|

Сидеров за нелегитимното му отстраняване: Явно АТАКА пречи на някого. Може би има връзка със сделката за F-16

Лидерът на АТАКА внесе в НС писмо, с което иска отмяна на решението за свалянето му като председател на ПГ на ОП

 

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров внесе писмо при председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с което иска от нея да обяви за нелегитимно и отмени решението на част от парламентарната група на Обединени патриоти за промяната на името на формацията и отстраняването му като председател на ПГ. Това стана ясно на брифинг в НС, на който зам.-председателят на парламента от АТАКА Явор Нотев и Сидеров представиха аргументите си и показаха документи.

От думите на Нотев стана ясно, че депутатите от ВМРО и НФСБ са нарушили нормативни уредби на НС, както и коалиционното споразумение между трите партии в т. нар. малката коалиция. Той изтъкна, че подобни решения е разписано да се взимат с единодушие от общо деветимата членове на Политическия съвет на Коалицията (по трима от всяка партия, включително лидерите Сидеров, Симеонов и Каракачанов) и чак след това могат да бъдат правени промени в ръководството на ПГ, които вече изискват единодушието на 27-те народни представители.

„В протокол от Общото събрание четем, че част от ПГ на Обединени патриоти е променила тези правила. Постарали са се да променят правилата, които съставляват формална юридическа пречка за взимане на решение относно председателството на групата”, посочи Нотев.

По думите му е направен опит за подмяна, чрез който да се отмени приоритетът на правилата за вземане на решения, залегнали в Коалиционното споразумение. „Само че в детайли тези правила са разработени в правилника за работата на ПГ, в тези текстове четем и чл. 11, който има за предмет точното определяне на реда за избор на председател на ПГ, и в този текст се казва: „Общото събрание избира и освобождава председателя и ръководството на ПГ по предложение на Политическия съвет на коалицията.“ Този текст не е отменен и не е променен”, категоричен бе пред медиите Нотев.

„Нарушени са поне три нормативни разпоредби  – Коалиционно споразумение на Обединени патриоти, Правилник на групата, Правилник на НС. Последното е много важно, тъй като е със силата на закон и засяга вече всички”, допълни Сидеров.

След изтъкнатите нарушения на НФСБ и ВМРО следва Караянчева да отмени нелегитимно взетото решение и да обяви промените в ръководството на ПГ и промяната в името на Коалицията за нищожни, а в регистрите на НС да бъде възстановено името на Сидеров като председател на парламентарната група.

След журналистически въпрос Сидеров уточни, че ще иска свикване на коалиционен съвет ГЕРБ–ОП. Лидерът на АТАКА каза още, че е изпратил предложение до Симеонов и Каракачанов за заседание на Политическия съвет на малката коалиция, насрочено за петък, но минути по-късно стана ясно, че ВМРО и НФСБ са отказали среща.

Сидеров беше категоричен, че не става дума за емоции, за отношение и т.н., а за порочно действие на част от една парламентарна група: „А ние сме законодатели. Ако в тези отношения не се спазват нормите и законите, какво остава за законите, които внасяме.” Той поиска Караянчева и премиерът да вземат отношение, защото техни коалиционни партньори погазват нормативи и на практика показват, че искат да се държат извън закона. „А това е опасно за страната”, предупреди Сидеров.

Той каза, че е говорил с премиера Борисов и в близките дни се очаква да имат среща. „Аз държа и на голям коалиционен съвет, защото там трябва да чуем позицията на ГЕРБ – дали ще работи с НФСБ, АТАКА и ВМРО, или ще приеме това заличаване на АТАКА от тройната коалиция, което са се опитали да направят някои колеги от групата, но то също не е легитимно. ГЕРБ трябва да се произнесе. Не може да бъде в позиция на пасивност. Тук става дума за управленската коалиция”, категоричен е лидерът на АТАКА.

Относно задкулисния опит за свалянето му от председателското място в групата Сидеров заяви: „Явно АТАКА пречи на някого. Отстраняването ми може би има връзка със сделката за самолетите F-16, която Министерският съвет одобри вчера”, заяви Сидеров. Той напомни, че АТАКА е категорично против тази сделка.

„Президентът Радев, който със сигурност разбира от самолети, твърди, че 3,4 млрд. става цената. Той смята, че тези самолети са по-лоши от други. Тази сделка е спорна, да не кажем съмнителна. Ние сме против нея. Да не би пък тези колеги, които онзи ден направиха една задкулисна седянка да ме свалят от „великия пост” – председател на група, не са поощрени от някъде, от някое чуждо посолство. Не знам. Допускам и това”, каза лидерът на АТАКА.

Според него не става дума за отношението му с Валери и Красимир. „Ще припомня, че не случайно протоколът, с който се опитват да ме свалят, е от 8 юни, а чак на 9 юли той е реализиран. През този месец сменяха посланици, сделката с F-16 беше обсъждана. Към нея има резерви от другите три  министерства – на икономиката, на финансите и външно. Заинтересувайте се и ще видите. Има становища, в които има резерви към тази сделка. Да не би пък някой да е подсказал на колегите от двете партии в ОП – абе, я стига с тоя Сидеров, стига да бъде председател, изтласкайте го, защото позицията му много пречи, вече геополитическата игра става много сериозна. Нещата се изострят”, каза пред журналистите в НС Сидеров.