оставката на Каракачанов.

- Аз и неговата съм искал, когато е имало поводи. Сега също, според въпроса, и аз ще очаквам неговия отговор. Но когато си силов вицепремиер и не можеш така да се противопоставиш на това МВР с 1 милиард бюджет годишно, да бъде хвърлена толкова огромна армия от полиция, за да брани, от кого пази този парад? Това са огромни разходи.

- Г-н Сидеров, винаги е било така – при концерти, при гей-паради, при футболни агитки.

- Не винаги. Разбирам, че вие защитавате охраната на гей-парадите, но това е необоснован разход. Да не говорим, че гей-парадите поначало не трябва да бъдат разрешавани в центъра на София. Това всяка година го повтаряме, всяка година искаме от кметицата да ги спре. И ако продължава така, ще ме ядоса. Ще трябва да се явя за кмет на София с една точка в програмата – забрана на гей-парадите.

- Да се явите за кмет на София?

- Да, и представете си, да взема да спечеля и гледай какво става. Да не забравяме, че навремето Борисов тръгна от кмет на София, така че моят път към премиерския пост може да бъде през кметството на София.

- Заслушах се в това, което казвате. Вече по-ясно изразено намерение да се кандидатирате за кмет на София.

- Най-после да се заслуша някой в това, което казвам. От години говоря верни неща, след това други ги повтарят. Омръзна ми да бъда прав след време.

- Знаем вашата позиция за F-16. В крайна сметка към сделка се върви и тече пазарлък за цената, както каза премиерът Борисов. В тази тема до какви крайности ще стигнете?

- Кое е крайност? Да искаш да не се ощети България, не е крайност. От първия момент, в който се повдигна темата със самолетите, имаше Коалиционен съвет при премиера, аз изразих ясно мнението си. Казах ясно и на силовия вицепремиер Каракачанов и на премиера, тогава беше и Симеонов вицепремиер – казах, че американците използват бази у нас безплатно от 2006 г., това са стотици милиони, може би няколко милиарда вече натрупани неплатени такси. Ако искаме американски самолети, защо не им кажем на братята американци, братя по оръжие, наши партньори, много големи приятели, дават им ордени на всички посланици тук един след друг, да подарят тези самолети.

- Ами защо не им кажете? В официално писмо или нещо с желание да ги подарят, може пък на вас да ви откликнат.

- И изказване направих от парламента, но нямаше никаква реакция нито от премиера, нито от силовия вицепремиер. Тоест те не казаха – ей, да бе, това е идея, я да видим как може да стане. Аз не мога да преговарям с американците. Аз съм в парламента. Не съм в изпълнителната власт.

- С Борисов говорихте ли да го увлечете във вашата идея да напише той писмо с желание да ни направят един подарък?

- Няколко пъти. И когато бях в парламента предишни години, съм го питал – защо продължават договора за американските бази – един неизгоден за България договор. Сега също го поставих, той беше там.

- Тоест възможно е да ни ги подарят? Просто ние да не сме се сетили да поискаме.

- Да, това се е случвало. Даже САЩ са подарявали подобни самолети на Египет, на Индонезия, на държави, които дори не са в НАТО. Тогава защо на своите евроатлантически партньори им дерат кожата – 3 млрд.?

- Твърди се, че това е таванът.

- Над $1,6 млрд. гласува Американският конгрес. Те като гласуват нещо, няма да паднат под него. Така че ние ще платим3 млрд., срещу което ще получим 8 самолета, от които ползата е спорна. Аз не съм специалист, но всички военни специалисти казват, че ракетни установки са много по-добра защита. Такива, каквито Ердоган купи от Русия – С-400 са много по-добра защита срещу нападение по въздух, отколкото 8 изтребителя срещу 500-600 на Турция или която искате държава – имат стотици изтребители. Ние с 8 изтребителя ще цъфнем и ще вържем. Тоест това е сделка, която е жест към САЩ. Жест, но с чупка в кръста, към САЩ, която ощетява България. Ако имаше истинска защита, патриотична, от страна и на трите партии в Обединени патриоти – трябва да се застане на тази позиция.

Аз съм против тази сделка, сега, ако се влезе в залата – пак ще гласувам ПРОТИВ и моята позиция е ясна. Само че имаме партньори, които смятат, че трябва да правим услуги, да отваряме 4000 работни места в Америка, както вече ги похвали един тамошен политик, вместо в България. Бедна България отваря 4000 работни места в богата Америка.

- Като започнете коментари, свързани с американски самолети, възниква въпросът – на г-н Сидеров не му ли се диктува пък позицията от Русия?

- На мен ми се диктува позицията от моя личен анализ, от опита ми, от виждането ми за това кое е изгодно за България. И до ден днешен ме питат хората – какво стана с пенсиите. Аз какво да отговоря?

- Вие сте в управлението и г-н Горанов се ангажира накуп да ги плати.

- Мога да им кажа – ето ги пенсиите, за самолети отидоха, за да може г-н вицепремиерът да бъде потупан по рамото. И да бъде признат като легитимен като патриотичната партия в България, защото АТАКА не е желана.

- Защо не сте в опозиция, г-н Сидеров, не се разбирате по ключови въпроси?

- Бил съм и опозиция. Знам много добре какво е да си опозиция. Тогава не можеш да свършиш толкова. Сега поне придвижвам разни неща, полезни не за американските работници, а за българските граждани. Все пак нещо придвижвам, ако съм в опозиция – нула, а сега е нещо. Знам, че присъствието във властта винаги носи негативи, това беше ясно от първия момент. Затова бях критичен и към единия ни вицепремиер, и към другия. Непрекъснато ги призовавах да работят в полза на гражданите си, а не на чужди.

- За ГЕРБ не смеете да сте много критичен.

- За ГЕРБ съм казвал също много критични думи. Но все пак критиките ми към моите коалиционни партньори са по-преки, защото, както се казва, аз съм ги събрал в тази коалиция. Имам правото, като политически родител на тази коалиция.

- Два-три шамара може.

- Пък и даже малко да им се поскарам. ГЕРБ са си управляваща партия и към тях критиките не съм ги пестил.

- Оставате да крепите управлението, което ще даде 3 млрд. за самолети вместо за пенсии, по собствения ви анализ.

- ПРОТИВ съм 3-те милиарда за самолети. Ще се боря тези пари да не отиват за самолети, а за нещо полезно за България.

 

Участие на Волен Сидеров в предаването „Здравей, България“, излъчено по Нова ТВ на 12 юни 2019 г.